Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

Αιολικό ΔΟΥΚΑΣ: ύστατες ενέργειες για την μη τελεσίδικη και μη αναστρέψιμη καταστροφή.

 



 

 

 

Προς : Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας (υπόψη. Κ. Γ Κασαπίδη – Περιφερειάρχη)

            ΠΕ Καστοριάς (υπόψη κας. Δ. Κοζατσάνη – Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς)

 

Θεσσαλονίκη, 12/09/2023

Αρ. πρωτ. 154/23

 

Αξιότιμοι κ.κ. Κασαπίδη και Κοζατσάνη,

 

Σε συνέχεια του υπ’αριθ. 138/10-8-2023 ηλεκτρονικού εγγράφου που σας απεστάλη από τον φορέα μας με το αίτημα (και τα συνοδευτικά έγγραφα τεκμηρίωσης) για την μεσολάβησή σας (πέραν των ένδικων ενεργειών του φορέα μας που είναι σε εκκρεμότητα) με στόχο την προσωρινή παύση των καταστροφικών εργασιών της εταιρίας ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΔΟΥΚΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ , στην θέση «Δούκας» (ΠΕ Καστοριάς) για την εγκατάσταση ΑΣΠΗΕ, δυστυχώς δεν είδαμε κάποιο σχετικό αποτέλεσμα από την πλευρά των Υπηρεσιών σας μέχρι σήμερα, μολονότι έχουν εκδοθεί (μεταξύ άλλων) :

 

α) η υπ’αριθ. 95911/07-07-2023 αρνητική γνωμοδότηση του Επιτροπής ΠΕΧΩΠ της ΠΕ Καστοριάς (επισυνάπτεται).

β) το από 21-8-2023 ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου κατά της εγκατάστασης του εν λόγω ΑΣΠΗΕ(επισυνάπτεται)

 

Η προσωρινή παύση των εργασιών θα απέφευγε την ολοκληρωτική περιβαλλοντική καταστροφή στον δασικό-ορεινό τομέα του όρους Βίτσι όπου συνεχίζονται ακόμη οι εργασίες μέχρι σήμερα, και αυτό έως ότου εκδοθεί η τελική απόφαση του ΣτΕ στην από 14/06/2023 εκδικασθείσα υπόθεση της αίτησης ακύρωσης της άδειας εγκατάστασης του ΑΣΠΗΕ.

 

Επιπροσθέτως από τις τακτικές αυτοψίες που διενεργούν οι Σύλλογοι κατοίκων των ΔΕ Λεχόβου και Κλεισούρας στην περιοχή του έργου διαπιστώθηκε ότι οι συνεχιζόμενες εργασίες της εταιρίας έχουν καταστρέψει ολοσχερώς και τουλάχιστον (3) φυσικές πηγές νερού που εξασφαλίζουν την υδροδότηση των παρακείμενων οικισμών (Λεχόβου, Βασιλειάδας κλπ).

Προς τούτο αποστείλαμε το υπ’αριθ.  152/07-09-2023 σχετικό ηλεκτρονικό έγγραφο προς την Δι/νση  Υδάτων της ΑΔΗΔΜ (επισυνάπτεται)  με συνοδευτικό φωτογραφικό υλικό τεκμηρίωσης το οποίο μπορείτε να εκφορτώσετε στον παραπλεύρως σύνδεσμο https://mab.to/t/vC5SPBdevdK/eu1 , ζητώντας να διενεργηθεί επείγουσα αυτοψία.

 

Κύριε Περιφερειάρχα και και Κυρία Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς , μπροστά στην δίχως προηγούμενο οικολογική και οικονομική καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και του πρωτογενούς τομέα της χώρας το φετινό καλοκαίρι, από τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Εβρο/ Δάσος Δαδιάς και την ισοπέδωση του θεσσαλικού κάμπου από τα πλημμυρικά φαινόμενα που κόστισαν τραγικά σε απώλειες ανθρώπινων ζωών,  ευελπιστούμε ότι ακόμη και τώρα δεν θα μείνετε αμέτοχοι στην καταστροφή που συντελείται στον ορεινό όγκο του Βιτσίου και η οποία πολύ πιθανόν να έχει επιπτώσεις στο άμεσο μέλλον και στις ζωές των κατοίκων της περιοχής.

 

Σας απευθύνουμε ένα ύστατο αίτημα επέμβασης για προσωρινή παύση των εργασιών στη θέση «Δούκας» πριν είναι πολύ αργά δεδομένου ότι η εταιρία ανακοίνωσε την πάκτωση των βάσεων των Α/Γ με τσιμέντο  σε περίπου 2 εβδομάδες οπότε και η καταστροφή θα είναι πλέον τελεσίδικη και μη αναστρέψιμη.

 

Σας ενημερώνουμε επίσης ότι :

α) το παρόν κοινοποιείται σε όλους τους εμπλεκόμενους και θιγόμενους φορείς και φυσικά πρόσωπα συμπεριλαμβανομένης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία χρηματοδοτεί τα έργα LIFE που υλοποιούνται στην περιοχή αλλά και δημοσιογράφων του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου.

β) ο φορέας μας ολοκληρώνει σύντομα (και θα σας κοινοποιήσει) μια αναλυτική αποδελτίωση από την βάση δεδομένων της ΡΑΕ ολων των υπό αξιολόγηση/αδειοδότηση ΑΣΠΗΕ στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι μέχρι τωρα αθροίζουν πάνω από 110 διακριτά πολύγωνα ΑΣΠΗΕ. Αν σε αυτό προστεθεί και ο αριθμός των Φ/Β, 2 θέματα  που συζητήθηκαν πρόσφατα στην συνεδρίαση του περιφερειακου συμβουλίου, διαβλέπει κανείς ένα εφιαλτικό μέλλον στην Δυτική Μακεδονία όπου δεν θα απομείνει άθικτος κανένας ορεινός όγκος, καμία δασική έκταση, κανένα φυσικό οικοσύστημα και σχεδόν καμία έκταση παραγωγικής γής.

 

Σας ευχαριστούμε,

 

Με εκτίμηση,

 

Γιώργος Μερτζάνης
Δρ. ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ-ΖΩΟΛΟΓΙΑΣ / ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ

ΚΑΛΛΙΣΤΩ
Περιβαλλοντική Οργάνωση για την άγρια Ζωή και τη Φύση
Μητροπόλεως 123, 546 21, Θεσσαλονίκη

2310 252530 εσωτ. 5

2310 272190


mertzanis@callisto.gr
 

www.callisto.gr