Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023

Ισοζύγιο Υπερθέρμανσης του πλανήτη από εγκαταστάσεις Ηλεκτροπαραγωγής Φ/Β και Αιολικών

Ισοζύγιο Υπερθέρμανσης του πλανήτη από εγκαταστάσεις Ηλεκτροπαραγωγής Φ/Β και Αιολικών

 

 

Λιούζας Στέφανος ( Βιοκαλλιεργητής – Ηλεκτρολόγος Τεχνολόγος Μηχανικός)

Βασιλειάδα 3/11/2023

 

"... Δεν είναι η επιστήμη και η τεχνική που υπάρχουν εμπόδια   για πραγματικές λύσεις αλλά η διαχείριση της κοινωνιολογίας και πολιτικής! "

 

 

Η Γη ως πλανήτης λαμβάνει από τον Ήλιο  συνεχώς περίπου 342 watt  ενέργειας ανά  τετραγωνικό μέτρο, κατά μέσο όρο, και για να διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία της προφανώς πρέπει να «επιστρέφει» 342 Watt ανά τετραγωνικό μέτρο πίσω στο  διάστημα.

Είναι απολύτως αποδεκτό ότι το «ενισχυμένο μη φυσιολογικό» φαινόμενο του θερμοκηπίου έχει ως αποτέλεσμα να διατηρήσουμε επιπλέον  3  watt  ενέργειας (σε θερμότητα) ανά τετραγωνικό μέτρο στην  ατμόσφαιρα της γης. 

Πρέπει να επιστρέψουμε αυτά τα επιπλέον 3 watt, πίσω στο διάστημα!

Το   σημαντικό είναι ότι είναι λιγότερο από το 1% της προσπίπτουσας ηλιακής ακτινοβολίας που έρχεται  στη Γη  οπότε, ναι, έχουμε πρόβλημα, ναι, είναι  επιτακτικό,  αλλά είναι (μόνο)1% διόρθωση  στην παγκόσμια παραγωγή θερμότητας.

Από το 1750, έχουμε αύξηση  της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 0,75 βαθμούς Κελσίου, μέχρι σήμερα, και κατά 1,5 βαθμούς επ’ απειλή σε λίγα χρόνια.

Η υπερθέρμανση αυτή φαίνεται ασήμαντη, η γη έχει βιώσει και πολύ μεγαλύτερες αυξομειώσεις και η ζωή… «επέζησε»!

Σήμερα  όμως, με την απομείωση του πράσινου, που κατήλθε στο 50% περίπου από ο,τι πριν 10.000 χρόνια, βρίσκεται σε ελάχιστο όριο για να μπορεί να εξισορροπεί κάπως ακόμη τις ραγδαίες διακυμάνσεις των υδρολογικών - κλιματολογικών φαινομένων, πριν αυτά επιφέρουν  κατάρρευση των οικοσυστημάτων, όπως τα ξέρουμε και βιώνουμε σήμερα.

 

Στην φύση δεν υπάρχουν «ανταμοιβές» ή «τιμωρίες», υπάρχουν μόνο συνέπειες! 

 

Έστω και ασήμαντη  αυτή η υπερθέρμανση δεν παύει να δρα σαν πυρετός…

Έχει συνέπειες για τον ανθρώπινο πολιτισμό και την ζωή όπως την ξέρουμε και βιώνουμε σήμερα.

Είναι η εντατικοποίηση επικίνδυνων και ακραίων υδρολογικών φαινομένων που ζούμε παντού στον κόσμο. 

Καταιγίδες καταστροφικές, τυφώνες, πλημμύρες, έντονες ξηρασίες, πυρκαγιές (δασικές, βοσκοτόπων, καλλιεργειών), διακινδύνευση διατροφικής επάρκειας... και αυτά τα φαινόμενα όλο και εντείνονται.

Αυτό έχει τεκμηριωθεί και δεν έχει δεχτεί καμιά επιστημονική  αμφισβήτηση, απειλώντας  με κατάρρευση  την οικονομία, τη ασφάλεια τροφίμων και νερού, εν γένει την κοινωνική σταθερότητα. (https://www.regenerate-earth.org/  και https://www.metoffice.gov.uk/weather/climate/met-office-hadley-centre/index).

Αναφερόμαστε κατά βάση (τουλάχιστον οι αντιλήψεις που εκφράζονται  στο  https://www.regenerate-earth.org/ και  «ιχνογραφούνται» στο  παρόν σημείωμα), σε ανθρωπογενείς αιτίες γέννησης ανισορροπιών στο γήινο σύστημα…

Τις συνθήκες του θερμοκηπίου τις διαμορφώνει και δίνει ζωή στον πλανήτη, η υδρολογία, η ίδια, επίσης, και «σκοτώνει».

Η στενή εστίαση στο CO2 (παγκόσμια επικρατούσα  - "επιβεβλημένη" -  πολιτική), όχι ως σύμπτωμα αλλά, ως κύριο  πρόβλημα  στην υπερθέρμανση, μας έχει αποτρέψει από την πραγματική δράση για να αποφύγουμε τις συνέπειες.

Πως θα αποτρέψουμε λοιπόν αυτά τα ακραία υδρολογικά φαινόμενα και θα δροσίσουμε το κλίμα ώστε  να αντισταθμιστεί η υπερθέρμανση (κατά τόπους και ευρύτερα) που οδηγεί σε αυτά;

Μπορούμε ακόμη να  ψύξουμε με ασφάλεια το κλίμα, αν μπορούμε να αποκαταστήσουμε τις φυσικές υδρολογικές διαδικασίες ψύξης της Γης (αυτό θεωρείται ακόμη  "αδιανόητο", αλλά από το 2012, παρουσιάζονται  επιστημονικές, τεχνικές και εμπειρικές, θεωρήσεις και πρακτικές που ανοίγουν νέα παράθυρα προσεγγίσεων και "λύσεων"!)

Προτείνονται (https://www.regenerate-earth.org/) μια σειρά  διεργασίες (περί τις 20, ενίσχυση και μακροζωία της πράσινης βλάστησης, μείωση αερολυμάτων, δασώσεις, κλπ) που άλλες χρειάζονται ενίσχυση, άλλες περιορισμό*… *δες την σημείωση 3 )

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, κύρια, και άμεσα είναι: Να επιδράσουμε απ’ ευθείας στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, πρακτικά  και καινοτόμα, ορμώμενοι από την απλή φυσική και την εξίσωση των  Stefan – Boltzmann (Αφορά την επανακτινοβολία ενέργειας: «Η ποσότητα της επανακτινοβολίας - θερμότητας που «μεταφέρεται» από μια επιφάνεια, διέπεται από την θερμοκρασία της  επιφάνεια της στην τέταρτη δύναμη»  Q=5.67x10-8xExT4 ).

Αν κρατήσουμε λοιπόν χαμηλά την θερμοκρασία εδάφους, της επιφάνειας της Γης, θα εκπέμψει εκ νέου πολύ λιγότερη θερμότητα.

Αυτή η επανακτινοβολία από θερμά εδάφη είναι, στην πραγματικότητα, ο οδηγός του φαινομένου του θερμοκηπίου (ενέργεια μεγάλου μήκους κύματος, στο υπέρυθρο φάσμα, που «συλλαμβάνεται» κύρια από το νερό, (επανακτινοβολία Χ % δέσμευση από αέρια θερμοκηπίου, 80% νερό, 11% co2, 9% μεθάνιο και άλλα αέρια, και εδώ φαίνεται πως δένονται οι «παράγοντες» που συντελούν - διαμορφώνουν το «θερμοκήπιο»).

Διατηρώντας τις επιφάνειες του εδάφους προστατευμένες, ενυδατωμένες και δροσερές μπορούμε να απορρίψουμε μαζικά και απευθείας τον ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΟΔΗΓΟ ΤΟΥ «ΤΕΧΝΗΤΟΥ» ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ.

Και μπορεί  να γίνει αυτό ανεξάρτητα από τα  πόσα μόρια αερίων του θερμοκηπίου βρίσκονται στον αέρα, γιατί εξ ορισμού ένα αέριο του θερμοκηπίου δεν μπορεί να απορροφήσει  θερμότητα που δεν  ακτινοβολείται εκ νέου!

(https://liouzasstefanos.blogspot.com/2023/08/blog-post_17.html)

 

Για τις Βιομηχανικές εγκαταστάσεις Φ/Β και Α/Γ:

Έχω  ασχοληθεί, από την πίεση των πραγμάτων και ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικός με την διερεύνηση  των επιπτώσεων τους στο «θερμοκήπιο» (με αφορμή «επίθεση»  για 1500 στρέμματα Φ/Β, στο χωριό μου Βασιλειάδα Καστοριάς και την εγκατάσταση περί τις 15 Α/Γ στο βουνό μας).

Έχω δώσει περιλήψεις της μικρής δουλειάς μου (που στηρίζεται στην απλή φυσική και σε μετρημένα  στο πεδίο δεδομένα) (https://liouzasstefanos.blogspot.com/2023/07/1-2023-1.html και https://liouzasstefanos.blogspot.com/2023/07/v-behaviorurldefaultvml-o.html ) που δείχνουν μεταξύ άλλων: 

Εικόνα 1

 

 Για Φ/Β: Προσέγγιση από Σχετική έρευνα στο πεδίο (https://www.nature.com/articles/srep35070 ).  
Όλες οι τοποθεσίες ήταν εντός των ορίων του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου του Πανεπιστημίου της Αριζόνα Solar Zone (32,092150°Β, 110,808764°Δ, υψόμετρο: 888 m ASL). 

Από την παραπάνω έρευνα, στο πεδίο, συνάγεται ότι έχουμε μια  μέση άνοδο της θερμοκρασίας πάνω από την Εγκατάσταση Φωτοβολταικών (1MW ονομαστικής ισχύος, περίπου έκταση εγκατάστασης 10 στρέμματα, με μέση  απόδοση 0,25) κατά 4 βαθμούς Κελσίου, από αντίστοιχη ερημική(!) περιοχή (πόσω μάλλον από μια περιοχή βλάστησης)…

… Α) Παραγόμενη ενέργεια προς αισθητή υπέρ-θέρμανση (απόρριψη στο περιβάλλον): 

 Θεωρητικά από τα 168w/m2 εισερχόμενης ακτινοβολίας από τον Ήλιο (στην επιφάνεια της γης) θα έχουμε απόδοση σε ενέργεια ηλεκτρική (max) περί τα 30,24 w/m2 (18%) και θερμική απόρριψη περί τα 134,4 w/m2 (80%), ήτοι σχέση  1/ 4,44 !... (η σχέση παραγόμενης προς απορριπτόμενη δεν αλλάζει  και εάν υπολογίσουμε για την χώρα μας  εισερχόμενη από τον Ήλιο ενέργεια περί τα 1000 w/m2 και παραγωγή 150 -200  w/m2 που υπολογίζουν οι Εταιρείες Φ/Β).

…Υστερεί κατά πολύ έναντι των κλασικών συμβατικών (μείγμα), που είναι  περίπου 1/1 (βιβλιογραφία).

 

Εάν όλη η ετήσια ηλεκτρική ενέργεια  περί τα 50Χ106 MWh στην Ελλάδα παραχθεί μόνο από λιγνίτη με απόδοση 35% και θερμική απόρριψη 65% πρωτογενούς  παραγωγής ενέργειας στην ατμόσφαιρα της χώρας, (σε όγκο όσο η επιφάνεια της  επί ύψος 3000m) θα ανέβαζε την θερμοκρασία της κατά 0,080c ετησίως.

Εάν όλη η ετήσια παραγωγή παραχθεί μόνο από Φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις με απόδοση 18% και θερμική απόρριψη 80%, τότε η θερμοκρασία της θα ανέβαινε κατά 0,1960c ετησίως, δηλαδή 2,454 (δυόμιση) φορές πιο γρήγορα! («Κλιματική αλλαγή και το διοξείδιο του άνθρακα CO2»:  Βασίλης Κουμπάκης

 

Όσο αφορά τις Α/Γ : Από μετρήσεις της NASA σε Βιομηχανικές Αιολικές εγκαταστάσεις στο Τέξας φαίνεται ότι η τοπική θερμοκρασία είναι αυξημένη κατά 0,650 Κελσίου. (Και επειδή είναι θερμότητα (ενέργεια) που προκύπτει από διαφορά θερμοκρασίας (Δθ), θα την χρησιμοποιήσουμε ενδεικτικά με σχετική αξιοπιστία)…

…Α) Παραγόμενη ενέργεια προς αισθητή υπέρ-θέρμανση (παρεμπόδιση δροσισμού): Τα 4 MW κινητικής ενέργειας του ανέμου ή Ονομαστική ισχύς, μιας (ο συνήθης τύπος) Ανεμογεννήτριας παράγει θεωρητικά  περί τα 2,36 MWh (μέγιστα αλλ΄ ανέφικτα) ή 1,4 MWh πραγματικά (0,35 συντελεστής απόδοσης στο έπακρο) και μέση πραγματική απόδοση ετησία διεθνώς περί το 12-13%).

Σε συνδυασμό  με τον επηρεαζόμενο όγκο αέρα και για  εκτιμώμενη  διαφορά θερμοκρασίας 0,65  Βαθμών Κελσίου θα έχουμε θερμική ενέργεια περίπου 9.4 Mwh που δεν «επιτρέπεται» να  απομειωθεί (με δροσισμό – ψύξη) από την φυσική ροη του ανέμου! 

Η σχέση ενέργειας παραγωγής  προς ενέργεια «απορριπτόμενης» (μη δροσισμού στα κατάντη) θερμότητας είναι:  1,4 / 9.4 MWh (4 από άμεσο εμποδισμό ψύξης στα κατάντη + 5,4 από αύξηση τοπικής επανακτινοβολίας)  ή 1 / 6.7 !

 

Εάν όλη η ετήσια ηλεκτρική ενέργεια  περί τα 50Χ106 MWh στην Ελλάδα παραχθεί μόνο από Βιομηχανικές Αιολικές τότε στην ατμόσφαιρα της χώρας, (σε όγκο όσο η επιφάνεια της επί ύψος 3000m) θα ανέβαζε την θερμοκρασία της κατά 0,320c ετησίως!... δηλαδή  συμβάλλουν στην υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας  κατά 4 φορές πιο γρήγορα από τον λιγνίτη και 1,64 φορές πιο γρήγορα από τα Φ/Β, εξαιτίας της παρεμπόδισης δροσισμού (στα κατάντη) από τις  φυσικές ροές των ανέμων!


 

Ξέχωρα και η βέβαιη  καταστροφή  της φυσικής διαδικασιας εμπλουτισμού με νερό, των βουνών και των υδροφορέων πιο κάτω, που συντελείται καθημερινά στις βουνοκορυφογραμμές! 

εικόνα 2 

 

(το έχουν δείξει το θεμα πρώτοι Έλληνες επιστήμονες σε σχετική μελέτη για το κλίμα,  της Τράπεζας Ελλάδος, πλην όμως, απλώς, «ενταφιάστηκε»!)  (https://chronos.fairead.net/fakelos-anemogennitries...    https://youtube.com/watch?v=Wh3-JIRWtRs&feature=shares )

Και η … Αποκαθήλωση  από την Ελληνική Επιστημονική Κοινότητα!

 "....Οι υδρατμοί που είναι μαζεμένοι εκεί δεν μπορούν να συμπυκνωθούν και να δημιουργήσουν βροχή, γιατί δεν τους αφήνει να συμπυκνωθούν η δράση των ανεμογεννητριών, επομένως έχουμε μια, θα λέγαμε, καταστροφή εν τη γενέσει τους των τοπικών βροχών και έναν εμποδισμό των υδρατμών κοντά στο έδαφος να κάτσουν στο έδαφος και να πάρουν μέρος στον υδρολογικό κύκλο της περιοχής..."

 

Το πλανητικό πρόβλημα:

Το πλανητικό πρόβλημα είναι η αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας και η αποφυγή δραστηριοτήτων απόρριψης «περίσσειας» θερμότητας σε αυτήν και όχι το CO2 (που δεν είναι «ρύπος» αλλά φυσικός πόρος ζωής). 

Είναι μεν το CO2, ένας  δυνητικός φορέας συγκράτησης θερμότητας, κατά 11%, αλλά όχι ο κύριος που είναι οι υδρατμοί κατά 80%, το νερό δηλαδή. 

Tο κύριο αίτιο είναι η περίσσεια θερμότητας, υψηλής θερμοκρασίας επανακτινοβολίας (επιστρεφόμενης) από την εισερχόμενη του ήλιου. 

εικόνα 7




 Όπως προαναφέρθηκε, διατηρώντας τις επιφάνειες του εδάφους προστατευμένες, ενυδατωμένες και δροσερές μπορούμε να απορρίψουμε μαζικά και απευθείας τον ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΟΔΗΓΟ ΤΟΥ «ΤΕΧΝΗΤΟΥ» ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ.

Και μπορεί  να γίνει αυτό ανεξάρτητα από τα  πόσα μόρια αερίων του θερμοκηπίου βρίσκονται στον αέρα, γιατί εξ ορισμού ένα αέριο του θερμοκηπίου δεν μπορεί να απορροφήσει  θερμότητα που δεν  ακτινοβολείται εκ νέου!

Ας ψάξουμε με τι θα «ψύξουμε», λοιπόν,  τους τόπους μας και τον πλανήτη αφού δεν «βλέπουμε» ούτε το δέντρο ούτε το δάσος!

 

 

Δυστυχώς στις «περιβαλλοντικές μελέτες» των Εταιρειών, τόσο για τις Φ/Β όσο και τις Αιολικές Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις  αναφέρονται οι γνωστοί  “ copy paste” «τυφλοσούρτες» άνευ μετρήσεων και (υπαρκτών πια) δεδομένων !

 

(Είναι όντως λίγες οι δυνατότητες, εκ των θεσμοθετημένων διαδικασιών έγκρισης τους, να απορριφτούν…

Οι  εκτιμήσεις των σχετικών υπηρεσιών αλλά και των Αυτοδιοικήσεων (όταν καλούνται), είναι «γνωμοδοτικές» και τυπικές και ο κυρίαρχος αφέντης είναι το σχετικό Υπουργείο… 

Προφανώς και έχει σημαντικό  κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο  μια ουσιαστική αλλά και τυπική έστω απόρριψη από υπηρεσίες που έχουν το θάρρος της γνώμης τους, διότι ενισχύουν, κατά κάποιον τρόπο, τους αγώνες των πολιτών που «θίγονται» ή που έχουν διαφορετική γνώμη ως προς την εγκατάσταση Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων στις βουνοκορφές, στα ψηλά οροπέδια και βοσκότοπους, αλλά πρωτευόντως έχουν συμβολή στην πραγματική προστασία  και αναβάθμιση του περιβάλλοντος και της ζωής στον πλανήτη.

Οι αγώνες των τοπικών κοινωνιών, των κινημάτων, η συνδρομή των επιστημόνων και τεχνικών μπορούν να φέρουν αποτελέσματα θετικά... ας προστεθούν και άλλοι! )

 

 

"Γράφει"  Εταιρεία Φ/Β (η «περιβαλλοντική» της έκθεση) για Παράδειγμα:

 

 «ΦΣΠΗΕ ΣΤΗ ΘΕΣΗ «ΑΝΕΜΟΔΑΡΜΕΝΗ» ΣΥΝ. ΙΣΧΥΟΣ 100,3 MW & ΣΥΝΟΔΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΑ ΕΡΓΑ

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

 

 εικόνα 3


 


… Η συνεισφορά του έργου στη βελτίωση των χαρακτηριστικών της ατμόσφαιρας στη φάση λειτουργίας.

 Οι Φωτοβολταϊκού Σταθμοί κατά τη φάση λειτουργίας τους έχουν σημαντικά οφέλη και συνεισφορά στη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας. Αν δε αθροιστεί η συνολική προσφορά όλων των ΦΣΠΗΕ και με τα υπόλοιπα έργα ΑΠΕ σε περιφερειακό, εθνικό, ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο επίπεδο, τότε τα οφέλη για την ατμόσφαιρα είναι σημαντικά και καθοριστικά για την αντιμετώπιση παγκόσμιας κλίμακας περιβαλλοντικών φαινομένων, όπως είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η κλιματική αλλαγή, η οξίνιση της ατμόσφαιρας, κ.ά.

Μια ενδεικτική εικόνα των ωφελειών του υπό εξέταση έργου στην ατμόσφαιρα, υπό όρους κυρίως μείωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα εν συγκρίσει με άλλες πιο ρυπογόνες μορφές ενέργειας έχει ήδη δοθεί ήδη (κεφ 6 παρ. 6.6.4) καθώς εκτιμήθηκε ότι το προτεινόμενο φωτοβολταϊκό συγκρότημα με συνολική ετήσια παραγωγή 136.351,81 MWh δύναται να μειώσει την εκπομπή CO2 κατά: 82.629 έως περίπου 111.800 tn CO2 εκπομπών ετησίως. Πέραν βέβαια των εκπομπών CO2 , μειώνεται και η παραγωγή και άλλων ατμοσφαιρικών ρύπων, συνεισφερόντων στην αλλαγή του κλίματος, οι οποίοι παράγονται από την ηλεκτροπαραγωγή μέσω της καύσης ορυκτών καυσίμων όπως οξείδια του αζώτου (ΝΟΧ) και διοξείδιο του θείου (SO2) καθώς και αιωρούμενα μικροσωματίδια…»

Ας το «πιάσουμε» από την αρχή:

1. Συνολική ετήσια παραγωγή  ωφέλιμης ενέργειας, Φ/Β συγκροτήματος  ισχύος 100,3MWh:136.351,81 MWh (άποψη της μελέτης, στην πράξη ίσως  στά 110.000MWh, αλλά αφού το λένε, έτσι ας είναι!)

Αυτό σημαίνει αυτόματα, με συντελεστή απόδοσης από την ηλιακή ενέργεια 15% – 21%  (18% μ.ο.), ότι θα έχουμε απόρριψη στο περιβάλλον  από επανακτινοβολία το υπόλοιπο 80% από την εισερχόμενη ηλιακή ενέργεια (στο υπέρυθρο φάσμα  υψηλής θερμοκρασίας) ήτοι : 606.008 MWh!

2.  Εκτιμώμενη  (στην ίδια μελέτη) «Μείωση» εκπομπών  CO2 (0,606 Kg/ΚWh – 0.82 Kg/ΚWh) κατά: 82.629 έως περίπου 111.800 tn ετησίως!

3.  Απόρριψη   στο περιβάλλον 606.008 MWh από  επανακτινοβολία (προφανώς αυτή προέρχεται από τις ίδιες τις επιφάνειες αλλά και το σύνεγγυς έδαφος που επίσης είναι εκπομπός λόγω υψηλής υπερθέρμανσης του και απομείωσης της βλάστησης… )

4. Αυτή η «απορριπτόμενη» ενέργεια «αντιστοιχεί» σε εκπομπές CO2  κατά :  367.248,84  έως 496.926,56 tn! (δηλαδή απλά: τόσο ποσό θερμότητας θα συγκρατούσε η αντίστοιχη εκπομπή CO2, από καύση εν γένει υδρογοναθράκων, λιγνίτη, πετρελαίου, αερίου κλπ κατά την "γνωστή" θεωρία ότι για όλα φταίει το CO2*. *δες σημείωση 4 στο τέλος )

5.  Το ισοζύγιο είναι προφανώς αρνητικό! Από 284.619,84 έως 385.126,56 tn ετησίως!

     Ας συγκρίνουμε λοιπόν με την «χειρότερη» εκδοχή παραγωγής ενέργειας τον λιγνίτη (με τις πεπαλαιωμένες και εκτός λειτουργίας μονάδες και χωρίς την διαδικασία τηλεθέρμανσης) για την ίδια ποσότητα παραγωγής ενέργειας!

1. Για 136.351,81 MWh ετησίως και με απόδοση 35% θα έχουμε απόρριψη σε υπερθέρμανση 65% ήτοι 253.224,78 MWh!

2.  Συνολική (λαμβάνουμε ακόμη και όλο το ποσό ως εκπομπό CO2 και όχι μόνο την «απόρριψη») αντιστοίχηση σε CO2: 389.576,59 MWh ήτοι: 236.883,41 – 319.452,8 tn !

3.  Το ισοζύγιο προφανώς  είναι αρνητικό ως προς τα Φ/Β έναντι του λιγνίτη από 48.736,43 – 65.773,76 tn!

4. Με παρόμοια συσχέτιση και σύγκριση τα Αιολικά για την ίδια ποσότητα παραγωγής ενέργειας έχουν αρνητικό ισοζύγιο έναντι του λιγνίτη από 470.350,98 έως 636.456,73 tn CO2 !!!

5.  Εάν δε συγκρίνουμε  συνολικά με τις «κλασικές συμβατικές» μορφές (Πετρέλαιο, Αέριο) που ο δείκτης απόδοσης  με τον δείκτη απόρριψης  ενέργειας (σε θερμότητα) είναι 1/1 τότε κάθε μύθος περί «πράσινων» μορφών  και προστασίας του περιβάλλοντος,  από Φ/Β και τα Αιολικά, «απορρίπτεται»!

Να σημειώσουμε ότι στην παραπάνω περιοχή που προτείνεται να εγκατασταθεί ΦΣΠΗΕ ΣΤΗ ΘΕΣΗ «ΑΝΕΜΟΔΑΡΜΕΝΗ» ΣΥΝ. ΙΣΧΥΟΣ 100,3 MW , υπάρχει ήδη σε λειτουργία  Αιολικό με 4 Α/Γ και προτείνονται ακόμη δυό Αιολικά με πάνω από 20 Α/Γ! 

εικόνα 4


 

Οι "ωφέλιμες"  απολαβές ενέργειας μέλλεται να προσεγγίζουν: 136.351 από Φ/Β και 105.120 από 24  Α/Γ  δηλαδή συνολικά περί 241.461 MWh ετησίως στα ανωτέρω πεδία του οροπεδίου. 

Αυτές αντιστοιχούν σε 392h ή 16,3 ημέρες παραγωγής από το Πτολεμαΐδα 5  με ετήσια παραγωγή 4.620.000MWh! (Η πιο σύγχρονη μονάδα λιγνίτη στην χώρα, ισχύος 660 ΜWh, καθαρής 615 MWh,για 7500h ετησίως και δυνατότητας απόδοσης θερμικής, σε τηλεθέρμανση ή γεωργία περί τις 140MWh ! Μείωση της κατανάλωσης λιγνίτη κατά 30%,επίσης μείωση εκπομπών CO2 κατά 30% και  απόδοση  ενέργειας έως και 50%!)

Οι θερμικές απορρίψεις του Πτολεμαίδα 5 ας εκτιμηθούν (για μια πρώτη υπολογιστική προσέγγιση)όσο και η παραγωγή ητοι: 4.620.000 MWh, και για τις αντίστοιχες 16,3 ημέρες που παράγουν την ίση ποσότητα ενέργειας (με το σύνολο των προς εγκατάσταση Βιομηχανικών ΑΠΕ)  αντιστοιχούν: 241.472 MWh  και  σε 241.472 th CO2  αντίστοιχα (πλουσιοπάροχα σχέση 1 αντί για 0,606 έως 0,82Kg/ΚWh !)

Εάν συνυπολογιστούν (έστω με 4MW ονομαστικής Αιολικών) οι ολικές «απορρίψεις» ενέργειας σε μορφή θερμότητας στο υψίπεδο, τότε θα αναφερόμαστε σε εν δυνάμει καταστροφική διεργασία "απόρριψης" θερμικής ενέργειας 1.968.000 MWh από Αιολικές και 606.000MWh από το προτεινόμενο Φ/Β ήτοι συνολικά :2.574.000 MWh!

Αυτή η επέλαση θερμικής ενέργειας αντιστοιχεί σε εκπομπές: 1.559.844 έως 2.111.680 tn CO2,  (έναντι 241.427tn, για την ίδια ωφέλιμη από την Πτολεμαίδα 5, ήτοι: απο 1/6,5 εως1/8,7 !!!)

Συγκρινόμενες οι απορρίψεις θερμικής ενέργειας του Πτολεμαΐδα 5, (για την παραγωγή ίσου ποσού ενέργειας ) με τις παραπάνω υπολογισμένες ολικές απορρίψεις των Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων στο οροπέδιο  θέση "ΑΝΕΜΟΔΑΡΜΕΝΗ" έχουμε:241.427/2.574.000, ήτοι: 1/ 10 !

Η ανάγκη εξισορρόπησης  της θερμότητας αυτής, αντιστοιχεί σε δροσισμό που προσφέρουν κοντά στα 205.920 δεκάμετρα δέντρα (1δεντρο περί τα 12,5MWh ετησίως) ή περίπου 20.000 - 100.000 στρέμματα ενός μεικτού δάσους της περιοχής μας, από την δέσμευση ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας και την εκπομπή λανθάνουσας ροής ενέργειας (φυσική διεργασία ψύξης του πλανήτη) μέσω της διαπνοής τους, ετησίως!

 … ενώ για να παραχθεί η αντίστοιχη βιομάζα των δέντρων (περί τους 5.000.000 tn βιομάζα) από την  διαδικασία της Φωτοσύνθεσης, θα απορροφούσε από την ατμόσφαιρα περί τους 30.000.000 τόνους  CO2! 

Ιδού τό δέντρο!

εικόνα 5 


 

Τι θα απογίνει ο μικρότοπος  - μικροβιότοπος αυτός, ενα καταπληκτικό υψιπέδιο στα 1500μ. υψόμετρο και 2.500 -3.000 στρεμμάτων ;

εικόνα 6



Τι συνέπειες θα έχει η δημιουργία  (είναι μέσα στις καθημερινές πιθανότητες) «θερμικών νησίδων» στην περιοχή;

Μπορεί να έχει διαφορετική τύχη από κρανίου τόπος;

Οι βοσκές;

Τα ζώα;

Οι βροχές;

Τα συγκρατούμενα νερά;



Επιφυλάξεις και αντιρρήσεις:

Στην σημερινή «κοσμοχαλασιά» εναπομένει στους πολίτες και στα μικρά κινήματα μας να εκφράσουμε τις επιφυλάξεις μας, τις ενστάσεις μας και τις αντιθέσεις μας και προφανώς το «μπόι» μας δεν συγκρίνεται με τους παραπάνω «κατακτητές»…

Εντούτοις…

Το πρωτόκολλο της Καρθαγένης «Ως προς την αρχή της προφύλαξης»,  μας δίνει την δυνατότητα να προβάλλουμε στοιχεία διακινδύνευσης. «…Το περιεχόμενο της αρχής (αυτής), όπως διατυπώθηκε στο σημείο 15 της Διακήρυξης του Ρίο του 1992 για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, συμπυκνώνεται στη θέση ότι η έλλειψη επαρκούς επιστημονικής τεκμηρίωσης σε περιπτώσεις όπου τεκμαίρεται απειλή για σοβαρή και μη αναστρέψιμη βλάβη, δεν πρέπει να οδηγήσει στην αποφυγή λήψης (δαπανηρών, συνήθως) μέτρων προκειμένου να προληφθεί η περιβαλλοντική υποβάθμιση.. » (nomosphysis.org.gr)

Άρα, δεδομένου ότι είναι αδύνατη «η ανάγκη λήψης μέτρων» για την πρόληψη περιβαλλοντικής βλάβης (ανέφικτων στην περίπτωση μας), η λύση είναι απλή:

Δεν πρέπει να τοποθετηθούν

Ούτε οι Φ/Β ούτε και οι Αιολικές Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις !


Σημειώσεις:

1.      Καινοτόμοι αγρότες σε όλο τον κόσμο, αντλούν έως και 10 τόνους άνθρακα ανά εκτάριο ετησίως μέσω καινοτόμων  αγροοικολογικών μεθόδων.

Συλλογικά σε παγκόσμιο επίπεδο θα μπορούσαμε να αντλήσουμε 20 δισεκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως, για να φτάσουμε σε αρνητικές καθαρές εκπομπές μέχρι το 2030 (όπως ορίζουν και οι Διεθνείς διασκέψεις και δεσμεύσεις).

Υπάρχει σχετική τεχνογνωσία και λεπτομερείς επεξεργασίες πως  μπορούμε να το κάνουμε αυτό, φυσικά, πρακτικά, κερδοφόρα, εφικτά (έχω αναφερθεί στην προωθημένη αντίληψη της γεωργίας, βιολογικής -  αναγεννητικής ως την μοναδική  σήμερα εφικτή δυνατότητα συμβολής  στην υδρολογία και στην ψύξη της γης).

Στην πραγματικότητα, χρησιμοποιείται αυτός ο πόρος  του CO2 στον αέρα, ως δομικό στοιχείο, για να αποκαταστήσουμε το «σφουγγάρι άνθρακα»  στο έδαφος και την επίδραση στην υδρολογία για την ψύξη στον πλανήτη! ( οχι ως αυτοσκοπός απομείωσης του CO2 , αυτό είναι σχεδόν ανέφικτο, αλλά ως  απαραίτητο στοιχείο δημιουργίας φυτομάζας και απο την εδαφοκάλυψη και την διαπνοή της, φυσική ψύξη του πλανήτη!)

Περιπτωσιολογικές μελέτες, είτε στην Ινδία, είτε στην Ευρώπη ή στην  Αυστραλία επιβεβαιώνουν ότι μπορεί να το κάνουμε πρακτικά και κερδοφόρα.

 

2.      Ένα βασικό σημείο δράσης, για την ενυδάτωση του εδάφους, είναι η αναγέννηση του άνθρακα του εδάφους της Γης (το «σφουγγάρι Άνθρακα»), γιατί είναι αυτή η αναγέννηση στο  «σφουγγάρι» που επιτρέπει να διεισδύσει, να διατηρήσει και να διαθέσει το νερό της βροχής σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. (1% Άνθρακας αντιστοιχεί σε 2% περίπου Οργανική ουσία, 1 γρ Άνθρακα συγκρατεί 8 γρ νερού και στο σύμπλοκο του εδάφους μέχρι 30 γρ. ή αλλιώς, λιγότερο από 2% οργανική ουσία συγκρατεί 5 cm βροχή σε βάθος 30  cm εδάφους, πάνω από 5%,  50,8 cm βροχής).

Η διαδικασία αυτή συντελείται από την συνέργεια ηλιακής ενέργειας, Διοξειδίου του άνθρακα και την ανάπτυξη της πράσινης βλάστησης, που «εναποθέτουν», μέσω μιας σειράς διεργασιών και συνεργειών, σταθεροποιημένο Άνθρακα στο έδαφος.

 Έτσι το  έδαφος συγκρατεί αρκετό νερό, αυξάνει την παραγωγικότητα του, διασφαλίζει την διατροφική μας επάρκεια…

Είναι αυτό που επιτρέπει στα φυτικά συστήματα να  παρατείνουν τη μακροζωία της πράσινης ανάπτυξής τους και την διαπνοή της και συνεπώς  την φυσική υδρολογική ψύξη.

 

3.      Είναι μια σειρά διεργασιες που μπορούμε να παρέμβουμε (περίπου 20)  αλλά μπορούμε να επικεντρωθούμε  για παράδειγμα σε ορισμένες πιο βασικές, απλές και κατανοητές:

Α) Ενίσχυση της εξατμισοδιαπνοής που παίρνει θερμότητα από την επιφάνεια της γης και την μετακινεί στον αέρα και σε μεγάλο βαθμό στο διάστημα. Η ροη αυτή καλείται λανθάνουσα και η θερμική της επίδραση μεταφέρει περίπου  85 watt ανά τετραγωνικό μέτρο από τα 342 watt της Ηλιακής ακτινοβολίας (περίπου το 24%) και είναι διαδικασία ψύξης.  (συντελείται από την  λειτουργία της πράσινης βλάστησης - 1γρ νερού απορροφά 590 cal θερμότητας, διαπνοή από  δέντρα 40.000 λίτρα ανά εκτάριο κάθε ημέρα!)

Β) Μείωση των μη φυσικών πυρήνων ομίχλης, (βασικά  εδαφική σκόνη, αιθάλη, διάφορα αερολύματα…) που συγκρατούν την υγρασία στον αέρα  και που υπερθερμαίνεται από την  υπέρυθρη επανακτινοβολία. Αυτό μπορεί να μειώσει την υπερθέρμανση κατά 42 watt/τμ. (προέρχονται από τις σκόνες της ερήμου, την οργωμένη γη,  την καμένη γη, την βιομηχανική λειτουργία,…)

Γ) Μπορούμε επίσης να βοηθήσουμε στην αποκατάσταση των πυρήνων νέφωσης που έχει παγκόσμια επίδραση  ψύξης (albedo των νεφών) περί τα 120 watt/τμ. ( αναδάσωση και αύξηση βακτηριακής χλωρίδας των φυλλωμάτων που με την διαπνοή των φυτών περνούν και πυρηνώνουν την υγρασία προς νέφη και κατόπιν προς σταγονίδια βροχής)

Οι φυσικές αυτές διεργασιες είναι πολύ ισχυρές και μικρές αλλαγές ακόμη, μπορούν να επιφέρουν  δροσισμό - ψύξη στον πλανήτη.

 

4.      Από το 1958 είναι γνωστή η  καμπύλη (διάγραμμα) του  Charles Keeling, που έδινε μια ανοδική εκτίμηση για το Διοξείδιο. 

130 δις τόνοι CO2 εκλύονται ανά έτος από φυσικές διεργασιες, 120 δις τόνοι  απομειώνονται από την φωτοσύνθεση, 8 δις τόνοι προέρχονται από την «τεχνητή  ανθρωπογενή έκλυση» (βιομηχανία, δραστηριότητες, αύξηση πληθυσμού, κλπ).  Έλλειμμα στην απομείωση 10 δις τόνοι!

Μπορούμε να παρέμβουμε και στις δυο περιοχές…

Ωστόσο το CO2 είναι ένα πολύ αμβλύ εργαλείο, α) γιατί  έχει  ποσοστό 0,04% (κυμαινόμενο) στην ατμόσφαιρα και περίπου 11% συμβολή στην κατακράτηση  θερμότητας (72 cal/ γρ), έναντι του νερού με ποσοστό 4% (σταθερό) και 80% κατακράτηση ενέργειας (590 cal/γρ)  από επανακτινοβολία και β) γιατί υπάρχουν 38.000 δις τόνοι CO2 στους ωκεανούς,(στην ξηρά περίπου 750 δις τόνοι) που είναι ένα τεράστιο buffer καθυστέρησης.

Για αυτό θα χρειαστούν αιώνες  ή ίσως είναι και ανέφικτο (μηδενικών αλλά και αρνητικών  εκπομπών) για ενδεχόμενη απομείωση του και την επίδραση του στην «τεχνητή» υπερθέρμανση και στα υδρολογικά άκρα.

Το κατώφλι της υπερθέρμανσης (1,5 βαθμοί Κελσίου) που τέθηκε στο Παρίσι (παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα) χρειάζεται κάτι πολύ  περισσότερο!

Έχουμε  δυο πραγματικότητες:  α) έχουμε μόνο λίγα χρόνια (δεκαετίες;) που αντέχουμε ακόμη, με τον τρόπο που αυτά  τα ακραία κλιματικά φαινόμενα επιταχύνονται και επηρεάζουν την οικονομική, οικολογική και κοινωνική σταθερότητα στον πλανήτη μας και β) ότι  η επιστήμη υπαγορεύει ότι δεν μπορούμε πραγματικά να μειώσουμε αυτά τα υδρολογικά  άκρα  από την μείωση των εκπομπών  ή των επιπέδων CO2 !

Το Διοξείδιο  του Άνθρακα  είναι φυσικός πόρος ζωής, απαραίτητος για την ενυδάτωση των εδαφών, για την ανάπτυξη του πράσινου μανδύα της γης  και την διαδικασία φυσικής ψύξης και δροσισμού της ατμόσφαιρας!)

 

 5.      Και από πού θα «πάρουμε» Ενέργεια;

Από όλες τις πηγές που θα ανεβάζουν με ανασυνδυασμούς και τεχνικές την απόδοση (μείωση απορριπτόμενης θερμικής στην ατμόσφαιρα).

Παράδειγμα: - «υβριδικό Φωτοβολταϊκό Σύστημα Τριπαραγωγής»*, στα σπίτια,  80% απόδοση! (Ενέργεια, θέρμανση, ψύξη) – Τηλεθερμάνσεις (Πτολεμαίδα 5  απόδοση μέχρι 50% και διάθεση για τηλεθέρμανση 140MWh ενέργειας!)  -  Κυματισμός - Σύγχρονες τεχνολογίες χρήσης βιομάζας…