Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023

Λόγος και Αντί...λόγος !

 

Ο Λόγος:

 

ü  «…Κρινόµενον υπό την προοπτικήν αυτή το τελικό κυβερνητικό Σχέδιο για την Ειδική Χωροταξία των ΑΠΕ, δεν είναι βιώσιµο, ούτε ορθολογικό, µεταξύ άλλων, και κυρίως, διότι αναχωρεί από αυθαίρετον και κατακόρυφον αύξησιν της συµµετοχής των Α.Π.Ε. -και ιδίως της αιολικής ενεργείας- στο εθνικό ενεργειακό σύστηµα, χάριν της οποίας εν ψυχρώ επιβάλλει την εκτεταµένη καταστροφή των ελληνικών δασών που, πέραν του κάλλους των, είναι οι µόνοι βέβαιοι συλλέκτες του CO2 και ρυθµιστές της περιβαλλοντικής ισορροπίας». (https://www.facebook.com/photo?fbid=10229550689142074&set=gm.1671656783338856&idorvanity=300971910407357)

Ο Πρόεδρος

Μιχαήλ Δεκλερής

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

 

ü  Η … Αποκαθήλωση  από την Ελληνική Επιστημονική Κοινότητα! (από σχετική μελέτη της Τράπεζας Ελλάδος)

"....Οι υδρατμοί που είναι μαζεμένοι εκεί δεν μπορούν να συμπυκνωθούν και να δημιουργήσουν βροχή, γιατί δεν τους αφήνει να συμπυκνωθούν η δράση των ανεμογεννητριών, επομένως έχουμε μια, θα λέγαμε, καταστροφή εν τη γενέσει τους των τοπικών βροχών και έναν εμποδισμό των υδρατμών κοντά στο έδαφος να κάτσουν στο έδαφος και να πάρουν μέρος στον υδρολογικό κύκλο της περιοχής..."

(https://chronos.fairead.net/fakelos-anemogennitries...    https://youtube.com/watch?v=Wh3-JIRWtRs&feature=shares )

 

 

ü  …Η πηγή ενέργειας που κινητοποιεί τις ανεμογεννήτριες είναι ο άνεμος… Μ’ αυτή την έννοια είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο πρώτος νόμος της θερμοδυναμικής, ορίζει ότι η ενέργεια δεν μπορεί να «δημιουργείται» ή να «καταστρέφεται», αλλά μόνο να μετατρέπεται από μια μορφή σε άλλη….!!!

Ο άνεμος δεν εξαιρείται από τους νόμους της φυσικής (και της μηχανικής των ρευστών….) και επομένως εφόσον η διαθέσιμη ενέργεια του ανέμου μειώνεται από τις ανεμογεννήτριες, η ενέργεια που απομένει στον άνεμο, είναι λιγότερη για να εκπληρώσει άλλες φυσικές διεργασίες στο περιβάλλον…, όπως η κίνηση, η διάχυση και κυρίως η μίξη θερμοκρασίας και υγρασίας στην ατμόσφαιρα..! (Σταμάτης Σεκλιζιώτης )

 

 

ü  «…Η αλλαγή στο μικροπεριβάλλον της περιοχής, από τη λειτουργία των ανεμογεννητριών κρίνεται δεδομένη: Μείωση του ύψους βροχής και της χιονόπτωσης (δημιουργία άνυδρου χειμώνα) με επακόλουθη τη μείωση της υγρασίας του εδάφους και άρα μείωση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα…»)*,

«…υπάρχει άμεσος κίνδυνος καταστροφής και εξαφάνισης των πηγών αλλά και όλου του όγκου των υπόγειων υδάτων από το μέγεθος των κατασκευών των Α/Γ…»* αλλά και  ότι διασπάται η φυσική ισορροπία «…δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για προσβολές από βιοτικούς παράγοντες…»*

*Από εκθέσεις  και γνωμοδοτήσεις αρμόδιων δημοσίων φορέων (από Δασαρχείο  περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας!)

 

ü  Περιφερειακή Επιτροπή Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Π.Ε. Καστοριάς:

«…Η Επιτροπή γνωμοδοτεί ομόφωνα αρνητικά λαμβάνοντας υπόψη τα κάτωθι:

Α) Δεν έχει γίνει χωροταξικός σχεδιασμός για την τοποθέτηση Αιολικών Πάρκων και σε συνδυασμό ότι στην ευρύτερη περιοχή έχουν εγκατασταθεί, αδειοδοτηθεί και βρίσκονται σε διαδικασία έγκρισης πολλά Αιολικά Πάρκα αποτελώντας συνδυαστικά ένα τεράστιο αιολικό πάρκο σε όλο το νομό με απρόβλεπτες συνέπειες.

Β) Επίσης δεν έχει ολοκληρωθεί η Εκπόνηση του Διαχειριστικού Σχεδίου Βόσκησης της Π.Ε. Καστοριάς σχετικά με το δυναμικό των βοσκήσιμων γαιών ώστε να γίνει δυνατή η διαίρεση της και να κατανεμηθούν στους κτηνοτρόφους.

Γ) Οι συνεχώς αυξανόμενες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας πάντα σε σχέση με την αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος-οικοσυστήματος και τη διατάραξη μέχρι και σημείου μη αναστρέψιμο της οικολογικής ισορροπίας…

…Ε) Εν κατακλείδι πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα όλη η νομοθεσία περί προστασίας του περιβάλλοντος….»

 

ü  Εάν όλη η ετήσια ηλεκτρική ενέργεια  περί τα 50Χ106 MWh στην Ελλάδα παραχθεί μόνο από Βιομηχανικές Αιολικές με απόδοση 13% και θερμική απόρριψη (μη ψύξη, δροσισμό) 87% ενέργειας στην ατμόσφαιρα της χώρας,(σε όγκο όσο η επιφάνεια της επί ύψος 3000m) θα ανέβαζε την θερμοκρασία της κατά 0,320c ετησίως!

 Έχουμε αντίστοιχα, για λιγνίτη 0,08, και για Φ/Β 0,196 Βαθμούς Κελσίου ετησίως.

( https://liouzasstefanos.blogspot.com/2023/07/1-2023-1.html).

Για τα Αιολικά 0,32 Βαθμοί Κελσίου(!), δηλαδή   συμβάλλουν στην υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας κατά 4 φορές πιο γρήγορα από τον λιγνίτη και  1,64  φορές πιο γρήγορα από τα Φ/Β, εξαιτίας της παρεμπόδισης δροσισμού από τις  φυσικές ροές των ανέμων.

 

 

 

Ο Αντί...λόγος:

 

Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας

ισχύος (χ)MW στη θέση “ (χ)” της Δημοτικής Ενότητας (χ), του Δήμου (χ), της Περιφερειακής Ενότητας (χ), της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας….

 

«…Το υπό μελέτη έργο, εκμεταλλευόμενο το διαθέσιμο αιολικό δυναμικό με την εγκατάσταση (χ)

Ανεμογεννητριών (Α/Γ), τύπου V-150 του οίκου (χ), ονομαστικής ισχύος 4,2MW η κάθε μία, με ύψος πυλώνα 105 m και διάμετρο πτερωτής 150 m. και δύναται να παράγει ηλεκτρική ενέργεια συνολικής ισχύος (χ)MW, με συνολική εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή ενέργειας (χ) MWh, που αντιστοιχεί σε συντελεστή εκμεταλλευσιμότητας (Net Capacity Factor) ίσο με 24,1% και με τον τρόπο αυτό θα συμβάλει στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων και των διεθνών υποχρεώσεων της περιοχής, αλλά και την ικανοποίηση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης. Σύμφωνα με την Οδηγία 2009/28/ΕΚ, που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο στις 23.04.2009 «σχετικά με την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές» και την τροποποίηση και τη συνακόλουθη κατάργηση των οδηγιών 2001/77/ΕΚ και 2003/30/ΕΚ, ο νέος δεσμευτικός στόχος της Ελλάδας, σε ό,τι αφορά το μερίδιο της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην τελική κατανάλωση ενέργειας κατά το έτος 2020, καθορίζεται ως 18% με έτος βάσης το 2005, στο οποίο η καταγεγραμμένη ποσοστιαία συμμετοχή των ΑΠΕ ανέρχεται στο 6,9% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας στη χώρα…

 

…Το έργο θα οδηγήσει στα ακόλουθα:

• Αύξηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και σημαντική συμβολή στην ικανοποίηση διεθνών δεσμεύσεων της χώρας στον τομέα αυτό.

• Μείωση εκπομπών αερίων ρύπων που συνεισφέρουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου (π.χ. CO2, NOx), όπως συμβαίνει κατά τη χρήση των συμβατικών καυσίμων

• Ενίσχυση των δυνατοτήτων αποκεντρωμένης (περιφερειακής) ανάπτυξης, εξασφαλίζοντας

ασφαλή και «καθαρή» ενεργειακή αυτονομία και επάρκεια. Απεξάρτηση από εισαγόμενα

καύσιμα.

• Ενίσχυση της απεξάρτησης από εισαγόμενα καύσιμα, καθώς και από ρυπογόνους μη

ανανεώσιμους φυσικούς πόρους (λιγνίτης).

• Οικονομική και τεχνολογική αναβάθμιση σε τοπικό επίπεδο, μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και της προμήθειας υλικών κυρίως κατά τη φάση κατασκευής του αιολικού πάρκου, καθώς και κατά την κανονική λειτουργία του (μισθώματα, μεταφορές, εργολαβίες κ.λπ.).

• Σημαντική ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και έμμεση χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων μέσω του ανταποδοτικού τέλους (Ν.3468/2006 όπως ισχύει).

• Βελτίωση των υποδομών της ευρύτερης περιοχής (π.χ. οδικό δίκτυο, δίκτυο διασύνδεσης κ.ά.) που θα προκύψει από την υλοποίηση του συνόλου του έργου.

Η αξιοποίηση του ανέμου ως ανανεώσιμης πηγής ενέργειας περιλαμβάνει τη μετατροπή της ενέργειας των κινούμενων αερίων μαζών σε ηλεκτρική ενέργεια.

Στη σύγχρονη τεχνολογία αιολικής ηλεκτροπαραγωγής, η κινητική ενέργεια του ανέμου αποδίδεται μέσω ενός συστήματος περιστρεφόμενου δρομέα, άξονα και μετάδοσης κίνησης σε ηλεκτρογεννήτρια χαμηλής τάσης, με τελικό αποτέλεσμα την μετατροπή της σε ηλεκτρική ενέργεια.

Δηλαδή οι Α/Γ (συστήματα αιολικής ηλεκτροπαραγωγής) απλά χρησιμοποιούν την κινητική ενέργεια του ανέμου, μετατρέποντάς την σε μηχανική αρχικά και ηλεκτρική τελικά, χωρίς να αλλάζουν τη διεύθυνση και τα χαρακτηριστικά του ανέμου.

Επιπλέον, τα κλιματικά και βιοκλιματικά χαρακτηριστικά της περιοχής δεν επηρεάζονται.

 

 

Για την … «αποδελτίωση»

Λιούζας Στέφανος

11/8/2023

Βασιλειάδα Καστοριάς