Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

ΜΕΛΑΣ - ΒΙΤΣΙ: ΑΙΟΛΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΑΣΠΗΕ) ΙΣΧΥΟΣ 60MW ΣΤΗ ΘΕΣΗ «ΑΓΝΑΝΤΙΑ – ΤΣΟΥΚΚΑ - ΛΙΒΑΔΙΑ»

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΑΣΠΗΕ) ΙΣΧΥΟΣ 60MW ΣΤΗ ΘΕΣΗ «ΑΓΝΑΝΤΙΑ – ΤΣΟΥΚΚΑ - ΛΙΒΑΔΙΑ» ΣΤΙΣ Δ.Ε. ΠΡΕΣΠΩΝ ΚΑΙ ΚΡΥΣΤΑΛΟΠΗΓΗΣ ΔΗΜΟΥ ΠΡΕΣΠΩΝ ΚΑΙ Δ.Ε. ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΔΗΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ Π.Ε. ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗ Δ.Ε. ΚΟΡΕΣΤΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ Π.Ε. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ (ΠΕΤ:  2403006717). 

 


 


Λιούζας Στέφανος ( Βιοκαλλιεργητής – Ηλεκτρολόγος Τεχνολόγος Μηχανικός)

Βασιλειάδα 30/7/2024

τεκμηρίωση αντίθεσης στην σχετική διαβούλευση από άποψη ενεργειακού ισοζυγίου

 

…Το πλανητικό πρόβλημα (μιας και αυτό είναι το κεντρικό διακύβευμα) είναι η αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας και η αποφυγή δραστηριοτήτων απόρριψης «περίσσειας» θερμότητας σε αυτήν και όχι το CO2! (που δεν είναι «ρύπος» αλλά φυσικός πόρος ζωής). 

Είναι μεν το CO2, ένας  δυνητικός φορέας συγκράτησης θερμότητας, κατά 11%, αλλά όχι ο κύριος που είναι οι υδρατμοί κατά 80%, το νερό δηλαδή.



 Το κύριο αίτιο είναι η περίσσεια θερμότητας, υψηλής θερμοκρασίας επανακτινοβολίας (επιστρεφόμενης) από την εισερχόμενη του ήλιου (κατά 1% περίπου). 

Διατηρώντας τις επιφάνειες του εδάφους προστατευμένες (κύρια με την αύξηση της πράσινης βλάστησης, χωρικά και χρονικά), ενυδατωμένες και δροσερές μπορούμε να απορρίψουμε μαζικά και απευθείας τον ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΟΔΗΓΟ ΤΟΥ «ΤΕΧΝΗΤΟΥ» ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ.

Και μπορεί να γίνει αυτό ανεξάρτητα από τα  πόσα μόρια αερίων του θερμοκηπίου βρίσκονται στον αέρα, γιατί εξ ορισμού ένα αέριο του θερμοκηπίου δεν μπορεί να απορροφήσει  θερμότητα που δεν  ακτινοβολείται εκ νέου!

…Ξέχωρα και η βέβαιη  καταστροφή  της φυσικής διαδικασιας εμπλουτισμού με νερό, των βουνών και των υδροφορέων πιο κάτω, που συντελείται καθημερινά στις βουνοκορυφογραμμές! 

…Ας ψάξουμε με τι θα «ψύξουμε», λοιπόν,  τους τόπους μας και τον πλανήτη αφού δεν «βλέπουμε» ούτε το δέντρο ούτε το δάσος!

Στην φύση δεν υπάρχουν «ανταμοιβές» ή «τιμωρίες», υπάρχουν μόνο συνέπειες!

( https://liouzasstefanos.blogspot.com/2023/12/blog-post.html )

 

Όσο αφορά τις Α/Γ :

 

Η σχέση ενέργειας παραγωγής  προς ενέργεια «απορριπτόμενης» (μη δροσισμού στα κατάντη) θερμότητας είναι περίπου:  1 / 6.7 MWh!  (2,85  MWh από άμεσο εμποδισμό ψύξης στα κατάντη + 3,85  MWh από αύξηση τοπικής επανακτινοβολίας)

 Εάν όλη η ετήσια ηλεκτρική ενέργεια  περί τα 50Χ106 MWh στην Ελλάδα παραχθεί μόνο από Βιομηχανικές Αιολικές θα ανέβαζε την θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα της χώρας (σε όγκο όσο η επιφάνεια της επί ύψος 3000m) κατά 0,320c ετησίως!...

 Εάν όλη η ετήσια ηλεκτρική ενέργεια  περί τα 50Χ106 MWh στην Ελλάδα παραχθεί μόνο από λιγνίτη με απόδοση 35% και θερμική απόρριψη 65% πρωτογενούς  παραγωγής ενέργειας στην ατμόσφαιρα της χώρας, (σε όγκο όσο η επιφάνεια της  επί ύψος 3000m) θα ανέβαζε την θερμοκρασία της κατά 0,080c ετησίως.

 

Δηλαδή   συμβάλλουν στην υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας κατά 4 φορές πιο γρήγορα από τον λιγνίτη και 1,64  φορές πιο γρήγορα από τα Φ/Β, εξαιτίας της παρεμπόδισης δροσισμού (στα κατάντη) από τις  φυσικές ροές των ανέμων!

Συμπέρασμα:

…Υστερεί κατά πολύ έναντι των κλασικών συμβατικών (μείγμα), που είναι  περίπου 1/1 (βιβλιογραφία).

 

 Συγκρίσεις και επιπτώσεις: 

 

Α. Για κάθε 1 MW  εγκατεστημένης ισχύος από Α/Γ,  παίρνουμε χρήσιμη περί τα 1138,8 MWh ετησίως, αλλά ταυτόχρονα έχουμε παρεμπόδιση δροσισμού στα κατάντη, ή θερμική επιβάρυνση περί τα 7621,2 MWh.

Β. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 7621,2 Τόνους CO2!

(Τόσο ποσό θερμότητας - ενέργειας, υποτίθεται ότι συγκρατούνται  σε μόρια του CO2, σύμφωνα με την «επικρατούσα», επιβεβλημένη δια νόμων θεωρία)

Γ. Για κάθε 1 MW  εγκατεστημένης ισχύος από Α/Γ  και της αντίστοιχης απορριπτόμενης  ενέργειας ετησίως (παρεμπόδισης δροσισμού στα κατάντη, όπως ήδη έχουμε αναφέρει πιο πάνω), απαιτούνται  περίπου 600 (δεκάμετρα) δέντρα ή περί τα 50 -100 στρέμματα μεικτού τοπικού μας δάσους, για αντιστοίχηση δροσισμού της ατμόσφαιρας, από την διαπνοή τους!

Δ. Για κάθε 1 MW  εγκατεστημένης ισχύος από Α/Γ και την ετησία ωφέλιμη παραγωγή τους σε ηλεκτρική ενέργεια, αντιστοιχούν  περί τις 2 ώρες λειτουργίας του Υπερσύγχρονου  Πτολεμαΐδα 5! (ένας χρόνος  έναντι 2 ωρών και με 4 φορές λιγότερες θερμικές απορρίψεις στην ατμόσφαιρα για την ίδια ενέργεια!…)

 

Έτσι έχουμε για το παραπάνω έργο (ονομαστικής ισχύος 50 MW) ετησίως:

 

Α. «Ωφέλιμη» παραγωγή ενεργειας: 50 Χ1138,8 = 56.940 MWh και  «Απορριπτόμενη» στο περιβάλλον (παρεμπόδιση δροσισμού στα κατάντη) θερμική: 50Χ7621,2 = 381060 MWh

Β. Αντιστοίχηση σε CO2 (η «απορριπτόμενη» θερμική ενέργεια δηλαδή): 381060 τόνοι ετησίως

Γ. Αντιστοίχηση σε απαραίτητα δέντρα για την εξισορρόπηση της υπερθέρμανσης: 50Χ 600 =  30.000 δέντρα ή 2.500 -5.000 στρέμματα δάσους!

Δ. Αν συγκρίνουμε με την Πτολεμαΐδα 5 (ονομαστικής ισχύος 600 MW), τότε η όλη ωφέλιμη ενέργεια που λαμβάνουμε από το ανωτέρω έργο Ετησίως, ανέρχεται σε 100 h (ώρες παραγωγής του Πτολεμαΐδα 5 !).

 

 

Σκόπιμος ο κατακερματισμός Βιομηχανικών εγκαταστάσεων:

 

Εάν υπολογίσουμε ότι το παραπάνω έργο είναι μέρος  (ο σκόπιμος κατακερματισμός των έργων «Α»ΠΕ, είναι βέβαια  διαβλητός, αλλά εν τούτοις… καθεστώς) ενός συνολικού  δυναμικού Α/Γ και Φ/Β που εγκαταστάθηκαν ήδη ή που προτίθενται να εγκατασταθούν στην πολύ εγγύς περιοχή του  Βιτσίου, τότε οι συνέπειες από ενεργειακή άποψη  πολλαπλασιάζονται.

 

Δυστυχώς στις «περιβαλλοντικές μελέτες» των Εταιρειών, τόσο για τις Φ/Β όσο και τις Αιολικές Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις  αναφέρονται οι γνωστοί  “ copy paste” «τυφλοσούρτες» άνευ μετρήσεων και (υπαρκτών πια) δεδομένων !

Και είναι φυσικά «επιβεβλημένες»!

 

Ξέχωρα και η βέβαιη  καταστροφή  της φυσικής διαδικασίας εμπλουτισμού με νερό, των βουνών και των υδροφορέων πιο κάτω, που συντελείται καθημερινά στις βουνοκορυφογραμμές! 


 

(το έχουν δείξει το θεμα  Έλληνες επιστήμονες σε σχετική μελέτη για το κλίμα,  της Τράπεζας Ελλάδος, πλην όμως, απλώς, «ενταφιάστηκε»!)  (https://chronos.fairead.net/fakelos-anemogennitries...    https://youtube.com/watch?v=Wh3-JIRWtRs&feature=shares )

Και η … Αποκαθήλωση  από την Ελληνική Επιστημονική Κοινότητα!

 "....Οι υδρατμοί που είναι μαζεμένοι εκεί δεν μπορούν να συμπυκνωθούν και να δημιουργήσουν βροχή, γιατί δεν τους αφήνει να συμπυκνωθούν η δράση των ανεμογεννητριών, επομένως έχουμε μια, θα λέγαμε, καταστροφή εν τη γενέσει τους των τοπικών βροχών και έναν εμποδισμό των υδρατμών κοντά στο έδαφος να κάτσουν στο έδαφος και να πάρουν μέρος στον υδρολογικό κύκλο της περιοχής..."

 

 

 

Ωστόσο, αν λάβουμε υπόψη τις πολύ συγκεκριμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έχουν κατατεθεί  σε σχετικό Δ11 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων( https://bit.ly/vitsi ) , τις παρατηρήσεις πολιτών,  με βάση  Το πρωτόκολλο της Καρθαγένης «Ως προς την αρχή της προφύλαξης»,  μας δίνεται  η  δυνατότητα να προβάλλουμε στοιχεία διακινδύνευσης. «…Το περιεχόμενο της αρχής (αυτής), όπως διατυπώθηκε στο σημείο 15 της Διακήρυξης του Ρίο του 1992 για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, συμπυκνώνεται στη θέση ότι η έλλειψη επαρκούς επιστημονικής τεκμηρίωσης σε περιπτώσεις όπου τεκμαίρεται απειλή για σοβαρή και μη αναστρέψιμη βλάβη, δεν πρέπει να οδηγήσει στην αποφυγή λήψης (δαπανηρών, συνήθως) μέτρων προκειμένου να προληφθεί η περιβαλλοντική υποβάθμιση.. » (nomosphysis.org.gr)

Άρα, δεδομένου ότι είναι αδύνατη «η ανάγκη λήψης μέτρων» για την πρόληψη περιβαλλοντικής βλάβης (ανέφικτων στην περίπτωση μας), η λύση είναι απλή:

Δεν πρέπει να τοποθετηθούν  Αυτές οι Αιολικές Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις  !

 

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Είμαστε πολύ θεμελιώδης γεωλογική, υδρολογική δύναμη (οι άνθρωποι)!

 


Λιούζας Στέφανος

Βιοκαλλιεργητής, Ηλεκτρολόγος τεχνολόγος μηχανικός

Βασιλειάδα Καστοριάς

27/6/2024

 

Ο πλανήτης μας, η Γη, είχε 14 δισεκατομμύρια εκτάρια γης χωρίς πάγο, με βλάστηση (πριν 8-10 χιλιάδες χρόνια – "Ολόκαινος").

Ως άνθρωποι, πήραμε 6,3 δισεκατομμύρια εκτάρια πρωτογενούς δάσους και το μετατρέψαμε σε καλλιεργήσιμη γη.

Έχουμε ακόμη 3.5 δισεκατομμύρια  εκτάρια υπολειπόμενου πρωτογενούς δάσους.

Με βιομηχανική (και χημική) μονοκαλλιέργεια και εντατική βόσκηση 4 δισεκατομμύρια εκτάρια (γονατίζονται με την υπεροξείδωση).

Μετατρέψαμε επιτυχώς 5 δισεκατομμύρια εκτάρια πρωτογενούς βοσκότοπου σε έρημο.

Καίμε ετησίως 350 εκατομμύρια εκτάρια δάσους (10% του υπολειπομένου δάσους του πλανήτη).

(στοιχεία από:  https://regenerate-earth.org/)


 

Όλα αυτά συμβαίνουν ακόμη προφανώς!

Έχουμε μείωση των βροχοπτώσεων κατά 25-30% !

Έχουμε ένταση των ακραίων μεταβολών, επικίνδυνες υδρολογικές συνθήκες και μεταβολές (κυκλώνες, πλημμύρες, ξηρασίες, πυρκαγιές, πλημμύρες…)

Έχουμε κατάρρευση γεωργικών συστημάτων…

Η επιβίωση ολόκληρης της οικονομίας είναι θεμελιώδης συνάρτηση της υγείας αυτών των οικοσυστημάτων (που τα καταστρέφουμε και τα συντρίβουμε εμείς οι άνθρωποι…)

Είμαστε ,λοιπόν, πολύ θεμελιώδης γεωλογική και υδρολογική δύναμη!

Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

Η Αριστερά ή θα είναι κοινωνική και οικολογική στο μεδούλι της ή δεν υφίσταται (δεν υπάρχει ανάγκη να υπάρχει) !

Λιουζας Στέφανος

Βασιλειάδα Καστοριάς

8/6/2024

Περί "Οπορτουνισμου" και άλλων δαιμονίων

Ο όρος "Οικολογική Αριστερά", στο σχήμα "ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ, ΜεΡΑ 25/ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ",  χαρακτηρίστηκε από κάποιον ως "οπορτουνισμός" ( ο βαθμός του μου διέφυγε δυστυχώς) και σε αντιπαραβολή έθεσε τον όρο "ταξική" Αριστερά (ή κάπως έτσι...)!

Μου θύμισε αύθις,  μια κλασική  κινηματογραφική ταινία με τον χαρακτηριστικό τίτλο "Μνήμες υπανάπτυξης" που γυρίστηκε στην Κούβα, πριν δεκαετίες. 

Δεν έχει και κάποια σχέση βέβαια, αλλά οι δίνες του μυαλού... ή και  «Στη ρότα της ράγας της εργατικής τάξης… κλπ». 

 
Στον κόσμο μας, Θριαμβεύει το δόγμα της συνεχούς ποσοτικής μεγέθυνσης σαν κινητήρας των οικονομικών συστημάτων (που γνωρίζουμε), έχοντας σαν πρώτα μέσα την εκμετάλλευση ανθρώπων από ανθρώπους (την μετατροπή δηλαδή των ανθρώπων στην πιο λειτουργική μηχανή παραγωγής κεφαλαίου), αλλά και την ασύδοτη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων (έως του βαθμού, ο πλανήτης, να μην μπορεί να συντηρήσει την ζωή, όπως τουλάχιστον την ξέρουμε).
Δεν μπορείτε να «επιλύσετε» το πρώτο χωρίς, αναφορά, πόσω μάλλον χωρίς όρια εκμετάλλευσης εν γένει της φύσης (όπως η κλασική σχολή της θεωρίας των απεριορίστων πόρων του απαρχαιωμένου καπιταλισμού, επικαλείται).
Ο άνθρωπος (κύρια μέσα από τα οικονομικά του συστήματα), επιτείνει την εντροπιακή επιδείνωση του πλανήτη!
Η οικονομική διαδικασία λόγω των πεπερασμένων πόρων βρίσκεται σε στενή αλληλεπίδραση με το φυσικό περιβάλλον, την οικολογία του πλανήτη.
Αν μιλάμε για ταξικότητα και εκμετάλλευση, προφανώς τα δυο στοιχεία (η ξέχωρη αναφορά μόνο για να καταστεί πιο εύκολη η ανάγνωση της σχετικής αντίληψης και άποψης) εκμετάλλευση ανθρώπων και εκμετάλλευση φυσικών πόρων , «πάνε μαζί».
Ο σημερινός «μηχανισμός» της αγοράς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα σύγχρονα βιοοικονομικά προβλήματα των κοινωνιών μας.
Η παρέμβαση της Αριστεράς (που είναι εν πολλοίς ακόμη προσκολλημένη στο κεφάλαιο και την λογική του), δυνητικά θα ήταν (είναι), προς την απελευθέρωση του ανθρώπου και της φύσης από την εκμετάλλευση και την διαμόρφωση μιας κοινωνικής και φυσικής «ανεκτής» εξέλιξης και «ανάπτυξης».
Η Αριστερά, κοντολογίς, ή θα είναι κοινωνική και οικολογική στο μεδούλι της ή δεν υφίσταται (δεν υπάρχει ανάγκη να υπάρχει) !
Ας μετρήσουμε, λοιπόν, τα όρια του «οπορτουνισμού» μιας Αριστεράς που επικαλείται και την οικολογία στην κοσμοθεώρηση της, στους προγραμματικούς της στόχους, στους αγώνες και την δράση της και τα όρια του «οπορτουνισμού» μιας Αριστεράς που επικαλείται μια «ταξικότητα» στα μέτρα μόνο των ανθρώπινων σχέσεων και των οικονομικών συστημάτων, έξω από «Πλανητικό μας Γήινο όλον» !