Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023

Οutsiders και «αταίριαστοι»

Outsiders και «αταίριαστοι»

 

Λιούζας Στέφανος

Βασιλειάδα Καστοριάς

Υποψήφιος με την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ στην  Αντιπεριφέρεια Καστοριάς

 

Λίγες ώρες πριν προσέλθουμε στις κάλπες για την εκλογή των Αυτοδιοικητικών "αρχών" του τόπου λίγα πράγματα μπορούμε ακόμη να  επικαλεστούμε ώστε να «τύχουμε» της επιλογής των συγκατοίκων μας, όσοι από εμάς είμαστε υποψήφιοι σε ψηφοδέλτια «oustiders» από τα συνήθη.

Έχουν ήδη περισσέψει οι έπαινοι για το προηγούμενο έργο των τοπαρχών και εξ αυτού η  αυτοεπιζητούμενη επανεπιλογή τους, έχουν  περισσέψει οι νέες υποσχέσεις για ανάταξη των τόπων μας, ιδιαίτερα από αυτό - αποκαλούμενους ειδικούς και «τεχνογνώστες», έχουν περισσέψει  οι «πιέσεις» και «εξαγορές» κομματικές, πολιτικές, κοινωνικοοικονομικές, και πλημμύρισαν ήδη οι  υποσχέσεις «τακτοποίησης»  ψηφοφόρων, υιών και θυγατέρων, ανιψιών και βαφτιστικών…

Έχουμε δει βέβαια και «ψήγματα» προγραμμάτων στο κλασσικό μοτίβο της 40 ετίας,  που έδωσαν την γνωστή  σημερινή σφραγίδα στην  «ανάπτυξη» των τοπικών κοινωνιών μας!

Δεν μπορούμε να αδικήσουμε, με τον λόγο μας… η πραγματικότητα μιλά μόνη της!

Τι απομένει λοιπόν και για εμάς τους ασήμαντους  «οutsiders» της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗΣ, (ψηφοδέλτιο για την Περιφέρεια, στο οποίο συμμετέχω) να προκρίνουμε η να επικαλεστούμε  έστω και την ύστατη ώρα ώστε να  «τύχουμε» της επιλογής σας ω πολίτες και συγκάτοικοι, να διαβούμε μαζί τον Ρουβίκωνα του 3% και να συμμετέχετε (ναι εσείς προφανώς) στην νέα σύνθεση του Περιφερειακού Συμβουλίου;

Ότι μπορούν και «κάνουν» οι «άλλοι» εμείς, σίγουρα, δεν μπορούμε.

Αταίριαστοι!

Αυτή, η σημερινή πραγματικότητα, κοινωνική, οικονομική, περιβαλλοντική,  διαπιστώσαμε  εδώ και τέσσερα χρόνια που δρούμε ως κινηματική και αυτοδιοικητική παράταξη «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ» με εκπροσώπηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο τον Στέφανο Πράσσο, ότι σε πολλούς μας (αρκετούς) δεν μας χωρεί και δεν την ανεχόμαστε.

Δεν μπορούμε να  δεχτούμε παραπλήσια πραγματικότητα για την επόμενη πενταετία με την ανοχή, συνενοχή της Αυτοδιοίκησης.

Δώσαμε  στίγματα, μιας άλλης λογικής και εναλλακτικής πολιτικής για την εξέλιξη των τόπων μας.

Εάν αυτά τα «στιγμιότυπα  εναλλακτικών» σας έχουν κάπως κεντρίσει το ενδιαφέρον, μπορούν να γίνουν  με την συμβολή σας, την δική σας δράση και κινητοποίηση, η διαφορετική πραγματικότητα. 

 

Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023

Η Ενταση των ημερών

Λιούζας Στέφανος

Βασιλειάδα Καστοριάς 

310/2023

Περιφερειακές εκλογές, «προεκλογικός πυρετός» και ανάλογη ένταση των ημερών  (κάτι από αυτά μου  «αντιστοιχεί» ως υποψήφιο Περιφερειακό σύμβουλο).

Ταυτόχρονα  είχα και την ευτυχή συγκυρία να  διαχειριστώ  αυτές τις ημέρες, με  ακόμη μεγαλύτερη ένταση, την «ενθυλάκωση»  στην μητρική φυτεία παραδοσιακών ποικιλιών του ΑΙΓΙΛΟΠΑ  (Δίκτυο για την Βιοποικιλότητα και την οικολογία στην Γεωργία)   στην Βασιλειάδα Καστοριάς.

Μια καταπληκτική «συνάντηση» με τον εξαιρετικό  συντοπίτη από το κοντινό μας Χιλιόδεντρο,  κ. Τερζίδη Γιώργο  απέδωσε πάνω από 40 ποικιλίες μηλιάς και αχλαδιάς και αυτές «εμβολιάστηκαν»  σε κατάλληλα υποκείμενα ώστε να εγκατασταθούν  στην μητρική φυτεία.

Μια πολύ δύσκολη διαδικασία που  πήρε πάνω από εβδομάδα.

Μια ακόμη  πολύ καλή «σοδειά» από παραδοσιακές ποικιλίες είχε και η εξόρμηση και αναζήτηση στην Ήπειρο μέχρι Αιτωλοακαρνανία και Λευκάδα (ναι στην Λευκάδα εντοπίσαμε  και μηλιές και ιδιαίτερα αχλαδιές!)

Μια πολύ καλή συνεργασία είχαμε και με τον κ.  Αλεξίου Κώστα από την κοντινή μας Γέρμα που συνέβαλλε στην προσθήκη  ποικιλιών μηλιάς και αχλαδιάς.

Και μια ακόμη  συμβολή που έγινε μάλιστα και από «ανταλλαγή» πάλι από Λευκάδα σε  ποικιλίες αχλαδιάς.

Στο σύνολο «ενθυλακώσαμε»  περί τις 80 διαφορετικές εκδοχές παραδοσιακών δέντρων που ενδεχόμενα  να είναι και αντίστοιχα διαφορετικές ποικιλίες.

Με την επιτυχή εγκατάσταση στην μητρική θα διαπιστώσουμε σε λίγα χρόνια τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

Πάντως για τις μέρες αυτές η προσωπική ένταση  είναι μεγάλη αλλά και ταυτόχρονα ενθουσιαστική και στις δυο εκδοχές (συμμετοχή στις Περιφερειακές εκλογές και "ενθυλακώσεις" παραδοσιακών ποικιλιών στον Μητρικό οπωρώνα) που στην ουσία και με την ανάλογη προοπτική τον ίδιο έχουνε στόχο.