Λιούζας Στέφανος ( Βιοκαλλιεργητής – Ηλεκτρολόγος Τεχνολόγος Μηχανικός)
Βασιλειάδα 3/11/2023
"... Δεν είναι η επιστήμη και η τεχνική που υπάρχουν
εμπόδια για πραγματικές λύσεις αλλά η διαχείριση της κοινωνιολογίας
και πολιτικής! "
Η Γη ως πλανήτης λαμβάνει από τον Ήλιο συνεχώς περίπου 342 watt ενέργειας ανά τετραγωνικό μέτρο, κατά μέσο όρο, και για να διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία της προφανώς πρέπει να «επιστρέφει» 342 Watt ανά τετραγωνικό μέτρο πίσω στο διάστημα.
Είναι απολύτως αποδεκτό ότι το «ενισχυμένο μη φυσιολογικό» φαινόμενο του θερμοκηπίου έχει ως αποτέλεσμα να διατηρήσουμε επιπλέον 3 watt ενέργειας (σε θερμότητα) ανά τετραγωνικό μέτρο στην ατμόσφαιρα της γης.
Πρέπει να επιστρέψουμε αυτά τα επιπλέον 3 watt, πίσω στο διάστημα!
Το σημαντικό είναι ότι είναι λιγότερο από το 1% της προσπίπτουσας ηλιακής ακτινοβολίας που έρχεται στη Γη οπότε, ναι, έχουμε πρόβλημα, ναι, είναι επιτακτικό, αλλά είναι (μόνο)1% διόρθωση στην παγκόσμια παραγωγή θερμότητας.
Από το 1750, έχουμε αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 0,75 βαθμούς Κελσίου, μέχρι σήμερα, και κατά 1,5 βαθμούς επ’ απειλή σε λίγα χρόνια.
Η υπερθέρμανση αυτή φαίνεται ασήμαντη, η γη έχει βιώσει και πολύ μεγαλύτερες αυξομειώσεις και η ζωή… «επέζησε»!
Σήμερα όμως, με την απομείωση του πράσινου, που κατήλθε στο 50% περίπου από ο,τι πριν 10.000 χρόνια, βρίσκεται σε ελάχιστο όριο για να μπορεί να εξισορροπεί κάπως ακόμη τις ραγδαίες διακυμάνσεις των υδρολογικών - κλιματολογικών φαινομένων, πριν αυτά επιφέρουν κατάρρευση των οικοσυστημάτων, όπως τα ξέρουμε και βιώνουμε σήμερα.
Στην φύση δεν υπάρχουν «ανταμοιβές» ή «τιμωρίες», υπάρχουν μόνο συνέπειες!
Έστω και ασήμαντη αυτή η υπερθέρμανση δεν παύει να δρα σαν πυρετός…
Έχει συνέπειες για τον ανθρώπινο πολιτισμό και την ζωή όπως την ξέρουμε και βιώνουμε σήμερα.
Είναι η εντατικοποίηση επικίνδυνων και ακραίων υδρολογικών φαινομένων που ζούμε παντού στον κόσμο.
Καταιγίδες καταστροφικές, τυφώνες, πλημμύρες, έντονες ξηρασίες, πυρκαγιές (δασικές, βοσκοτόπων, καλλιεργειών), διακινδύνευση διατροφικής επάρκειας... και αυτά τα φαινόμενα όλο και εντείνονται.
Αυτό έχει τεκμηριωθεί και δεν έχει δεχτεί καμιά επιστημονική αμφισβήτηση, απειλώντας με κατάρρευση την οικονομία, τη ασφάλεια τροφίμων και νερού, εν γένει την κοινωνική σταθερότητα. (https://www.regenerate-earth.org/ και https://www.metoffice.gov.uk/weather/climate/met-office-hadley-centre/index).
Αναφερόμαστε κατά βάση (τουλάχιστον οι αντιλήψεις που εκφράζονται στο https://www.regenerate-earth.org/ και «ιχνογραφούνται» στο παρόν σημείωμα), σε ανθρωπογενείς αιτίες γέννησης ανισορροπιών στο γήινο σύστημα…
Τις συνθήκες του θερμοκηπίου τις διαμορφώνει και δίνει ζωή στον πλανήτη, η υδρολογία, η ίδια, επίσης, και «σκοτώνει».
Η στενή εστίαση στο CO2 (παγκόσμια επικρατούσα - "επιβεβλημένη" - πολιτική), όχι ως σύμπτωμα αλλά, ως κύριο πρόβλημα στην υπερθέρμανση, μας έχει αποτρέψει από την πραγματική δράση για να αποφύγουμε τις συνέπειες.
Πως θα αποτρέψουμε λοιπόν αυτά τα ακραία υδρολογικά φαινόμενα και θα δροσίσουμε το κλίμα ώστε να αντισταθμιστεί η υπερθέρμανση (κατά τόπους και ευρύτερα) που οδηγεί σε αυτά;
Μπορούμε ακόμη να ψύξουμε με ασφάλεια το κλίμα, αν μπορούμε να αποκαταστήσουμε τις φυσικές υδρολογικές διαδικασίες ψύξης της Γης (αυτό θεωρείται ακόμη "αδιανόητο", αλλά από το 2012, παρουσιάζονται επιστημονικές, τεχνικές και εμπειρικές, θεωρήσεις και πρακτικές που ανοίγουν νέα παράθυρα προσεγγίσεων και "λύσεων"!)
Προτείνονται (https://www.regenerate-earth.org/) μια σειρά διεργασίες (περί τις 20, ενίσχυση και μακροζωία της πράσινης βλάστησης, μείωση αερολυμάτων, δασώσεις, κλπ) που άλλες χρειάζονται ενίσχυση, άλλες περιορισμό*… *δες την σημείωση 3 )
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, κύρια, και άμεσα είναι: Να επιδράσουμε απ’ ευθείας στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, πρακτικά και καινοτόμα, ορμώμενοι από την απλή φυσική και την εξίσωση των Stefan – Boltzmann (Αφορά την επανακτινοβολία ενέργειας: «Η ποσότητα της επανακτινοβολίας - θερμότητας που «μεταφέρεται» από μια επιφάνεια, διέπεται από την θερμοκρασία της επιφάνεια της στην τέταρτη δύναμη» Q=5.67x10-8xExT4 ).
Αν κρατήσουμε λοιπόν χαμηλά την θερμοκρασία εδάφους, της επιφάνειας της Γης, θα εκπέμψει εκ νέου πολύ λιγότερη θερμότητα.
Αυτή η επανακτινοβολία από θερμά εδάφη είναι, στην πραγματικότητα, ο οδηγός του φαινομένου του θερμοκηπίου (ενέργεια μεγάλου μήκους κύματος, στο υπέρυθρο φάσμα, που «συλλαμβάνεται» κύρια από το νερό, (επανακτινοβολία Χ % δέσμευση από αέρια θερμοκηπίου, 80% νερό, 11% co2, 9% μεθάνιο και άλλα αέρια, και εδώ φαίνεται πως δένονται οι «παράγοντες» που συντελούν - διαμορφώνουν το «θερμοκήπιο»).
Διατηρώντας τις επιφάνειες του εδάφους προστατευμένες, ενυδατωμένες και δροσερές μπορούμε να απορρίψουμε μαζικά και απευθείας τον ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΟΔΗΓΟ ΤΟΥ «ΤΕΧΝΗΤΟΥ» ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ.
Και μπορεί να γίνει αυτό ανεξάρτητα από τα πόσα μόρια αερίων του θερμοκηπίου βρίσκονται στον αέρα, γιατί εξ ορισμού ένα αέριο του θερμοκηπίου δεν μπορεί να απορροφήσει θερμότητα που δεν ακτινοβολείται εκ νέου!
(https://liouzasstefanos.blogspot.com/2023/08/blog-post_17.html)
Για τις Βιομηχανικές εγκαταστάσεις Φ/Β και Α/Γ:
Έχω ασχοληθεί, από την πίεση των πραγμάτων και ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικός με την διερεύνηση των επιπτώσεων τους στο «θερμοκήπιο» (με αφορμή «επίθεση» για 1500 στρέμματα Φ/Β, στο χωριό μου Βασιλειάδα Καστοριάς και την εγκατάσταση περί τις 15 Α/Γ στο βουνό μας).
Έχω δώσει περιλήψεις της μικρής δουλειάς μου (που στηρίζεται στην απλή φυσική και σε μετρημένα στο πεδίο δεδομένα) (https://liouzasstefanos.blogspot.com/2023/07/1-2023-1.html και https://liouzasstefanos.blogspot.com/2023/07/v-behaviorurldefaultvml-o.html ) που δείχνουν μεταξύ άλλων:
Εικόνα 1
Για Φ/Β:
Προσέγγιση από Σχετική έρευνα στο πεδίο (https://www.nature.com/articles/srep35070
).
Όλες οι τοποθεσίες ήταν εντός των ορίων του Επιστημονικού και Τεχνολογικού
Πάρκου του Πανεπιστημίου της Αριζόνα Solar Zone (32,092150°Β, 110,808764°Δ,
υψόμετρο: 888 m ASL).
Από την παραπάνω έρευνα, στο πεδίο, συνάγεται ότι έχουμε μια μέση άνοδο της θερμοκρασίας πάνω από την Εγκατάσταση Φωτοβολταικών (1MW ονομαστικής ισχύος, περίπου έκταση εγκατάστασης 10 στρέμματα, με μέση απόδοση 0,25) κατά 4 βαθμούς Κελσίου, από αντίστοιχη ερημική(!) περιοχή (πόσω μάλλον από μια περιοχή βλάστησης)…
… Α) Παραγόμενη ενέργεια προς αισθητή υπέρ-θέρμανση (απόρριψη στο περιβάλλον):
Θεωρητικά από τα 168w/m2 εισερχόμενης ακτινοβολίας από τον Ήλιο (στην επιφάνεια της γης) θα έχουμε απόδοση σε ενέργεια ηλεκτρική (max) περί τα 30,24 w/m2 (18%) και θερμική απόρριψη περί τα 134,4 w/m2 (80%), ήτοι σχέση 1/ 4,44 !... (η σχέση παραγόμενης προς απορριπτόμενη δεν αλλάζει και εάν υπολογίσουμε για την χώρα μας εισερχόμενη από τον Ήλιο ενέργεια περί τα 1000 w/m2 και παραγωγή 150 -200 w/m2 που υπολογίζουν οι Εταιρείες Φ/Β).
…Υστερεί κατά πολύ έναντι των κλασικών συμβατικών (μείγμα), που είναι περίπου 1/1 (βιβλιογραφία).
Εάν όλη η ετήσια ηλεκτρική ενέργεια περί τα 50Χ106 MWh στην Ελλάδα παραχθεί μόνο από λιγνίτη με απόδοση 35% και θερμική απόρριψη 65% πρωτογενούς παραγωγής ενέργειας στην ατμόσφαιρα της χώρας, (σε όγκο όσο η επιφάνεια της επί ύψος 3000m) θα ανέβαζε την θερμοκρασία της κατά 0,080c ετησίως.
Εάν όλη η ετήσια παραγωγή παραχθεί μόνο από Φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις με απόδοση 18% και θερμική απόρριψη 80%, τότε η θερμοκρασία της θα ανέβαινε κατά 0,1960c ετησίως, δηλαδή 2,454 (δυόμιση) φορές πιο γρήγορα! («Κλιματική αλλαγή και το διοξείδιο του άνθρακα CO2»: Βασίλης Κουμπάκης
Όσο αφορά τις Α/Γ : Από μετρήσεις της NASA σε Βιομηχανικές Αιολικές εγκαταστάσεις στο Τέξας φαίνεται ότι η τοπική θερμοκρασία είναι αυξημένη κατά 0,650 Κελσίου. (Και επειδή είναι θερμότητα (ενέργεια) που προκύπτει από διαφορά θερμοκρασίας (Δθ), θα την χρησιμοποιήσουμε ενδεικτικά με σχετική αξιοπιστία)…
…Α) Παραγόμενη ενέργεια προς αισθητή υπέρ-θέρμανση (παρεμπόδιση δροσισμού): Τα 4 MW Ονομαστικής ισχύος, μιας (ο συνήθης τύπος) Ανεμογεννήτριας παράγει θεωρητικά, από ισόποση Κινητική ενέργεια ανέμου, περί τα 2,36 MWh (μέγιστα αλλ΄ ανέφικτα) ή 1,4 MWh πραγματικά (0,35 συντελεστής απόδοσης στο έπακρο και μέση πραγματική απόδοση ετησία περί το 12-13%).
Σε συνδυασμό με τον επηρεαζόμενο όγκο αέρα και για εκτιμώμενη διαφορά θερμοκρασίας 0,65 Βαθμών Κελσίου θα έχουμε θερμική ενέργεια περίπου 9.4 Mwh που δεν «επιτρέπεται» να απομειωθεί (με δροσισμό – ψύξη) από την φυσική ροη του ανέμου!
Η σχέση ενέργειας παραγωγής προς ενέργεια επιπλέον απόρριψης θερμότητας (μη δροσισμού, αλλά και αύξηση τοπικής επανακτινοβολίας) είναι: 1,4 / 9.4 MWh (4 από άμεσο εμποδισμό ψύξης στα κατάντη + 5,4 από αύξηση τοπικής επανακτινοβολίας) = ήτοι: 1 / 6.7 !
Εάν όλη η ετήσια ηλεκτρική ενέργεια περί τα 50Χ106 MWh στην Ελλάδα παραχθεί μόνο από Βιομηχανικές Αιολικές τότε στην ατμόσφαιρα της χώρας,(σε όγκο όσο η επιφάνεια της επί ύψος 3000m) θα ανέβαζε την θερμοκρασία της κατά 0,320c ετησίως!... δηλαδή συμβάλλουν στην υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας κατά 4 φορές πιο γρήγορα από τον λιγνίτη και 1,64 φορές πιο γρήγορα από τα Φ/Β, εξαιτίας της παρεμπόδισης δροσισμού από τις φυσικές ροές των ανέμων!
Ξέχωρα και η βέβαιη καταστροφή της φυσικής διαδικασίας εμπλουτισμού με νερό, των βουνών και των υδροφορέων πιο κάτω, που συντελείται καθημερινά στις βουνοκορυφογραμμές!
εικόνα 2
(το έχουν δείξει το θεμα πρώτοι Έλληνες επιστήμονες σε σχετική μελέτη για το κλίμα, της Τράπεζας Ελλάδος, πλην όμως, απλώς, «ενταφιάστηκε»!) (https://chronos.fairead.net/fakelos-anemogennitries... https://youtube.com/watch?v=Wh3-JIRWtRs&feature=shares )
Και η … Αποκαθήλωση από την Ελληνική Επιστημονική Κοινότητα!
"....Οι υδρατμοί που είναι μαζεμένοι εκεί δεν μπορούν να συμπυκνωθούν και να δημιουργήσουν βροχή, γιατί δεν τους αφήνει να συμπυκνωθούν η δράση των ανεμογεννητριών, επομένως έχουμε μια, θα λέγαμε, καταστροφή εν τη γενέσει τους των τοπικών βροχών και έναν εμποδισμό των υδρατμών κοντά στο έδαφος να κάτσουν στο έδαφος και να πάρουν μέρος στον υδρολογικό κύκλο της περιοχής..."
Το πλανητικό πρόβλημα:
Το πλανητικό πρόβλημα είναι η αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας και η αποφυγή δραστηριοτήτων απόρριψης «περίσσειας» θερμότητας σε αυτήν και όχι το CO2 (που δεν είναι «ρύπος» αλλά φυσικός πόρος ζωής).
Είναι μεν το CO2, ένας δυνητικός φορέας συγκράτησης θερμότητας, κατά 11%, αλλά όχι ο κύριος που είναι οι υδρατμοί κατά 80%, το νερό δηλαδή.
Tο κύριο αίτιο είναι η περίσσεια θερμότητας, υψηλής θερμοκρασίας επανακτινοβολίας (επιστρεφόμενης) από την εισερχόμενη του ήλιου.
εικόνα 7
Όπως προαναφέρθηκε, διατηρώντας τις επιφάνειες του εδάφους προστατευμένες, ενυδατωμένες και δροσερές μπορούμε να απορρίψουμε μαζικά και απευθείας τον ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΟΔΗΓΟ ΤΟΥ «ΤΕΧΝΗΤΟΥ» ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ.
Και μπορεί να γίνει αυτό ανεξάρτητα από τα πόσα μόρια αερίων του θερμοκηπίου βρίσκονται στον αέρα, γιατί εξ ορισμού ένα αέριο του θερμοκηπίου δεν μπορεί να απορροφήσει θερμότητα που δεν ακτινοβολείται εκ νέου!
Ας ψάξουμε με τι θα «ψύξουμε», λοιπόν, τους τόπους μας και τον πλανήτη αφού δεν «βλέπουμε» ούτε το δέντρο ούτε το δάσος!