Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023

Καλά πήγαμε και φέτος!

 

Καλά πήγαμε  και φέτος!

Λιούζας Στέφανος

Βασιλειάδα Καστοριάς 

31/12/2023


Είχα και την ευτυχή συγκυρία να  διαχειριστώ  φέτος  (2023), την «ενθυλάκωση» πολλών "νέων" παραδοσιακών ποικιλιών, στην μητρική φυτεία παραδοσιακών ποικιλιών του ΑΙΓΙΛΟΠΑ  (Δίκτυο για την Βιοποικιλότητα και την οικολογία στην Γεωργία)   στην Βασιλειάδα Καστοριάς.

Μια καταπληκτική «συνάντηση» με τον εξαιρετικό  συντοπίτη από το κοντινό μας Χιλιόδεντρο,  κ. Τερζίδη Γιώργο  απέδωσε πάνω από 40 ποικιλίες μηλιάς και αχλαδιάς και αυτές «εμβολιάστηκαν»  σε κατάλληλα υποκείμενα ώστε να εγκατασταθούν  στην μητρική φυτεία.

Μια πολύ δύσκολη διαδικασία που  πήρε πάνω από εβδομάδα.

Μια ακόμη  πολύ καλή «σοδειά» από παραδοσιακές ποικιλίες είχε και η εξόρμηση και αναζήτηση στην Ήπειρο μέχρι Αιτωλοακαρνανία και Λευκάδα (ναι στην Λευκάδα εντοπίσαμε  και μηλιές και ιδιαίτερα αχλαδιές!)

Μια πολύ καλή συνεργασία είχαμε και με τον κ.  Αλεξίου Κώστα από την κοντινή μας Γέρμα που συνέβαλλε στην προσθήκη  ποικιλιών μηλιάς και αχλαδιάς.

Και μια ακόμη  συμβολή που έγινε μάλιστα και από «ανταλλαγή» πάλι από Λευκάδα σε  ποικιλίες αχλαδιάς.

Στο σύνολο «ενθυλακώσαμε»  περί τις 80 διαφορετικές εκδοχές παραδοσιακών δέντρων που ενδεχόμενα  να είναι και αντίστοιχα διαφορετικές ποικιλίες.

Με την επιτυχή εγκατάσταση στην μητρική θα διαπιστώσουμε σε λίγα χρόνια τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

Ευχαριστώ ολόθερμα τους εξαιρετικούς  συντελεστές  σε αυτήν την "μικρή" προσπάθεια να διασώσουμε και να διατηρήσουμε  τους σπόρους, τις ποικιλίες που φέρνουν πολύ παλιά βιολογική πληροφορία, χρειαζούμενη στις μέρες μας στο μέλλον!

Τα καταφέραμε αρκετά καλά και φέτος!