Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023

Η Ενταση των ημερών

Λιούζας Στέφανος

Βασιλειάδα Καστοριάς 

310/2023

Περιφερειακές εκλογές, «προεκλογικός πυρετός» και ανάλογη ένταση των ημερών  (κάτι από αυτά μου  «αντιστοιχεί» ως υποψήφιο Περιφερειακό σύμβουλο).

Ταυτόχρονα  είχα και την ευτυχή συγκυρία να  διαχειριστώ  αυτές τις ημέρες, με  ακόμη μεγαλύτερη ένταση, την «ενθυλάκωση»  στην μητρική φυτεία παραδοσιακών ποικιλιών του ΑΙΓΙΛΟΠΑ  (Δίκτυο για την Βιοποικιλότητα και την οικολογία στην Γεωργία)   στην Βασιλειάδα Καστοριάς.

Μια καταπληκτική «συνάντηση» με τον εξαιρετικό  συντοπίτη από το κοντινό μας Χιλιόδεντρο,  κ. Τερζίδη Γιώργο  απέδωσε πάνω από 40 ποικιλίες μηλιάς και αχλαδιάς και αυτές «εμβολιάστηκαν»  σε κατάλληλα υποκείμενα ώστε να εγκατασταθούν  στην μητρική φυτεία.

Μια πολύ δύσκολη διαδικασία που  πήρε πάνω από εβδομάδα.

Μια ακόμη  πολύ καλή «σοδειά» από παραδοσιακές ποικιλίες είχε και η εξόρμηση και αναζήτηση στην Ήπειρο μέχρι Αιτωλοακαρνανία και Λευκάδα (ναι στην Λευκάδα εντοπίσαμε  και μηλιές και ιδιαίτερα αχλαδιές!)

Μια πολύ καλή συνεργασία είχαμε και με τον κ.  Αλεξίου Κώστα από την κοντινή μας Γέρμα που συνέβαλλε στην προσθήκη  ποικιλιών μηλιάς και αχλαδιάς.

Και μια ακόμη  συμβολή που έγινε μάλιστα και από «ανταλλαγή» πάλι από Λευκάδα σε  ποικιλίες αχλαδιάς.

Στο σύνολο «ενθυλακώσαμε»  περί τις 80 διαφορετικές εκδοχές παραδοσιακών δέντρων που ενδεχόμενα  να είναι και αντίστοιχα διαφορετικές ποικιλίες.

Με την επιτυχή εγκατάσταση στην μητρική θα διαπιστώσουμε σε λίγα χρόνια τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

Πάντως για τις μέρες αυτές η προσωπική ένταση  είναι μεγάλη αλλά και ταυτόχρονα ενθουσιαστική και στις δυο εκδοχές (συμμετοχή στις Περιφερειακές εκλογές και "ενθυλακώσεις" παραδοσιακών ποικιλιών στον Μητρικό οπωρώνα) που στην ουσία και με την ανάλογη προοπτική τον ίδιο έχουνε στόχο.