Πέμπτη 17 Αυγούστου 2023

Ως προς την αρχή της προφύλαξης (άνεμοι, ενέργεια και Α/Γ )

 

Ως προς την αρχή της προφύλαξης (άνεμοι, ενέργεια και Α/Γ )

( για το Επταχώρι και τους αγώνες που ξεκινά στον Γράμμο και για τους αγώνες που εξελίσσονται στην Δυτική Μακεδονία και σε όλη τη χώρα)

Λιούζας Στέφανος

Βασιλειάδα Καστοριάς

14/8/2023

Εν γένει, οι άνεμοι είναι  ροές αέρα που δημιουργούνται από διαφορές πιέσεων, θερμοκρασίας και υγρασίας, σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Με την κίνηση τους τείνουν να εξισορροπούν αυτές τις διαφορές.

…Οι Ανεμογεννήτριες τοποθετούνται (με βάση  ανεμολογικούς δείκτες και μετρήσεις ), στα πιο κρίσιμα περάσματα των ροών αυτών (για να «λάβουν» ισχυρότερη κινητική ενέργεια)  και μειώνουν σε σημαντικό βαθμό την ισχύ τους (στις κατάντη  περιοχές, κοιλάδες) ή  την αυξάνουν (σε ειδικές περιοχές λειτουργίας, γύρω από μια ευρεία στεφάνη του κύκλου των πτερυγίων τους - θεώρημα του Bernoulli).

Αυτό έχει σημαντικότατη επίδραση στους κλιματολογικούς δείκτες των περιοχών.

Προπαντός συμβάλλουν στην μεγέθυνση του χρόνου φυσικής απόσβεσης  των διαφορών αυτών.

Αυτό είναι το πιο μεγάλο από τα προβλήματα που ανακύπτουν, η καθυστέρηση ή μείωση της φυσικής δυνατότητας για δροσισμό  - ψύξη  περιοχών.

Συνεργούν, δηλαδή, στην διατήρηση για περισσότερο χρόνο των διαφορών πιέσεων, θερμοκρασίας και υγρασίας μεταξύ των  περιοχών που ορίζει μια κορυφογραμμή με Ανεμογεννήτριες. 

Διαμορφώνουν έτσι αλλαγές στα τοπικά και ευρύτερα  μικροκλίματα «άγνωστες» και ασυνήθιστες.

Συνεπώς, έχουμε μια άμεση και δριμεία  επίδραση  αλλαγής μικροκλιμάτων, με  εντατικοποίηση  των ακραίων φαινομένων  και εκφράσεων του κλίματος τοπικά και ευρύτερα, άμεση συμβολή στην λεγόμενη «κλιματική αλλαγή»…

Στην ροή του ανέμου προφανώς ισχύουν οι νόμοι  της φυσικής  και εφόσον η διαθέσιμη ενέργεια του ανέμου μειώνεται από τις ανεμογεννήτριες, η απομένουσα ενέργεια είναι λιγότερη για να εκπληρώσει άλλες φυσικές διεργασίες στο  περιβάλλον όπως  η εξισορρόπηση  των διαφορών που  προλογίσαμε  που, κατά κάποιον τρόπο, αποτελούν φυσικές σταθερές που εξαρτώνται  από αρκετούς παράγοντες (από την εισερχόμενη ενέργεια από τον Ήλιο, από την περιστροφή της γης, από την διαμόρφωση των πλανητικών τοπίων, από τον ρυθμό και θερμοκρασία επανακτινοβολίας, τον ρυθμό απομείωσης των διαφορών πιέσεων, υγρασίας, θερμοκρασίας  κ.α.,).

Ειδικά με τις Α/Γ κάθε ποσοστό ενέργειας που απορροφιέται από τις φυσικές παραπάνω ροές, δεν είναι δυνατό  να «αναπληρωθεί».

Συνεπώς ο χαρακτήρας «ανανεώσιμη πηγή» για τον άνεμο τίθεται «εν αμφιβόλω» όπως και οι μέχρι σήμερα Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων  από την Εγκατάσταση και λειτουργία  Α/Γ (που μάλλον δεν έχουν διεξαχθεί σε πραγματικό πεδίο ουδέποτε, παρ΄όλο που με τις δορυφορικές π.χ., μετρήσεις μπορούμε άμεσα να έχουμε στοιχεία πραγματικά)!

«…Η αιολική ενέργεια είναι ανανεώσιμος πόρος, αλλά ο ρυθμός ανανέωσής του είναι πεπερασμένος και από ορισμένες απόψεις, συγκριτικά μικρός..».  «...Η μεγάλης κλίμακας χρήση της αιολικής ενέργειας μπορεί να μεταβάλει το τοπικό και παγκόσμιο κλίμα, αφαιρώντας κινητική ενέργεια και μεταβάλλοντας τις τυρβώδεις μεταφορές αέρα στην ατμοσφαιρική οριακή στοιβάδα (την μεταξύ επιφάνειας εδάφους και τροπόσφαιρας ζώνη…)»Σε σχετικό άρθρο «Οι επιπτώσεις των μεγάλης κλίμακας Αιολικών Πάρκων στο παγκόσμιο κλίμα»… (https://www.pnas.org/content/101/46/16115) από Σεκλιζιώτης: «Αιολική ενέργεια: Δεν είναι ανανεώσιμη ενώ συμβάλλει στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής» https://www.proionta-tis-fisis.com/aioliki-energeia-den-einai-ananeosimi-eno-symvallei-stis-epiptoseis-tis-klimatikis-allagis/ )

 Έχουν  περιγραφεί αρκετές από τις συνέπειες της εγκατάστασης τους : 

Αλλοίωση τοπίων, καταστροφή βουνοκορυφογραμμών, επιπτώσεις στο έδαφος εγκατάστασης, επιπτώσεις στην συγκέντρωση νερών και στις πηγές,  δονήσεις και ήχοι,  απώλειες πουλιών, μετακινήσεις άγριας ζωής, ρύπανση, νεκροταφεία υλικών και πολλά άλλα.

Αρχίζουμε να έχουμε αρκετά στοιχεία για τις επιπτώσεις, άμεσα, στα μικροκλίματα και αθροιστικά στο πλανητικό κλίμα που αν «αποδελτιωθούν»  και ενισχυθούν με μελέτες και έρευνα στο πραγματικό πεδίο, θα  έχουμε εκπλήξεις στην κατάταξη τους: αχρείαστα και άχρηστα  πλάνα της «ανθρωπότητας» (των «επιβεβλημένων» θεωρήσεων και πρακτικών).

Έχω ήδη δείξει,τεχνικά με άπλα μέσα και υπολογισμούς της τρέχουσας φυσικής (με μέσους όρους ), ότι για παράδειγμα, Μια  (1) Α/Γ από αυτές που τελευταίως «φοριούνται» των  4-5 MW:

«…Από δεδομένα αξιόπιστων μετρήσεων (σπάνια δυστυχώς) έχουμε μετρήσεις που δείχνουν  αυξημένη θερμοκρασία στην περιοχή της Ανεμογεννήτριας.

Από μετρήσεις της NASA σε Βιομηχανικές Αιολικές εγκαταστάσεις στο Τέξας φαίνεται ότι η τοπική θερμοκρασία είναι αυξημένη κατά 0,650 Κελσίου. (Και επειδή είναι θερμότητα που προκύπτει από διαφορά θερμοκρασίας (Δθ), θα την χρησιμοποιήσουμε ενδεικτικά με σχετική αξιοπιστία)

Σε συνδυασμό  με τον επηρεαζόμενο όγκο αέρα και για  εκτιμώμενη  διαφορά θερμοκρασίας 0,65  Βαθμών Κελσίου θα έχουμε θερμική ενέργεια περίπου 9.4 Mwh που δεν «επιτρέπεται» να  απομειωθεί (με δροσισμό – ψύξη) από την φυσική ροή του ανέμου!

Έχουμε: α) μια «θερμική  νησίδα - φούσκα», τις περισσότερης φορές εγκλωβισμένη στην περιοχή της ανεμογεννήτριας  και β) επιρροή, στην περίπτωση μας, άμεσα σε περίπου 157 στρέμματα εδάφους, δυσχεραίνοντας σημαντικά την  φυσική ψύξη του από την «ανεμπόδιστη» ροή του ανέμου, διατηρώντας την θερμοκρασία επανακτινοβολίας του κατά 10,4οc ψηλότερα, κατά το νόμο  Stefan -  Boltzman !...»

 Τα 4 MW Ονομαστικής ισχύος, αυτής της Ανεμογεννήτριας παράγει θεωρητικά  περί τα 2,36 MWh (μέγιστα αλλ΄ ανέφικτα) ή 1,4 MWh πραγματικά (0,35 συντελεστής απόδοσης).   

Η σχέση ενέργειας παραγωγής  προς ενέργεια επιπλέον "απορριπτόμενης" θερμότητας (εμποδισμός δροσισμού) είναι:  1,4 / 9.4 MWh  ή 1 / 6.7 ! 

Υστερεί δραματικά, έναντι των κλασικών συμβατικών (μείγμα), που είναι  περίπου 1 / 1 (βιβλιογραφία) και έναντι Φ/Β  1 / 4 ! (από σχετική προσέγγιση https://liouzasstefanos.blogspot.com/2023/07/1-2023-1.html)….

Αυτό  σε ετήσια βάση αντιστοιχεί σε 82.000 Mwh "απορρίψεων" ή εμποδισμό δροσισμού των κατάντι!

Επίσης αν θεωρήσουμε ότι επίκειται να εγκατασταθούν 100 Α/Γ της τάξης αυτής περιμετρικά του Νομού Καστοριάς, τότε θα έχουμε συνολικά:

α) Από 100 Α/Γ  (500 MW) στην ευρύτερη περιοχή Καστοριάς θα πάρουμε (δυνητικά) ετησίως ωφέλιμη  ενέργεια περί τα 1.200.000 Mwh.

Ήτοι, όση ενέργεια παίρνουμε από το Πτολεμαΐδα 5 (ισχύος 660 MW) σε 100 ημέρες! (μόνο σε Ρεύμα, διότι έχουμε άμεση δυνατότητα να πάρουμε σε θέρμανση άλλα 140 MW!)

Αντέχεται όλη αυτή η καταστροφή τοπίων, η σπατάλη πόρων, η εξώθηση των τοπικών κοινωνιών σε απελπιστικές  καταστάσεις τριβών (μεταξύ μας, με τους εργολάβους, με τις Εταιρείες, με τα δικαστήρια, με τις ενστάσεις και εντάσεις, με τα ΜΑΤ,  με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τους "πολιτικούς", με...με..., για ένα  πενιχρό  «ενεργειακό» αποτέλεσμα;

β) Θα έχουμε επίσης, μια   θερμική απόρριψη (απώλεια δροσισμού για την ακρίβεια)  8.200.000 Mwh.

Από την  εξίσωση της θερμοδυναμικής Q=m*c*Δθ , θα έχουμε Δθ= 0,0045 βαθμούς Κελσίου, άνοδο της τοπικής θερμοκρασίας του Λεκανοπέδιου (ως μέτρο όγκου ατμόσφαιρας, έκτασης περί τα 2.000 Km2  και ύψους 3 Km - όσο και η ατμόσφαιρα εν γένει - , όγκου  δηλαδή 6.000 Km3 ), μόνο από την «καθαρή» λειτουργία τους. *** 

*** (ετησίως! η μετρημένη άνοδος των τελευταίων 270 χρόνων είναι 0,75 βαθμοί Κελσίου, ήτοι ετησίως 0,0027 βαθμοί! (2 φορές πιο χαμηλά) άρα πολλαπλάσια υπερθέρμανση από Α/Γ  του παραδείγματος !!!)

Να προστεθούν και σχετικές άνοδοι της επανακτινοβολίας από τις διανοίξεις δρόμων, κατασκευή γηπέδων, μείωση της χλωρίδας, αυτά συνιστούν μια  συμβολή στο «θερμοκήπιο» που ξεπερνά τα όρια του αμελητέου και προφανώς 7-10 φορές πιο «επιζήμια» από την Πτολεμαΐδα 5, για να έχουμε  και σχετικές συγκρίσεις!

Ένα, έως σημαντικό, αποτύπωμα, εν τέλει, στην τοπική υπερθέρμανση του Λεκανοπέδιου!

γ)  Ο περιορισμός της κίνησης του ανέμου, εντείνει τις τοπικές αυξήσεις και μειώσεις πιέσεων, θερμοκρασίας, υγρασίας.

Άρα θα έχουμε πιθανές και πιο έντονες τοπικές «εκφράσεις» ακραίων καιρικών φαινομένων… υπάρχει η πιθανότητα ενίσχυσης των «κάθετων ροών» και γρήγορη επαναφορά από ψηλά στρώματα αέρα που ακόμη δεν «ξεφόρτωσε» στο διάστημα αρκετά ποσά θερμικής ενέργειας, άρα επαναφορά στην κυκλοφορία θερμότερων μαζών αέρα, ακραία για την περιοχή καιρικά φαινόμενα και μια περαιτέρω συμβολή στην υπερθέρμανση…  (έχουμε σχετικό δείγμα με τον καταστροφικό ανεμοστρόβιλο, πριν λίγα χρόνια, που ξεκίνησε από την Λίμνη Πρέσπας, πέρασε από το Λεκανοπέδιο Καστοριάς και ξέσπασε στην Χαλκιδική με ισχυρές καταστροφές στο διάβα του, φαινόμενο πρωτοεμφανιζόμενο στον τόπο μας!… Η τοποθέτηση δεκάδων Α/Γ στην κορυφογραμμή του όρους Βαρνούντα που δεσπόζει της Πρέσπας ίσως συνέβαλλε στην διαμόρφωση και εξέλιξη του φαινομένου, έχουμε παρόμοιο φαινόμενο σε περιοχή της Πελοποννήσου…).

Το Λεκανοπέδιο Καστοριάς  είναι σε ένα ενδιάμεσο από άποψη βροχοπτώσεων Μεταξύ της Ηπείρου Δυτικά με ψηλό δείκτη βροχής και της Κεντρικής Μακεδονίας Ανατολικά με σχετικά χαμηλότερο δείκτη. 

Είμαστε  σε κρίσιμη ισορροπία και δεν υπάρχει λόγος να την επιδεινώσουμε ούτε κατά τι! Δέν μας λείπουν τα νερά, αλλά δεν μας περισσεύουν κιόλα!

 δ) Για τα 82.000 Mwh, σε ενέργεια υπερθέρμανσης ετησίως, έχουμε  σε αντιστοίχηση περίπου 6560 δέντρα (σε 656 στρέμματα), που εξασφαλίζουν  μέσω της διαπνοής, δροσισμό - ψύξη στην περιοχή και στον πλανήτη, εξατμίζουν νερό,  δημιουργούν  σύννεφα και βροχές και εξασφαλίζουν την διατήρηση της ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα!

Εάν κάνουμε αναγωγή για τις 100 Α/Γ, έχουμε 65.600 στρέμματα αμιγούς δάσους (δεκάμετρα δέντρα) ή απλά για ένα δάσος της περιοχής κοντά στα 100.000 στρέμματα! Ναι, τόσα μας χρειάζονται για να εξισορροπήσουν τις «απώλειες» σε ψύξη  της περιοχής… Αυτό είναι και το … αντιστάθμισμα! (τα ΙΣΑ που λέει ο λαός, και μας λείπει  η αναγκαία διαδικασία απομείωσης της υπερθέρμανσης, ας πούμε άλλα τόσα).

Αν είμαστε «δίκαιοι» απέναντι στο πλανητικό πρόβλημα της «κλιματικής κρίσης» ιδού μια απάντηση!

Αν δείχνεται (που δεν…) ότι είναι αναγκαίες  στην παραγωγή ενέργειας τότε πρέπει να αντισταθμιστούν  με 2.000 στρέμματα δάσους η κάθε μια! Ήτοι 200.000 στρέμματα για την "προαναγγελόμενη" των 100 Α/Γ!  (κουράγιο δεν είναι πολλά μόνο 10% του Νομού)

Και μιας αναφερόμαστε στην πράσινη βλάστηση και στην αναγκαιότητα  για διεύρυνση της στον γήινο μανδύα, ας δώσουμε μια ακόμη διάσταση της:

- είναι (ο μόνος!) «συνδετικός κρίκος ζωής» με το Ηλιακό σύστημα.

Λειτουργεί με βάση την Ηλιακή ενέργεια (6.000 βαθμοί Κελσίου) και όχι με βάση την θερμοδυναμική του πλανήτη (20 βαθμοί Κελσίου).

- είναι το μόνο γνωστό στο σύμπαν μέσο που λειτουργεί «συντροπικά» και όχι  εντροπικά.

- πραγματοποιεί «αυτόματα» τις διεργασίες της διαπνοής ή της συμπύκνωσης  νερού και …

- συμβάλει, λειτουργώντας τις «βιοτικές αντλίες» του πλανήτη, στον δροσισμό του και στην διατήρηση  της σταθερής θερμοκρασίας στην ατμόσφαιρα του.



Σημείωση:

Το πρωτόκολλο της Καρθαγένης «Ως προς την αρχή της προφύλαξης»,  μας δίνει την δυνατότητα να προβάλλουμε στοιχεία διακινδύνευσης. «…Το περιεχόμενο της αρχής (αυτής), όπως διατυπώθηκε στο σημείο 15 της Διακήρυξης του Ρίο του 1992 για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, συμπυκνώνεται στη θέση ότι η έλλειψη επαρκούς επιστημονικής τεκμηρίωσης σε περιπτώσεις όπου τεκμαίρεται απειλή για σοβαρή και μη αναστρέψιμη βλάβη, δεν πρέπει να οδηγήσει στην αποφυγή λήψης (δαπανηρών, συνήθως) μέτρων προκειμένου να προληφθεί η περιβαλλοντική υποβάθμιση.. » (nomosphysis.org.gr)

Άρα, δεδομένου ότι είναι αδύνατη «η ανάγκη λήψης μέτρων» (ανέφικτων στην περίπτωση μας), η λύση είναι απλή:

Δεν πρέπει να τοποθετηθούν.