ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ Μια καινοτόμα πρόταση για την Περιφέρεια μας και Όχι μόνο!
Λιούζας Στέφανος (Υποψήφιος Με την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ για την ανατροπή στη Δ. Μακεδονία)
29/9/2023
1. Ποια Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση διεκδικούμε:
Εγγυητή των κοινωνικών αγαθών, υποκινητή των κοινωνικών διεκδικήσεων, συντονιστή της αναπτυξιακής – εξελικτικής διαδικασίας των μικροτόπων μας.
Το 3% (επί του ΑΕΠ) που διαχειρίζονται οι Περιφέρειες να ανέλθει στο 12% (που είναι ο μ.ο. της Ευρώπης).
Κατάργηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και μεταφορά αρμοδιοτήτων στην Περιφέρεια.
Αποκέντρωση και "θεσμοθετημένη" συμμετοχή τοπικών κοινωνιών, φορέων και πολιτών στην χάραξη και υλοποίηση της Τοπικής Αναπτυξιακής διαδικασίας.
2. Συνολική πολιτική για την ύπαιθρο:
Σχεδιάζουμε συνολικά για την ύπαιθρο, όχι μόνο για το καθ’ αυτό οικονομικό κομμάτι της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, αλλά συνολικά για τη ζωή των κατοίκων της υπαίθρου, που απασχολούνται άμεσα ή έμμεσα στην αγροτική παραγωγή.
Η πολυλειτουργικότητα των οικονομικών δραστηριοτήτων εν γένει είναι η ουσία της ζωής στην ύπαιθρο μας.
Να μείνουν ή να επιστρέψουν οι νέοι κυρίως άνθρωποι στην ύπαιθρο προϋποθέτει μία συνολική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο, την πρόσβαση σε ένα πλήθος υπηρεσιών και υποδομών και δεν αρκεί απλώς η εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας των καλλιεργειών. (πχ σχολεία, υγεία, πολιτισμός, κίνητρα, αγροτική γη, αφορολόγητο, «δικαιώματα» με κατάργηση περιορισμών πχ στο ζωικό κεφάλαιο….)
Κύριος στόχος μας είναι για τις νεότερες γενιές, να καλλιεργήσουμε ένα κλίμα μετανάστευσης προς το ζωτικό φυσικό χώρο της υπαίθρου.
Η ανασυγκρότηση του κοινωνικού ιστού και η εξομάλυνση της πυραμίδας των ηλικιών, με παράλληλα ποιοτική αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού αποτελούν μία αναγκαιότητα προκειμένου να μπορέσει να ξεφύγει η ύπαιθρος από το τέλμα της υποβάθμισης.
3. Ποιο είναι το βασικό πρόβλημα των κοινωνιών σήμερα;
Οι κλιματικές συνέπειες και οι ανυπολόγιστες καταστροφές που προκαλούνται (δεν μπαίνω επί της συζήτησης κλιματική αλλαγή - κρίση).
Στην φύση δεν υπάρχουν «ανταμοιβές» ή» τιμωρίες», υπάρχουν μόνο συνέπειες!
Και συζητάμε συνέπειες για τον ανθρώπινο πολιτισμό και την ζωή όπως την ξέρουμε και βιώνουμε σήμερα …(https://www.regenerate-earth.org/)
Ποιες είναι αυτές: Είναι η εντατικοποίηση επικίνδυνων και ακραίων υδρολογικών φαινομένων που βιώνουμε παντού στον κόσμο.
Καταιγίδες καταστροφικές, τυφώνες, πλημμύρες, έντονες ξηρασίες, πυρκαγιές (δασικές, βοσκοτόπων, καλλιεργειών…) και αυτά τα φαινόμενα όλο και εντείνονται.
Αυτό έχει τεκμηριωθεί και δεν έχει δεχτεί καμιά επιστημονική αμφισβήτηση, (https://www.metoffice.gov.uk/weather/climate/met-office-hadley-centre/index ) απειλώντας με κατάρρευση την οικονομία, τη ασφάλεια τροφίμων και νερού, εν γένει την κοινωνική σταθερότητα.
Αυτά συνιστούν την «επείγουσα και πραγματική κλιματική κρίση» σήμερα και επαπειλούν κατάρρευση των βιοσυστημάτων και των κοινοτήτων μας μέσα σε λίγα χρόνια (ερημοποιήσεις τεράστιων εκτάσεων, καταστροφές συστημάτων παραγωγής τροφής, πείνα, φτώχεια, προσφυγικές ροές, πόλεμοι…).
Δηλαδή συνέπειες "σχεδιασμένες" οχι απο πρόθεση ή εσκεμμένα αλλα μέσω της "ύβρεως" προς την φύση (από την ανθρώπινη δραστηριότητα).
Τα εργαλεία για την άρση αυτής της "κλιματικής αλλαγής – κρίσης" και τα μέσα που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα (εδώ και πενήντα χρόνια) κρίνονται ΑΝΕΠΑΡΚΗ επιστημονικά και τεχνικά, αλλα οχι ακόμη, δυστυχώς, πολιτικά και κοινωνιολογικά. (Δεν υφίσταται κάποια μεταβολή επί τα βελτίω των δεικτών έκφρασης των συνεπειών αυτών, τουναντίον...).
Τα εργαλεία δε, και τα μέσα περιορίζονται επί της ουσίας, σχεδόν στο εξής ένα, το
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ και την μείωση εκπομπών Διοξειδίου του άνθρακα.
Για το Ενεργειακό η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ, η μόνη, από το 2019 προειδοποίησε για τις συνέπειες της Βίαιης Απολιγνιτοποίησης και έδωσε ολοκληρωμένη Εναλλακτική πρόταση (στην ιστοσελίδα της ολόκληρη η πρόταση).
https://arsy-anatropi.gr/%cf%84%ce%bf-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%b1-%ce%bc%ce%b1%cf%83-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%bd%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%b5%ce%b9%ce%b1/
Η Σημερινή πολιτική, σημαία Του "Αναπτυγμένου" καπιταλιστικού κέντρου, της Ε.Ε. και των Ελληνικών κυβερνήσεων, αποτελεί
αποδειγμένο αναποτελεσματικό, αντιπαραγωγικό και περιβαλλοντικά καταστροφικό μοντέλο, (εκατομμύρια Βιομηχανικές Α/Γ
και Φ/Β και καταστροφή χιλιάδων εκτάσεων κορυφογραμμών και γεωργικής γης), συντελεστής ανεργίας, κοινωνικής καταβύθισης, αύξησης στο πολλαπλάσιο
του ηλεκτρικου ρεύματος, καταστροφή χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων και νοικοκυριών, ενεργειακοί "πόλεμοι" και εν τέλει αποσυντονισμός της παγκόσμιας οικονομικής, κοινωνικής και ειρηνικής εξέλιξης...
Η, κατεξοχήν καινοτόμα, πρόταση που "κομίζουμε" η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ ( πρώτη σε Πανελλήνιο επίπεδο) και με κεντρική συζήτηση σε αρκετές χώρες, ακόμη και στον ΟΗΕ), που μπορεί να ανοίξει το εύρος των μέτρωνκαι μέσων και μπορεί να εξελιχτεί ως μια σημαντικά ενεργή συμβολή στην άμβλυνση των ακραίων υδρολογικών και καιρικών φαινομένων είναι η ΓΕΩΡΓΙΑ και ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ.
Όχι βέβαια το γνωστό Βιομηχανικό, χημικό, οξειδωτικό πρότυπο που κυριαρχεί σήμερα, και εν τέλει είναι πλέον αδιέξοδο παραγωγικά, οικονομικά και κοινωνικά και πολύ επιβαρυντικό για την περιβαλλοντική ισορροπία, αλλά ένα πρότυπο με Αγροοικολογικά – αναγεννητικά χαρακτηριστικά.
Η δυναμική αυτή, μιας «άλλης» γεωργίας, περιλαμβάνει αγροικολογικές πρακτικές αναγεννητικής διαχείρισης της γης, όπως κάλυψη βλάστησης όλο το χρόνο, μέσω διακαλλιέργειας και υποσποράς, μειωμένη άροση, δημιουργία μεγάλης κλίμακας αγροδασοκομικών συστημάτων, δημιουργία περιοχών διατήρησης, μετατροπή δασών προσαρμοσμένη στο κλίμα και βοσκοτόπους με ολιστική διαχείριση βόσκησης και φυσικά προϋποθέτει ως βασικό πόρο το διοξείδιο του άνθρακα και ενθυλάκωση του στο έδαφος ώστε να γίνει ως άνθρακας (οργανική ουσία) συλλέκτης νερού και γενεσιουργός παραγωγικότητας.
Οι πρακτικές αυτές Είναι συστήματα που επενδύουν στην γνώση και στην πλανητική σοφία και μπορούν:
Να παρέχουν μεγάλη δέσμευση Διοξειδίου άνθρακα σε ρυθμούς υπερδιπλάσιους (έως και 20% από το συνολικό ετήσιο κύκλο του διοξειδίου) από ό,τι «τεχνητά» εκπέμπουμε (5-8% του ετήσιου κύκλου του διοξειδίου), τεράστια κατακράτηση νερού στα εδάφη, βιοποικιλότητα, βελτιωμένη ανθεκτικότητα και βιώσιμη παραγωγή.
Να υποστηρίξουν υψηλότερη σωρευτική παραγωγικότητα της γης (και να ταΐσουν τα 10 δις ανθρώπων).
Να μειώσουν - μηδενίσουν τις ανάγκες εισροής χημικών λιπασμάτων.
Να μειώσουν την συχνότητα εμφάνισης παρασίτων και ασθενειών και της χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων.
Να παρέχουν προστασία από το θερμικό στρες και την πλημμύρα.
Να παρέχουν καλύτερη αναλογία κόστους οφέλους.
Να παρέχουν, εν τέλει, μια ανθεκτική στρατηγική χρήσης γης που μπορεί να αντέξει σε ακραία καιρικά φαινόμενα (κλιματική κρίση).
Κύρια όμως και προσδοκώμενα (τεχνικά και επιστημονικά) μπορούν να συμβάλλουν στην άμβλυνση και αντιστροφή τους (των ακραίων φαινομένων - κλιματικής κρίσης)… εάν ξεπεράσουν το ελάχιστον, σήμερα, κατά 5% (σε έκταση και διάρκεια) επαναπρασίνιση του πλανήτη… (το κύριο μέρος του δροσισμού του πλανήτη συντελείται με την διαπνοή των φυτών και αφορά ενέργεια επιστρεφόμενη πολύ χαμηλής θερμοκρασίας (λανθάνουσες ροές ενέργειας – θερμότητας), σε ποσοστό περίπου 24% της εισερχομένης από τον Ήλιο).
Εν τέλει μπορούν με επιτυχία
και άμεσα να δροσίσουν - ψύξουν τον
πλανήτη!
Είναι
συστήματα - πρακτικές που είναι ήδη εφαρμοσμένα, μετρημένα και
τεκμηριωμένα τεχνικά και επιστημονικά απο πρωτοπόρους αγρότες και
αντίστοιχες "νησίδες", μένει η γενίκευση τους που είναι βασικά κινηματική απόπειρα και πρωτοβουλία αλλά και αναγκαία τοπική και παγκόσμια πολιτική
επιλογή.
Οι αγρότες έχουν (σχεδόν αποκλειστικά) στους ώμους τους όλο αυτό το δυναμικό φορτίο!
Έχουμε ανάγκη, λοιπόν, για πρακτικό επανασχεδιασμό με βάση την φύση και για πρωτοπόρους αγρότες.
Έχουμε προτείνει η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ ένα σχέδιο σε τέτοια κατεύθυνση .
Ένα τέτοιο σχέδιο θα το υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο και μέσο και θα επιδιώξουμε ο αγρότης να «καρπωθεί» και την σχετική υπεραξία από την προστασία του περιβάλλοντος και της ζωής στον κάθε μικροτόπο μας αλλά και στον πλανήτη !