Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023

ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ Καστοριας: μια έκπληξη μεγατόνων!

 



 

 

Εστιακό Σημείο Καστοριάς

Πληροφορίες: Λιούζας Στέφανος 6978776325

17/9/2023

 

Στο κτήμα (οικολογικό αγρόκτημα Biofru στην Βασιλειάδα Καστοριάς), είναι μια από τις «βάσεις» του ΑΙΓΙΛΟΠΑ (Δίκτυο για την Βιοποικιλότητα και την Οικολογική Γεωργία), σε επίπεδο αναζήτησης, διατήρησης και ει δυνατόν αναπαραγωγής σε μητρικό  οπωρώνα, παλιών ποικιλιών μηλιάς και αχλαδιάς.

Μέχρι σήμερα –  εδώ και έξι , επτά χρόνια - έχουν συλλεχτεί και αναπαραχθεί αρκετές  ποικιλίες* και στήθηκε ένας εμβρυώδης «μητρικός» οπωρώνας διατήρησης  τους.

Σχεδόν κάθε χρόνο πραγματοποιούμε (δεν είναι πληθυντικός μεγαλοπρέπειας, είμαστε  αρκετοί άμεσα και έμμεσα που συμμετέχουμε), οδοιπορικά διερεύνησης σε περιοχές την Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου.

Σχεδόν πάντα έχουμε «κάτι» να αναδείξουμε.

Η συνέχεια των οδοιπορικών είναι «κλασσική»!

Εάν είναι δυνατόν αναπαραγωγή και  θέση στον «μητρικό».

Αυτό δεν είναι και εύκολη υπόθεση, μιας και πρέπει να συνδυαστούν πολλοί παράγοντες (να «τρέχουν» αμοιβαία τα νερά σε υποκείμενα και εμβόλια, καιρός  δροσερός, μέχρι και  «καλό χέρι»  στην απόπειρα αυτή!).

Αρκετές φορές ήταν πιό «πλουσιοπάροχες» οι απόπειρες!

Για την φετινή χρονιά είχαμε μια έκπληξη μεγατόνων!

Την Άνοιξη ήρθε σε επικοινωνία μαζί μας ένας καταπληκτικός άνθρωπος και συντοπίτης από το κοντινό μας Χιλιόδεντρο, ο Τερζίδης Γιώργος!

Είχε την ανησυχία  και το ειδικό μεράκι να διατηρήσει σε  κήπους και περιβόλια πολύ παλιές ποικιλίες μηλιάς και αχλαδιάς από την ευρύτερη περιοχή μας.

Είχαμε την ευτυχία να τον επισκεφτούμε μόλις πριν λίγες ήμερες και να θαυμάσουμε την καταπληκτική δουλειά του.   

Πάνω από 20 παραδοσιακές και πολύ παλαιές ποικιλίες μηλιάς και σχεδόν άλλες τόσες αχλαδιάς, ήταν εγκατεστημένες στα περιβόλια του.

Περιδιαβήκαμε από κοντά κάθε ποικιλία, θαυμάσαμε  την ζωτικότητα τους, φωτογραφήσαμε το φύλλωμα τους, διαπιστώσαμε πολλά και για τα χαρακτηριστικά των καρπών τους…

Και ακόμη ένα θαυμάσιο γεγονός, ήταν η  αποδοχή μιας συνεργασίας μαζί μας, ώστε να ενθυλακώσουμε στην μεγάλη συλλογή του ΑΙΓΙΛΟΠΑ Καστοριάς όλες αυτές τις ποικιλίες.

(Η συλλογή αυτή προφανώς είναι δημόσιου χαρακτήρα και εκτός από την ειδική συνεργασία με δημοσίους φορείς, το γενετικό υλικό είναι προσβάσιμο σε όλους που θα ήθελαν να αναπαράγουν στον κήπο τους  κάποιες από αυτές).

Φυσικά και λάβαμε βλαστάρια (γενετικό υλικό) και ήδη έγιναν οι ανάλογοι «εμβολιασμοί - εγκεντρισμοί» σε  κατάλληλα υποκείμενα. 

Ελπίζουμε να έχουν  σχετική επιτυχία.

Το πολύ δυνατό παράδειγμα του κ. Γιώργου  συναντά και άλλες τέτοιες απόπειρες, σε όλη την χώρα, ακόμη και σε πολύ γειτονικές και όμορες χώρες…

Δεν είμαστε πολλοί, αλλά αναζητούμε κι άλλους,  ώστε να διασώσουμε  και να διατηρήσουμε ζωντανό το παραδοσιακό γενετικό υλικό, παρακαταθήκη στα παιδιά μας, στην χώρα και την ανθρωπότητα.

Έχουμε ξαναπεί  ότι η διατήρηση του γενετικού αποθέματος είναι συνεχής «εμβολιασμός» ζωής  στην ανθρωπότητα και σε όλον τον πλανήτη.

Ξεπερνά τις  αστοχίες της  συγκαιρινής βιομηχανικής γεωργίας που περιορίζει  την γενετική πληροφορία στις σύγχρονες εκδοχές ποικιλιών  και σπόρων και ως εκ τούτου συμβάλλει στην απομείωση της ανθεκτικότητας τους, στην απομείωση των φυσικών και πολύ πλούσιων  πληροφοριών  που οι φυσικές και παραδοσιακές μεταφέρουν στο διηνεκές.

Ευχαριστούμε και πάλι τον Γιώργο Τερζίδη για την  μεγάλη δουλειά του και την αγαστή συνεργασία και συμβολή του στην κοινή μας προσπάθεια.

Κάθε πληροφορία ή συμμετοχή σε μια παρόμοια ανησυχία και  επιθυμία είναι δεκτές από την ομάδα  του ΑΙΓΙΛΟΠΑ Καστοριάς και πολύ ευπρόσδεκτη!

Τέτοιος πλούτος, ίσως ξεπερνούν  τις 150 οι διαφορετικές ποικιλίες μηλιάς και 80 αχλαδιάς**,  εμπνέει στην προσπάθεια για διάσωση, διατήρηση και ίσως την αναπαραγωγή τους.

 

*Η περιοχή Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου  στην περίοδο 1914-1918 (Α΄ παγκόσμιος πόλεμος) ήταν ζώνη επιχειρήσεων του Γαλλικού Στρατού και  υπήρχε εκ μέρους τους μια παράλληλη «ειρηνική» προσπάθεια  ενίσχυσης των ορεινών αυτών περιοχών με την μηλοκαλλιέργεια.

** Υπάρχουν δεκάδες αυθεντικές  παλιές ποικιλίες  εμβολιασμένες σε «άγρια» πολύ δυνατά υποκείμενα, υπάρχει και ο ανεκτίμητος θησαυρός των «σπορόφυτων» ποικιλιών που είναι ανεξάντλητος.