Κυριακή 12 Μαΐου 2024

Τεχνικές (και πολιτικές) ανοησίες στην νιοστή!

Λιούζας Στέφανος

Βιοκαλλιεργητής - Ηλεκτρολόγος Τεχνολόγος Μηχανικός

Βασιλειάδα Καστοριάς

 

(η είδηση κάπως: Τεράστια εργοστάσια "άντλησης" διοξειδίου του άνθρακα...)

 

Στην ουσία πρόκειται για την επέκταση της πολιτικά επιβεβλημένης  άποψης ότι για την υπερθέρμανση του πλανήτη (παρακράτηση περίπου 1% σήμερα από την ηλιακή ενέργεια στην ατμόσφαιρα), φταίει μονοσήμαντα το Διοξείδιο του άνθρακα.

 

"... Από το 1958 είναι γνωστή η  καμπύλη (διάγραμμα) του  Charles Keeling, που έδινε μια ανοδική εκτίμηση για το Διοξείδιο. 

130 δις τόνοι CO2 εκλύονται ανά έτος από φυσικές διεργασίες, 120 δις τόνοι  απομειώνονται από την φωτοσύνθεση, 8 δις τόνοι προέρχονται από την «τεχνητή  ανθρωπογενή έκλυση» (βιομηχανία, ενέργεια, δραστηριότητες… ανέρχονται στο 4% στον ετήσιο κύκλο διοξειδίου, οι πυρκαγιές κατ’ έτος πολλές φορές ξεπερνούν το 5%!).

Έλλειμμα στην απομείωση 10 δις τόνοι!

Μπορούμε να παρέμβουμε και στις δυο περιοχές…

Ωστόσο το CO2 είναι ένα πολύ αμβλύ εργαλείο, α) γιατί  έχει  ποσοστό 0,04% (κυμαινόμενο) στην ατμόσφαιρα και περίπου 11% συμβολή στην κατακράτηση  θερμότητας (72 cal/ γρ), έναντι του νερού με ποσοστό 4% (σταθερό παγκόσμια όχι όμως τοπικά) και 80% κατακράτηση ενέργειας (590 cal/γρ)  από επανακτινοβολία και β) γιατί υπάρχουν 38.000 δις τόνοι CO2 στους ωκεανούς,(στην ξηρά περίπου 750 δις τόνοι) που είναι ένα τεράστιο buffer καθυστέρησης απομείωσης.

Για αυτό θα χρειαστούν αιώνες  ή ίσως είναι και ανέφικτο (μηδενικών αλλά και αρνητικών  εκπομπών) για ενδεχόμενη απομείωση του και την σχετική επίδραση του στην «τεχνητή» υπερθέρμανση και στα υδρολογικά άκρα (αυτό που αποκαλούμε κλιματική κρίση ή αλλαγή).

Το κατώφλι της υπερθέρμανσης (1,5 βαθμοί Κελσίου) που τέθηκε στο Παρίσι (παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα) χρειάζεται κάτι πολύ  περισσότερο! 

 

Έχουμε  δυο πραγματικότητες:  α) έχουμε μόνο λίγα χρόνια (δεκαετίες;) που αντέχουμε ακόμη, με τον τρόπο που αυτά  τα ακραία κλιματικά φαινόμενα επιταχύνονται και επηρεάζουν την οικονομική, οικολογική και κοινωνική σταθερότητα στον πλανήτη μας και β) ότι  η επιστήμη υπαγορεύει ότι δεν μπορούμε πραγματικά να μειώσουμε αυτά τα υδρολογικά  άκρα  από την μείωση των εκπομπών  ή των επιπέδων CO2 !

Το Διοξείδιο  του Άνθρακα  είναι φυσικός πόρος ζωής, απαραίτητος για την ενυδάτωση των εδαφών, για την ανάπτυξη του πράσινου μανδύα της γης  και την διαδικασία φυσικής ψύξης και δροσισμού της ατμόσφαιρας!

 



 

 

Είναι μια σειρά (απλές, φυσικές, οικονομικές, επικερδείς, όμορφες ) διεργασίες που μπορούμε να παρέμβουμε (περίπου 20)  αλλά μπορούμε να επικεντρωθούμε  για παράδειγμα σε ορισμένες πιο βασικές, απλές και κατανοητές:

Α) Ενίσχυση της εξατμισοδιαπνοής που παίρνει θερμότητα από την επιφάνεια της γης και την μετακινεί στον αέρα και σε μεγάλο βαθμό στο διάστημα. Η ροη αυτή καλείται λανθάνουσα και η θερμική της επίδραση μεταφέρει περίπου  85 watt ανά τετραγωνικό μέτρο από τα 342 watt της Ηλιακής ακτινοβολίας (περίπου το 24%) και είναι διαδικασία ψύξης.  (συντελείται από την  λειτουργία της πράσινης βλάστησης - 1γρ νερού απορροφά 590 cal θερμότητας, διαπνοή από  δέντρα 40.000 λίτρα ανά εκτάριο κάθε ημέρα!)

Β) Μείωση των μη φυσικών πυρήνων ομίχλης, (βασικά  εδαφική σκόνη, αιθάλη, διάφορα αερολύματα…) που συγκρατούν την υγρασία στον αέρα  και που υπερθερμαίνεται από την  υπέρυθρη επανακτινοβολία. Αυτό μπορεί να μειώσει την υπερθέρμανση κατά 42 watt/τμ. (προέρχονται από τις σκόνες της ερήμου, την οργωμένη γη,  την καμένη γη, την βιομηχανική λειτουργία,…)

Γ) Μπορούμε επίσης να βοηθήσουμε στην αποκατάσταση των πυρήνων νέφωσης που έχει παγκόσμια επίδραση  ψύξης (albedo των νεφών) περί τα 120 watt/τμ. ( πρασίνισμα, αναδάσωση και ως συνέπεια και αύξηση βακτηριακής χλωρίδας των φυλλωμάτων και φυσικών ουσιών, που με την διαπνοή των φυτών περνούν και πυρηνώνουν την υγρασία προς νέφη και κατόπιν προς σταγονίδια βροχής)

Οι φυσικές αυτές διεργασιες είναι πολύ ισχυρές και μικρές αλλαγές ακόμη, μπορούν να επιφέρουν  δροσισμό - ψύξη στον πλανήτη.

 

Η, κατεξοχήν καινοτόμα,  πρόταση που "κομίζεται" στο παρόν σημείωμα (και διεθνώς από την ομάδα  regenerate-earth,  με κεντρική συζήτηση  σε αρκετές χώρες, ακόμη και στον ΟΗΕ), που  μπορεί να ανοίξει το εύρος των μέτρων και μέσων και μπορεί να εξελιχτεί ως μιά, σημαντικά ενεργή, συμβολή στην άμβλυνση των ακραίων υδρολογικών και καιρικών  φαινομένων είναι η ΓΕΩΡΓΙΑ και ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ..."

 

 

Από σχετικό σημείωμα μου: https://liouzasstefanos.blogspot.com/2024/04/blog-post_23.html

« ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ: Μπορούμε άμεσα να «δροσίσουμε» τη Γη! Μια καινοτόμα πρόταση με Αγροοικολογικά – Αναγεννητικά χαρακτηριστικά ως συμβολή στην άμβλυνση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή και την άρση επιφυλάξεων»