Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023

Απορία, ψάλτου βήξ! (για τις πλημμύρες)


 Απορία, ψάλτου βήξ!  

(σχόλιο σε σχετικό ερώτημα)

Λιούζας Στέφανος 

9/9/2023

Είναι προφανές τα όποια μέτρα ή προετοιμασία για τέτοιου είδους καιρικά φαινόμενα και επιπτώσεις  αντιμετωπίζονται απλά με «έργα πολιτικού μηχανικού» ήτοι  Φράγματα, διαμορφώσεις κοιτών  ποταμιών και τέτοια… Έργα δισεκατομμυρίων και μάλλον ανεπαρκή όπως αποδείχνεται.

Πλην όμως στην ουσία  «αντιμετώπισης» του προβλήματος  δεν μπαίνουν.

Από τις 100 σταγόνες βροχής (μ.ο. παγκόσμια και με συγκαιρινά δεδομένα) οι 36 δεσμεύονται από και για  την φυσική λειτουργία της  δημιουργίας βιομάζας, διαπνοής των φυτών και την φυσική ψύξη του πλανήτη, 12 σταγόνες στα ποτάμια, 2 σταγόνες στα φράγματα και 50 σταγόνες μέρος τους σε… εξάτμιση και οι περισσότερες καταλήγουν στην… θάλασσα, ενδεχόμενα μετά από πλημμύρες (είναι πολλές για να μπορούμε να τις διαχειριστούμε με τεχνικά μόνο έργα)!

Στην φύση δεν υπάρχουν «ανταμοιβές» ή «τιμωρίες» , μόνο Συνέπειες

«…Ποιες είναι αυτές: Είναι η εντατικοποίηση επικίνδυνων και ακραίων υδρολογικών φαινομένων που βιώνουμε παντού στον κόσμο. Καταιγίδες καταστροφικές, τυφώνες, πλημμύρες, έντονες ξηρασίες, πυρκαγιές (δασικές, βοσκοτόπων, καλλιεργειών…) και αυτά τα φαινόμενα όλο και εντείνονται..

…απειλώντας  με κατάρρευση  την οικονομία, τη ασφάλεια τροφίμων και νερού, εν γένει την κοινωνική σταθερότητα.

Αυτά συνιστούν την «επείγουσα και πραγματική κλιματική κρίση» σήμερα και επαπειλούν κατάρρευση των βιοσυστημάτων και των  κοινοτήτων μας  μέσα σε λίγα χρόνια (ερημοποιήσεις τεράστιων εκτάσεων, καταστροφές συστημάτων παραγωγής τροφής, πείνα, φτώχεια, προσφυγικές ροές, πόλεμοι…»  (από σχετική παρέμβαση μου).

Και για το προκείμενο:

Η «φυσική» συγκράτηση νερού γίνεται μόνο από το έδαφος!

Και πιο έδαφος, το πλήρως γόνιμο με επάνω από 5% οργανική ουσία. Στα δάση αυτό ίσως να καλύπτεται, δεν καλύπτεται στα υποβαθμισμένα δασολίβαδα (δεν βοσκούνται, ή  υπερβοσκούνται), δεν καλύπτεται στα καλλιεργούμενα χωράφια (λόγω βιομηχανικων, χημικών μεθόδων  και προτύπων που καταστρέφουν την φυσική δομή τους), όπου η οργανική ουσία έχει περιοριστεί σε ελάχιστα ποσοστά (0,3% - 0,5%), που προσιδιάζουν σε έρημο.

Το νερό συγκρατείται από τον δεσμευμένο   άνθρακα στο έδαφος (1gr άνθρακα συγκρατεί στο μόριο του 8 gr νερού και στο σύμπλοκο εδάφους περί τα 30gr) και από τα κενά που δημιουργούνται στο φυσικό  πέτρωμα. Επίσης ακόμη μεγαλύτερη ποσότητα συγκρατείται από το πλέγμα των μυκητολογικών υφών σε ένα γόνιμο χώμα.

Απλή φυσική εδάφους: ένα χώμα με  0,3%  - 0,5% οργανική ουσία συγκρατεί νερό όσο μια … πέτρα! Με 2% οργανική συγκρατεί 5cm βροχής  στα 30 εκατοστά εδάφους. Με 5% οργανική ουσία συγκρατεί  50,8 cm νερού βροχής στο ίδιο βάθος (που προφανώς  συγκρατεί νερό και σε πολύ μεγαλύτερα βάθη). Αυτό σημαίνει απλά ότι οι 50 σταγόνες θα συγκρατηθούν στο έδαφος και θα γίνουν πολύ μεγάλη παραγωγικότητα της γης,  διαπνοή, φυσικός δροσισμός - ψύξη της γης (να και η άμεση συμμετοχή στην λεγόμενη κλιματική κρίση και την αποκλιμάκωση της άμεσα και με φυσικούς τρόπους…)

Τα 50,8cm βροχής είναι ποσότητα που  σπανίως  εκφράζεται με μιάς. Και αν συμβεί, οι απορροές σε ένα πλήρες και γόνιμο έδαφος θα είναι  ανεκτές από τα φυσικά συστήματα, ρυάκια, ποταμοί (που δεν έχουν μπαζωθεί βεβαίως…)

Πες μου πως μπορεί να γίνει αυτό!

Απλά γίνεται με  Αγροοικολογικές – αναγεννητικές μεθόδους καλλιέργειας,  χρήσης των φυσικών λιβαδιών, και φυσικά την φροντίδα και μεγέθυνση της δασοκάλυψης. 

(Walter Jehnehttps://www.youtube.com/watch?v=8JSbTncPM-Y&t=3319s)

Είναι πολλά;

Όλα αυτά είναι  παρωνυχίδα των  εξόδων σε έργα «πολιτικού μηχανικού», αποζημιώσεις καταστροφών και  επανορθώσεις.

Μπορούν να το κάνουν σχεδόν αποκλειστικά οι… αγρότες και άμεσα (με πολλαπλά κέρδη, περιβαλλοντικά, αποδόσεων, ασφάλειας διατροφικής,  οικονομικής εξέλιξης των τοπικών κοινωνιών …)

Μια άλλη αντίληψη και πρακτική που «κολλάει» στην πλανητική αυτοποιητική σοφία  και «εμπειρία» εκατομμυρίων χρόνων…

Αυτά  συνοπτικά…  (είμαι και υποψήφιος στην Περιφέρεια, ίσως τύχει και είναι στην λίστα επιλογών σου παρόμοιες εναλλακτικές, φυσικές, πρακτικές προσεγγίσεις! )