Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

η προσφυγή μας (εξ αναβολής) των 400 κατοίκων των Κοινοτήτων Λεχόβου, Βασιλειάδας, Βέργα, Κλεισούρας

 

Λιούζας Στέφανος

Βασιλειάδα

25/8/2023

 

Συναγωνιστές και φίλοι!

 

Χθες 24/8 εκδικάστηκε ταυτόχρονα η προσφυγή μας (εξ αναβολής) των 400 κατοίκων των Κοινοτήτων Λεχόβου, Βασιλειάδας, Βέργα, Κλεισούρας, των προσωρινών μέτρων για παύση εργασιών στο Αιολικό ΔΟΥΚΑΣ, και των Ασφαλιστικών μέτρων (από περιβαλλοντικές οργανώσεις ΚΑΛΛΙΣΤΩ, ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ, ΕΤΑΙΡΕΙΑ  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΕΣΠΩΝ, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ…) για το ίδιο έργο.

Το  πόρισμα του δικαστηρίου ήταν αρνητικό για τα προσωρινά μέτρα παύσης εργασιών και αναβολή για ένα μήνα  των ασφαλιστικών…

Ως μέρος των 400  κατοίκων που προσυπογράψαμε την σχετική προσφυγή αισθάνομαι μεν πικρία για την απόφαση ωστόσο και σχετική περηφάνια ταυτόχρονα γιατί διατυπώσαμε και εκφράσαμε κάπως  την άποψη μας, την αντίθεση μας και χάσαμε… «όρθιοι» στα αναχώματα της  καταστροφής των βουνών μας!

Δώσαμε μικρές «μάχες» ενημέρωσης, ενεργοποίησης των μικρών κοινωνιών μας, των παραστάσεων στις Τοπικές αρχες, (Δήμο και Περιφέρεια) κατ΄ αρχή, και κατόπιν καταφύγαμε και σε δικαστική προσφυγή ένας ικανός και θαυμαστός αριθμός κατοίκων.

Τα επιχειρήματα μας αρκετά και τεκμηριωμένα από πολλές πλευρές, περιβαλλοντικά, τεχνικά, επιστημονικά, δικανικά… δεν μπόρεσαν ωστόσο σε αυτή τη φάση να δώσουν θετικό αποτέλεσμα.

Το πολιτικό πλαίσιο είναι πάρα πολύ ασφυκτικό, σχεδόν ολοκληρωτικό!

Αναμένονται βέβαια και δυο ακόμη  αποφάσεις μια για τα ασφαλιστικά και μια από το Συμβούλιο Επικρατείας.

Το ιδιαίτερο με τις σχετικές αντιδράσεις μας ήταν ότι «μάθαμε» τι συμβαίνει όταν σχεδόν οι μπουλντόζες είχαν ξεκινήσει.

Δεν υπήρξε κάποια στοιχειώδης ενημέρωση από την Αυτοδιοίκηση στις τοπικές κοινωνίες, ώστε έγκαιρα και μετά από αρκετή διαβούλευση να πάρουμε τις αποφάσεις μας.

Ήταν μόλις  στο τέλος της περασμένης χρονιάς (20/12/2023) που  συγκλήθηκε διαδικασία συνέλευσης  για ενημέρωση στην Κοινότητα Λεχόβου και «μάθαμε»  τι ακριβώς μέλλεται να  επισυμβεί!  

Οι μπουλντόζες από Γενάρη 2023 πιάσαν δουλειά για ένα έργο που είχε δρομολογηθεί ήδη από το 2010 (με την σύμφωνη γνώμη υπηρεσιών, Δήμων και κυβερνήσεων προφανώς), αλλά χωρίς τις τελικές εγκρίσεις  απαραιτήτων  αδειών, ΜΠΕ κλπ, εκκρεμότητες που παραμένουν ακόμη (εξου και οι σχετικές προσφυγές)…

Έκτοτε, η ανημέρωτη και «αντικειμενικά βραδυφλεγούσα» τοπική κοινωνία, αρχίσαμε τις σχετικές «αντιδράσεις» από μόνοι μας.

Και συνεχίζουμε…

Είναι γνωστό ότι οι Αυτοδιοικήσεις έχουν μονο γνωμοδοτικό χαρακτήρα σε αυτά τα έργα, ωστόσο περιμένουμε την πιο δυναμική τους στάση και όχι την απόλυτη «αφάνεια» π.χ. του Δήμου Καστοριάς.

Η Περιφερειακή αρχή, αντιμετωπίζοντας τις ισχυρές πιέσεις από την  χωρίς αρχες και σχέδιο εγκατάσταση Βιομηχανικων ΑΠΕ όπου δη, είχε μια πολιτικά  ορθολογική άποψη ( Ειδικό Χωροταξικό, όχι άλλες ΒΑΠΕ, εφόσον ήδη καλύψαμε τις «υποχρεώσεις» των διεθνών συνθηκών μέχρι το 2030…), και μας παρείχε ως Αντιπεριφέρεια Καστοριάς νομική συν υποστήριξη στην παραπάνω προσφυγή).

Βέβαια   εάν και οι Αυτοδιοικήσεις δεν κάνουν τις σχετικές «υπερβάσεις» και δεν εναντιωθούν στην απόλυτη αυτή περιβαλλοντική καταστροφή τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα για όλους μας…

Κήδομαι  των οικισμών μας που, χωρίς να το θελήσουμε, συμφωνήσουμε, θα έχουμε την Βιομηχανία Ενέργειας πάνω από τα βουνά μας, πάνω από τις πηγές των νερών μας, πάνω από τις ζωές μας για δεκάδες χρόνια…

Θα συνεχίσουμε  προφανώς  να εκφράζουμε τις απόψεις μας, την ενημέρωση για τις συνέπειες της εγκατάστασης των Βιομηχανιών Ενέργειας στα βουνά μας.

Είμαστε μόλις στην αρχή της καταστροφής.

Οι πρώτες Α/Γ είναι αυτές στον ΔΟΥΚΑ, έπονται  κατά τον σχεδιασμό  των κυβερνήσεων πάνω από 130 στο Βίτσι και μόνο.

Εξωφρενικό! 

Οι  αγώνες για την ανάσχεση της επερχόμενης καταστροφής, αγώνες πολύμορφοι, με  «κόσμο» πολύ, ίσως  θα είναι το πολιτικό βάλσαμο για να έχουμε καλλίτερα αποτελέσματα.

Επιμονή, λοιπόν, κουράγιο,  για ευρύτερους αγώνες. Για την ζωή των τόπων μας !