Η δυναμική των επιχειρημάτων της αντίθεσης και της αντίστασης μας στις Β.Ε.Π.Ε. (Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Παραγωγής Ενέργειας) Αιολικών και Φ/Β
Λιούζας Στέφανος
Βιοκαλλιεργητής – Πτυχιούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
Βασιλειάδα 19/9/2024
Η δυναμική των επιχειρημάτων της αντίθεσης και της αντίστασης μας, στις Β.Ε.Π.Ε. (Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Παραγωγής Ενέργειας) Αιολικών και Φ/Β (δήθεν ΑΠΕ), στηρίζεται, εν πολλοίς, σε αυτά που έχουν περιγραφεί στις πολλές και διάφορες εκδηλώσεις - κινητοποιήσεις μας από πολλούς εισηγητές και σε πολλά κείμενα των κινημάτων μας.
Είναι σημαντικά επιχειρήματα και κινητοποιούν συνειδήσεις.
Ωστόσο έχουμε ανάγκη να τεκμηριώσουμε αρκετά ζητήματα ακόμη, ώστε η, «επιβεβλημένη» αυτή, πολιτική (γιατί περί πολιτικής πρόκειται) για τις δήθεν ΑΠΕ (των ΒΕΠΕ Αιολικών και Φ/Β), να αποκαλυφτεί τεχνικά, επιστημονικά και κοινωνιολογικά, περισσότερο. Να διευρυνθούν,προσδοκώμενα, οι δυνατότητες ώστε να ανοίξουν νέα παράθυρα πιο εφικτών, περιβαλλοντικά και κοινωνικά φιλικών λύσεων τόσο στο Ενεργειακό, όσο, κύρια, και στο πρωταρχικό μας πρόβλημα της υποβάθμισης των περιβαλλοντικών (και κατά συνέπεια των οικονομικών, διατροφικών, κοινωνικών) όρων ζωής μας στον πλανήτη.
Τέτοια ζητήματα που χρήζουν και «νέες» τεχνικές και επιστημονικές προσεγγίσεις, μπορεί να είναι για παράδειγμα:
- Είμαστε πολύ θεμελιώδης γεωλογική, υδρολογική δύναμη (οι άνθρωποι). Ναι! επιδρούμε σημαντικά στο κλίμα! (https://liouzasstefanos.blogspot.com/2024/06/)
- Η αγωνία μας, της Ανθρωπότητας, σήμερα, είναι πως θα αντιμετωπίσουμε τα ακραία κλιματικά φαινόμενα και κυρίως τις συνέπειες τους. Συνέπειες περιβαλλοντικές, διατροφικές, οικονομικές, κοινωνικές που προκύπτουν από την ακραία έκφραση τους, των πλημμυρών, της ξηρασίας, των πυρκαγιών, της καταστροφής των βιοσυστημάτων μας, τις απομειώσεις της διατροφικής επάρκειας και ασφάλειας, τις επακόλουθες προσφυγικές ροές, τους πολέμους, εν γένει τα πολλά και γενικευμένα φαινόμενα περιβαλλοντικής και κοινωνικής κατάρρευσης.
- Οι μέχρι σήμερα προσεγγίσεις της ανθρωπότητας δεν φαίνεται να έχουν φέρει κάποια «σημάδια» ανάσχεσης στα, ολοένα και πιο ακραία, φαινόμενα στο κλίμα! Προτάσεις και λύσεις όπως, Διοξείδιο άνθρακα, Ενεργειακό, Βιομηχανικές εγκαταστάσεις Φ/Β, Α/Γ, «πράσινες», κατ΄ όνομα, λύσεις δεν αποδίδουν, με σημαντικά ενδεικτικά στοιχεία, στη πράξη.
- Ο ρόλος του Διοξειδίου του άνθρακα ως φυσικού πόρου ζωής και η πραγματική συμβολή του στις φυσικές διεργασίες. Απόδοση στην (επιβεβλημένη πολιτικά), στρεβλή συλλογική μας αντίληψη των ανθρώπων, της διάστασης και συμβολής του στην υπόσταση των αναγκαίων διεργασιών ψύξης - θέρμανσης της ατμόσφαιρας της "θερμοκοιτίδας" της ζωής στον πλανήτη. (https://liouzasstefanos.blogspot.com/2024/05/blog-post_22.html)
- Το ενεργειακό (θερμικό) ισοζύγιο των Β.Ε.Π.Ε. Αιολικών και Φ/Β, σε σχέση με τις κλασικές μορφές παραγωγής ενέργειας υστερεί κατά πολύ. Η απόδοση τους, «ωφέλιμη» προς θερμική «απόρριψη» (ίσον υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας) υστερεί από τις κλασικές. Σε αυτή την φάση και με αυτές τις προδιαγραφές απόδοσης είναι, προφανώς, αχρείαστες και άχρηστες. Μια, προφανής σχέση, ωστόσο, και τα προφανή χρειάζονται, πλέον, τεκμηρίωση και απόδειξη.*1
- Το υδρολογικό ισοζύγιο, ιδιαίτερα για τα Αιολικά, στις βουνοκορυφογραμμές που αποτελούν φυσικό σημείο καθημερινής ενυδάτωσης των υδροφορέων καθώς και της διαμόρφωσης τοπικών υδρολογικών διεργασιών. Συμβάλλουν οι Β.Ε.Π.Ε. Αιολικών και Φ/Β στην παρεμπόδιση λειτουργίας των «βιοτικών αντλιών» που «μεταφέρουν» την υγρασία και την βροχή στο «εσωτερικό» της ξηράς! Συντελούν στην διαφοροποίηση τοπικών υδρολογικών φαινομένων! *2
- Το οικονομικό ισοζύγιο. Ποιες μορφές παραγωγής ενέργειας είναι πιο «αποδοτικές» και «συμφέρουσες» (ή μπορεί να γίνουν), περιβαλλοντικά και κοινωνικά; *3
- Οι «μηχανικές» λύσεις, εν γένει, δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της υπερθέρμανσης της ατμόσφαιρας λόγω, φυσικά, της ενεργειακής εντροπίας (των τεχνικών στοιχείων και συστημάτων) τους.
- Η μόνη διαδικασία και διεργασία, που χρησιμοποιεί απ΄ ευθείας «εξωτερική» ενέργεια από τον Ήλιο και συμβάλει στην φυσική ψύξη του πλανήτη είναι η φωτοσύνθεση της πράσινης βλάστησης, με βασικό πόρο το Διοξείδιο του Άνθρακα (και οι συνακόλουθες διεργασίες της διαπνοής της). Είναι άλλωστε και η μόνη διεργασία, στο γνωστό σύμπαν, που είναι αντίθετη στην εντροπία των συστημάτων («βίο» και «τέχνο»). Είναι, δηλαδή, «συντροπική»!
- Η συμβολή μας στην φυσική αναγέννηση και αποκατάσταση των υδρολογικών κύκλων (δάση, πράσινη βλάστηση, μείωση των εκπομπών ρύπων και θερμότητας), είναι μια τεχνικά και επιστημονικά τεκμηριωμένη απάντηση στο πρόβλημα της υπερθέρμανσης.
- Πως μπορεί να γίνει άμεσα: Η μόνη, προσιτή, διαδικασία «μόχλευσης», σήμερα, είναι η γεωργία. Είναι απλή, φθηνή, άμεσα αποτελεσματική, όμορφη, και κερδοφόρα (βασικά) για τις γεωργικές κοινότητες. Μπορεί άμεσα να δώσει, με ένα 5% αύξηση του πράσινου, δροσισμό – ψύξη στην ατμόσφαιρα ίση με το 1% παρακράτηση ενέργειας στην ατμόσφαιρα, από τον Ήλιο, που αντιστοιχεί, σήμερα, στο πλανητικό μας πρόβλημα! (https://liouzasstefanos.blogspot.com/2024/04/blog-post_21.html)
Είναι άμεση ανάγκη, τεχνικοί και επιστήμονες, μέσα στον κύκλο των κινημάτων μας, και με την συνδρομή τους, να δώσουμε απαντήσεις πρωτογενώς.
Να μην «περιμένουμε» μελέτες, διατριβές, «εξωτερικές», γιατί αυτές δεν είναι εύκολο να "διέλθουν" από τις συμπληγάδες του κυρίαρχου σήμερα πολιτικού κατεστημένου, να υπάρξουν και να «δημοσιευθούν» (πως θα «χρηματοδοτηθούν» άλλωστε;) και αν υπάρξουν μεμονωμένες (που υπάρχουν αρκετές) δεν λαμβάνουν την έγκριση των «εγκρίτων».
Οι θέσεις και οι απαντήσεις μας, έτσι, θα είναι πιο ολοκληρωμένες, τεκμηριωμένες, ολιστικές, πειστικές και ενδεχόμενα προκαλέσουν και τις αναγκαίες κοινωνιολογικές μεταβολές που θα επιβάλλουν «άλλες» πολιτικές κατευθύνσεις - λύσεις στο πλανητικό πρόβλημα.
(*123 Όλα τα απαραίτητα στοιχεία τεκμηρίωσης είναι εύκολα μετρήσιμα, πλέον, στο πεδίο).