Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023

Περί Φωτοβολταικών επάνω σε καλλιέργειες

 

Περί Φωτοβολταικών επάνω σε καλλιέργειες

 

Λιούζας Στέφανος

Βασιλειάδα

30/8/2023

 

Δεν είναι και τόσο απλά τα πράγματα!

Τα πάνελ έχουν ωφέλιμη απόδοση  το πολύ 18% (από την ηλιακή ενέργεια που προσπίπτει), το μεγάλο μέρος 80%  απορρίπτεται ως ενέργεια επανακτινοβολίας στον περιβάλλοντα χώρο (υπέρθερμη στο υπέρυθρο  φάσμα μεγάλου κύματος).

α) Οι επιπτώσεις από μεγάλες Βιομηχανικές εγκαταστάσεις ενέργειας Φ/Β, είναι πολύ σημαντικές στην διεργασία υπερθέρμανσης του πλανήτη και μάλιστα (τεχνικά και επιστημονικά τεκμηριωμένο) με σχέση  ωφέλιμης  προς απορριπτόμενη ενέργεια  περίπου 1/4, πολύ χειρότερα ακόμη και από τις συμβατικές με μέση σχέση 1/1 !


 

β) Εάν κάποια καλλιέργεια θα χρειάζονταν ίσως  (δίκην θερμοκηπίου ή σε θερμοκήπιο) κάποια θερμική ενέργεια  ίσως ένα σύστημα Φ/Β ευνοεί, ιδιαίτερα εάν είναι και πολυπαραγωγικό, υβριδικό (ενέργεια, θέρμανση, ψύξη).

Αυτό ενδεχόμενα να αφορά  πιο βόρειες χώρες.

Στην χώρα μας με το ξηροθερμικό κλίμα, μόνο τους πιο κρύους μήνες ίσως και σε καλλιέργειες που θα ήθελαν (πάλι δίκην θερμοκηπίου ή θερμοκήπιο), κηπευτικά, πρώιμα οπωρικά κλπ.

Μιλάμε για σταθερές κατασκευές και λογικά σταθερές καλλιέργειες.

Το πλείστον δηλαδή πρώιμα κηπευτικά…

γ) Για δενδρώδεις καλύτερα να μην πούμε (πάντα για την χώρα μας).

Το πρόβλημα μας είναι οι μεγάλες θερμοκρασίες και καύσωνες του καλοκαιριού και προφανώς θα υπάρχει επιδείνωση με μια τέτοια κατασκευή.

δ) Τα περί δροσισμού από την σκιά είναι πασιφανής αστοχία (μην τύχει και υπάρχει νηνεμία).

Τα Φ/Β είναι σχεδόν  διαφανή και το ποσοστό σκίασης δεν μπορεί να υπερκαλύψει την σχετική υπερθέρμανση του εγγύς περιβάλλοντος – οι θερμοκρασίες επανακτινοβολίας σε μεγάλες εγκαταστάσεις μπορεί και να ξεπερνούν τους 60-70 βαθμούς Κελσίου στις επιφάνειες τους και στην εγγύτερη περιοχή (καλλιέργειας) μπορεί να ξεπεράσει τους 4 -6 βαθμούς Κελσίου…)

Με τα Φ/Β πάλι οι εταιρείες ενέργειας θα «καρπωθούν» την σχετική υπεραξία και οι αγρότες θα μείνουν (με)  με περισσότερα τεχνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα στις καλλιέργειες τους (μας).


ε) Οι αγρότες θα μπορούσαν να ανεβάσουν την απόδοση, την θρεπτική πυκνότητα της τροφής που παράγουν και την οικονομική τους βελτίωση και βιωσιμότητα,  εάν υπήρχε γενική φροντίδα και επιμέλεια του κράτους να δρομολογήσει αγροοικολογικές  - αναγεννητικές μέθοδες καλλιέργειας και…  

 

…και από την σχετική «ενίσχυση - κάρπωση» λόγω δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα και σταθεροποίησης του, ως άνθρακα, στο έδαφος (αύξηση της οργανικής ουσίας) από τις καλλιέργειες τους (από το «εθνικό αντισταθμιστικό  απόθεμα», λέμε τώρα, εάν το βρούμε -  κοντά 50-60 Ευρώ ο τόνος την περίοδο αυτή).

Προς το παρόν το λυμαίνονται οι μεγάλες εταιρείες της λεγόμενης «πράσινης» ενέργειας, της παραγωγής τροφής κλπ.

Στ) Οι αγρότες  και το «κίνημα» ασχολούμαστε περί πολλών αλλά… άλλων!    


 


 

 

 


 

Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

η προσφυγή μας (εξ αναβολής) των 400 κατοίκων των Κοινοτήτων Λεχόβου, Βασιλειάδας, Βέργα, Κλεισούρας

 

Λιούζας Στέφανος

Βασιλειάδα

25/8/2023

 

Συναγωνιστές και φίλοι!

 

Χθες 24/8 εκδικάστηκε ταυτόχρονα η προσφυγή μας (εξ αναβολής) των 400 κατοίκων των Κοινοτήτων Λεχόβου, Βασιλειάδας, Βέργα, Κλεισούρας, των προσωρινών μέτρων για παύση εργασιών στο Αιολικό ΔΟΥΚΑΣ, και των Ασφαλιστικών μέτρων (από περιβαλλοντικές οργανώσεις ΚΑΛΛΙΣΤΩ, ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ, ΕΤΑΙΡΕΙΑ  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΕΣΠΩΝ, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ…) για το ίδιο έργο.

Το  πόρισμα του δικαστηρίου ήταν αρνητικό για τα προσωρινά μέτρα παύσης εργασιών και αναβολή για ένα μήνα  των ασφαλιστικών…

Ως μέρος των 400  κατοίκων που προσυπογράψαμε την σχετική προσφυγή αισθάνομαι μεν πικρία για την απόφαση ωστόσο και σχετική περηφάνια ταυτόχρονα γιατί διατυπώσαμε και εκφράσαμε κάπως  την άποψη μας, την αντίθεση μας και χάσαμε… «όρθιοι» στα αναχώματα της  καταστροφής των βουνών μας!

Δώσαμε μικρές «μάχες» ενημέρωσης, ενεργοποίησης των μικρών κοινωνιών μας, των παραστάσεων στις Τοπικές αρχες, (Δήμο και Περιφέρεια) κατ΄ αρχή, και κατόπιν καταφύγαμε και σε δικαστική προσφυγή ένας ικανός και θαυμαστός αριθμός κατοίκων.

Τα επιχειρήματα μας αρκετά και τεκμηριωμένα από πολλές πλευρές, περιβαλλοντικά, τεχνικά, επιστημονικά, δικανικά… δεν μπόρεσαν ωστόσο σε αυτή τη φάση να δώσουν θετικό αποτέλεσμα.

Το πολιτικό πλαίσιο είναι πάρα πολύ ασφυκτικό, σχεδόν ολοκληρωτικό!

Αναμένονται βέβαια και δυο ακόμη  αποφάσεις μια για τα ασφαλιστικά και μια από το Συμβούλιο Επικρατείας.

Το ιδιαίτερο με τις σχετικές αντιδράσεις μας ήταν ότι «μάθαμε» τι συμβαίνει όταν σχεδόν οι μπουλντόζες είχαν ξεκινήσει.

Δεν υπήρξε κάποια στοιχειώδης ενημέρωση από την Αυτοδιοίκηση στις τοπικές κοινωνίες, ώστε έγκαιρα και μετά από αρκετή διαβούλευση να πάρουμε τις αποφάσεις μας.

Ήταν μόλις  στο τέλος της περασμένης χρονιάς (20/12/2023) που  συγκλήθηκε διαδικασία συνέλευσης  για ενημέρωση στην Κοινότητα Λεχόβου και «μάθαμε»  τι ακριβώς μέλλεται να  επισυμβεί!  

Οι μπουλντόζες από Γενάρη 2023 πιάσαν δουλειά για ένα έργο που είχε δρομολογηθεί ήδη από το 2010 (με την σύμφωνη γνώμη υπηρεσιών, Δήμων και κυβερνήσεων προφανώς), αλλά χωρίς τις τελικές εγκρίσεις  απαραιτήτων  αδειών, ΜΠΕ κλπ, εκκρεμότητες που παραμένουν ακόμη (εξου και οι σχετικές προσφυγές)…

Έκτοτε, η ανημέρωτη και «αντικειμενικά βραδυφλεγούσα» τοπική κοινωνία, αρχίσαμε τις σχετικές «αντιδράσεις» από μόνοι μας.

Και συνεχίζουμε…

Είναι γνωστό ότι οι Αυτοδιοικήσεις έχουν μονο γνωμοδοτικό χαρακτήρα σε αυτά τα έργα, ωστόσο περιμένουμε την πιο δυναμική τους στάση και όχι την απόλυτη «αφάνεια» π.χ. του Δήμου Καστοριάς.

Η Περιφερειακή αρχή, αντιμετωπίζοντας τις ισχυρές πιέσεις από την  χωρίς αρχες και σχέδιο εγκατάσταση Βιομηχανικων ΑΠΕ όπου δη, είχε μια πολιτικά  ορθολογική άποψη ( Ειδικό Χωροταξικό, όχι άλλες ΒΑΠΕ, εφόσον ήδη καλύψαμε τις «υποχρεώσεις» των διεθνών συνθηκών μέχρι το 2030…), και μας παρείχε ως Αντιπεριφέρεια Καστοριάς νομική συν υποστήριξη στην παραπάνω προσφυγή).

Βέβαια   εάν και οι Αυτοδιοικήσεις δεν κάνουν τις σχετικές «υπερβάσεις» και δεν εναντιωθούν στην απόλυτη αυτή περιβαλλοντική καταστροφή τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα για όλους μας…

Κήδομαι  των οικισμών μας που, χωρίς να το θελήσουμε, συμφωνήσουμε, θα έχουμε την Βιομηχανία Ενέργειας πάνω από τα βουνά μας, πάνω από τις πηγές των νερών μας, πάνω από τις ζωές μας για δεκάδες χρόνια…

Θα συνεχίσουμε  προφανώς  να εκφράζουμε τις απόψεις μας, την ενημέρωση για τις συνέπειες της εγκατάστασης των Βιομηχανιών Ενέργειας στα βουνά μας.

Είμαστε μόλις στην αρχή της καταστροφής.

Οι πρώτες Α/Γ είναι αυτές στον ΔΟΥΚΑ, έπονται  κατά τον σχεδιασμό  των κυβερνήσεων πάνω από 130 στο Βίτσι και μόνο.

Εξωφρενικό! 

Οι  αγώνες για την ανάσχεση της επερχόμενης καταστροφής, αγώνες πολύμορφοι, με  «κόσμο» πολύ, ίσως  θα είναι το πολιτικό βάλσαμο για να έχουμε καλλίτερα αποτελέσματα.

Επιμονή, λοιπόν, κουράγιο,  για ευρύτερους αγώνες. Για την ζωή των τόπων μας !

Τρίτη 22 Αυγούστου 2023

Έως και διπλάσια η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας σε υπερθέρμανση από τις ΒΕΠΕ Αιολικών και πενιχρό «ενεργειακό» αποτέλεσμα!

Λιούζας Στέφανος

Βασιλειάδα Καστοριάς

21/8/2023

 

Έως και διπλάσια η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας σε υπερθέρμανση από τις ΒΕΠΕ Αιολικών και πενιχρό «ενεργειακό» αποτέλεσμα!

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΡΙΩΝ ΑΣΠΗΕ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ 100,05 MW ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ «ΠΕΤΡΟΒΟΥΝΙ», «ΑΓΝΑΝΤΙ» ΚΑΙ «ΞΟΦΛΗΜΕΝΗ»

ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ Π.Ε. ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

 

Οι συνήθεις πλέον ΜΠΕ , με τα ίδια κατά λέξη  γενικόλογα στοιχεία και αναφορές… 

«…Τα οφέλη από την κατασκευή και λειτουργία του υπό μελέτη έργου εντοπίζονται στην αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού της χώρας για ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ σύμφωνα με τους εθνικούς στόχους και στην ενίσχυση της διαθέσιμης ισχύος (ενεργειακής ασφάλειας της χώρας), καθιστώντας λιγότερο εξαρτημένο το εθνικό σύστημα μεταφοράς. Η ενίσχυση του ποσοστού παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ του ενεργειακού μίγματος της χώρας, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, οφέλη από τη μείωση αέριων ρύπων που συμβάλλουν στην άμβλυνση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, όπως π.χ. CO2 και NOX , που θα εκπέμπονταν από τη χρήση συμβατικών καυσίμων, καθώς και οφέλη από την εξοικονόμηση φυσικών πόρων όπως τα ορυκτά καύσιμα. Οι δεσμευτικές συνθήκες τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απανθρακοποίηση του ευρωπαϊκού ενεργειακού μίγματος και την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ σε αυτό, επιτάσσουν κλιμάκωση των προσπαθειών όλων των κρατών – μελών προς αυτή την κατεύθυνση, για την αποφυγή χρηματικών κυρώσεων, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας…»

 

Α) Κατ΄ αρχή το CO2 δεν είναι ρύπος!

Είναι δομικό στοιχείο της ύπαρξης και της συνέχειας της ζωής στον πλανήτη, το ποσοστό του είναι κυμαινόμενο (σήμερα στα 0,04%) στα δισεκατομμύρια χρόνια ύπαρξης της γης, είναι σύμπτωμα και όχι γενεσιουργό της υπερθέρμανσης.

Έπεται αυτής ή δεν "συγχρονίζονται" απαραίτητα (τεχνικές και επιστημονικές* απόψεις  που αρχίζουν να ευδοκιμούν  μετά την απόλυτη αποτυχία στα 50 χρόνια που επικρατεί πολιτικά στους θεσμούς η θεωρία ή η αντίληψη για το CO2 ως αίτιο…).(* δες Δημήτρης Κουτσογιάννης : https://www.itia.ntua.gr/el/docinfo/2064/)

Η αναφορά σε εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου γενικά (πλην υδρατμών πάντα) είναι τεχνηέντως και επί σκοπώ  αναφορά για την αποφυγή  παράθεσης στοιχείων για την συμβολή των παραπάνω Βιομηχανικών εγκαταστάσεων  στην υπερθέρμανση του πλανήτη (ισχύει βέβαια για όλες).

Το νερό (υδρατμοί) είναι το μάλλον ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου (95% του υδρολογικού κύκλου  της ατμόσφαιρας), αλλά δεν γίνεται ποτέ αναφορά και μέτρηση για  την συμβολή του στο φυσικό και «τεχνητό» θερμοκήπιο,  τις «πηγές» και τις επιπτώσεις  υπερθέρμανσης του στην επιφάνεια της γης…

Η  ζωηφόρος  διατήρηση του θερμοκηπίου (στους 33 βαθμούς πάνω σταθερά, απ΄ ότι εάν δε υπήρχε) εξαρτάται σαφώς και με απόλυτη επιστημονική  τεκμηρίωση από το ποσοστό επανακτινοβολιας  και «κατακράτησης» ηλιακής ενέργειας, (από το νερό κατά 80%, CO2 κατά 11% και από άλλα αέρια 9%).

Ο «δροσισμός» του πλανήτη εξαρτάται  εν πολλοίς  και από το μέγεθος της πράσινης κάλυψης (24% της ενέργειας από τον Ήλιο «επιστέφει» ως λανθάνουσα θερμότητα - χαμηλής θερμοκρασίας -  και ψύχει τον πλανήτη  και, μετά από ορισμένες διεργασίες στην υψηλή ατμόσφαιρα,  μεγάλο μέρος της απορρίπτεται από το σύστημα ΓΗ… ), έτσι διατηρείται το ενεργειακό ισοζύγιο  μεταξύ εισερχομένης από τον Ήλιο  και εξερχόμενης από τον πλανήτη μας ενέργειας…

Και για να μην διατηρείται καμιά αβεβαιότητα, εάν τα (όποια ) αέρια του θερμοκηπίου δεν έχουν να λάβουν ποσότητα θερμότητας (επί πλέον του αναγκαίου) από αντανάκλαση της επιφάνειας της γης προφανώς δεν υπερθερμαίνονται… και αυτό σημαίνει κύρια:

1) περισσότερη πράσινη βλάστηση και δάση και …

2) μικρότερη ποσότητα εκπομπών επανακτινοβολίας υψηλής θερμοκρασίας  από την επιφάνεια της γης 

(και στα δυό μπορούμε να κάνουμε πολλά)! 

 

Β) Άμεσες περιβαλλοντικές καταστροφές (δάση, λιβάδια, χλωρίδα, πανίδα).

Οι σχετικές αναφορές για τα μεγέθη που είναι υποτίθεται κάτω από «ορισμένα» όρια  είναι αντιδεοντολογικές  και εν πολλοίς βλακώδεις

(«…Η εκχέρσωση σε επίπεδο ΕΖΔ αλλά και σε εθνικό επίπεδο κυμαίνεται σε αμελητέα ή χαμηλά επίπεδα (~0,004% - 1.26% σε επίπεδο ΕΖΔ, ~0,0003% - 0,0025% σε εθνικό επίπεδο) για τους 2 τύπους οικοτόπων (9130- 62Α0), οπότε προκύπτουν αμελητέας σημαντικότητας επιπτώσεις για τον 9130 και χαμηλής για τον 62Α0. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στις επεξηγηματικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Εκτίμηση της Κατάστασης Διατήρησης Τύπων Οικοτόπων σε επίπεδο Κράτους - Μέλους, χρησιμοποιείται στην παράμετρο «Έκταση» ως όριο για την αλλαγή της Κατάστασης Διατήρησης από «Ικανοποιητική» σε «Μη Ικανοποιητική-Κακή», η μεταβολή της τάξης του 1% ανά έτος (σε επίπεδο Κράτους Μέλους) ή όταν η επιφάνεια μειώνεται κατά ποσοστό >10% κάτω από την ΕΤΑ για την έκταση…»)

Με βάση  «επιτρεπόμενα» ποσοστά  για να υπάρξει  ενεργοποίηση «υπέρβασης» θα έπρεπε να «σκαφτεί» όλος ο Νομός Καστοριάς ή Φλώρινας! Γελοιότητα μεγεθών… (την  συν - ολική κατ΄ έτος  ποιός θα την μετρήσει;)

 

Γ) Εν γένει, οι άνεμοι είναι  ροές αέρα…

που δημιουργούνται από διαφορές πιέσεων, θερμοκρασίας και υγρασίας, σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.

Με την κίνηση τους τείνουν να εξισορροπούν αυτές τις διαφορές.

…Οι Ανεμογεννήτριες τοποθετούνται (με βάση  ανεμολογικούς δείκτες και μετρήσεις ), στα πιο κρίσιμα περάσματα των ροών αυτών (για να «λάβουν» ισχυρότερη κινητική ενέργεια)  και μειώνουν σε σημαντικό βαθμό την ισχύ τους (στις κατάντη  περιοχές, κοιλάδες) ή  την αυξάνουν (σε ειδικές περιοχές λειτουργίας, γύρω από μια ευρεία στεφάνη του κύκλου των πτερυγίων τους - θεώρημα του Bernoulli).

Αυτό έχει σημαντικότατη επίδραση στους κλιματολογικούς δείκτες των περιοχών.

Προπαντός συμβάλλουν στην μεγέθυνση του χρόνου φυσικής απόσβεσης  των διαφορών αυτών.

Αυτό είναι το πιο μεγάλο από τα προβλήματα που ανακύπτουν, η καθυστέρηση ή μείωση της φυσικής δυνατότητας για δροσισμό  - ψύξη  περιοχών.

Συνεργούν, δηλαδή, στην διατήρηση για περισσότερο χρόνο των διαφορών πιέσεων, θερμοκρασίας και υγρασίας μεταξύ των  περιοχών που ορίζει μια κορυφογραμμή με Ανεμογεννήτριες. 

Διαμορφώνουν έτσι αλλαγές στα τοπικά και ευρύτερα  μικροκλίματα «άγνωστες» και ασυνήθιστες.

Συνεπώς, έχουμε μια άμεση και δριμεία  επίδραση  αλλαγής μικροκλιμάτων, με  εντατικοποίηση  των ακραίων φαινομένων  και εκφράσεων του κλίματος τοπικά και ευρύτερα, άμεση συμβολή στην λεγόμενη «κλιματική αλλαγή»…

Στην ροή του ανέμου προφανώς ισχύουν οι νόμοι  της φυσικής  και εφόσον η διαθέσιμη ενέργεια του ανέμου μειώνεται από τις ανεμογεννήτριες, η απομένουσα ενέργεια είναι λιγότερη για να εκπληρώσει άλλες φυσικές διεργασίες στο  περιβάλλον όπως  η εξισορρόπηση  των διαφορών που  προλογίσαμε  που, κατά κάποιον τρόπο, αποτελούν φυσικές σταθερές που εξαρτώνται  από αρκετούς παράγοντες (από την εισερχόμενη ενέργεια από τον Ήλιο, από την περιστροφή της γης από την διαμόρφωση των πλανητικών τοπίων, από τον ρυθμό και θερμοκρασία επανακτινοβολίας, ρυθμό απομείωσης των διαφορών πιέσεων, υγρασίας, θερμοκρασίας  κ.α.,).

Ειδικά με τις Α/Γ κάθε ποσοστό ενέργειας που «απορροφιέται» - απομειώνεται από τις φυσικές παραπάνω ροές, δεν είναι δυνατό  να «αναπληρωθεί».

Συνεπώς ο χαρακτήρας «ανανεώσιμη πηγή» για τον άνεμο τίθεται «εν αμφιβόλω» όπως και οι μέχρι σήμερα Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων  από την Εγκατάσταση και λειτουργία  Α/Γ (που μάλλον δεν έχουν διεξαχθεί σε πραγματικό πεδίο ουδέποτε)!

 

Γ) Δραστική επίδραση στην ενίσχυση του φαινομένου του θερμοκηπίου (άσχετα με την θεωρία του CO2 ):

Για Μια  (1) Α/Γ από αυτές που τελευταίως «φοριούνται» των  4-5 MW:

«…Δεδομένα αξιόπιστων μετρήσεων δείχνουν  αυξημένη θερμοκρασία στην περιοχή της Ανεμογεννήτριας.

Από μετρήσεις της NASA σε Βιομηχανικές Αιολικές εγκαταστάσεις, φαίνεται ότι η τοπική θερμοκρασία είναι αυξημένη κατά 0,650 Κελσίου. (Και επειδή είναι θερμότητα που προκύπτει από διαφορά θερμοκρασίας (Δθ), θα την χρησιμοποιήσουμε ενδεικτικά με σχετική αξιοπιστία)

Σε συνδυασμό  με τον επηρεαζόμενο όγκο αέρα και για  εκτιμώμενη  διαφορά θερμοκρασίας 0,65  Βαθμών Κελσίου θα έχουμε θερμική ενέργεια περίπου 9.4 Mwh που δεν «επιτρέπεται» να  απομειωθεί (με δροσισμό – ψύξη) από την φυσική ροή του ανέμου!

Έχουμε: α) μια «θερμική  νησίδα - φούσκα», τις περισσότερης φορές εγκλωβισμένη στην περιοχή της ανεμογεννήτριας β) και επιρροή, στην περίπτωση μας, άμεσα σε περίπου 157 στρέμματα εδάφους, δυσχεραίνοντας σημαντικά την  φυσική ψύξη του από την «ανεμπόδιστη» ροή του ανέμου, διατηρώντας την θερμοκρασία επανακτινοβολιας του κατά 10,4οc ψηλότερα, κατά το νόμο  Stefan -  Boltzman !...»


 

«…Τα 4  MW Κινητικής ενέργειας από τον άνεμο ή Ονομαστικής ισχύος, αυτής της Ανεμογεννήτριας παράγει θεωρητικά  περί τα 2,36 MWh (θεωρητικά μέγιστα αλλ΄ ανέφικτα) ή 1,4 MWh πραγματικά ή δυνητικά, ήτοι περί τα 12.264 MWh ετησίως. (0,35 συντελεστής απόδοσης επί λειτουργίας και με περίσσευμα τεχνικής διάθεσης)

Η σχέση ενέργειας παραγωγής  προς ενέργεια επιπλέον διατήρησης θερμότητας στα ανάντη (μη δροσισμού), καθώς και από την τοπική επανακτινοβολία της εγγύς περιοχής της Α/Γ) είναι:  1,4 / 9.4 MWh (4 από άμεσο εμποδισμό ψύξης στα κατάντη + 5,4 από αύξηση τοπικής επανακτινοβολίας)   ή 1 / 6.7! 

Υστερεί δραματικά, έναντι των κλασικών συμβατικών (μείγμα), που είναι  περίπου 1 / 1 (βιβλιογραφία) και έναντι Φ/Β  1 / 4 ! (από σχετική προσέγγιση https://liouzasstefanos.blogspot.com/2023/07/1-2023-1.html)….

Αυτό  σε ετήσια βάση αντιστοιχεί σε απόρριψη (εμποδισμό δροσισμού) κατά 82.000 Mwh

(Στην πράξη παγκόσμια ο ετήσιος μ.ο. πραγματικής απόδοσης (χρήση από τα Δίκτυα) κυμαίνεται από 3% έως 12%! Για την χώρα μας η γενική πρακτική απόδοση εκτιμάται, από τις εταιρείες περί το 18%)

 Αν θεωρήσουμε ότι επίκειται να εγκατασταθούν, 29 Α/Γ της τάξης αυτής στο προκείμενο έργο και  συνολικότερα στην ευρύτερη περιοχή Βιτσίου  πάνω από 100,  τότε, ενδεικτικά, θα έχουμε, σε έναν όγκο έκτασης όσο ο Νομός Καστοριάς ή Φλώρινας και ύψος 3.000 μέτρα – περίπου όσο η ατμόσφαιρα,  ήτοι 6.000 Km3) συνολικά:

α) Από 100 Α/Γ  (ον.ισχύος περί τα 400 MW) στην ευρύτερη περιοχή Βιτσίου θα πάρουμε δυνητικά το μέγιστο ετησίως ωφέλιμη  ενέργεια (ηλεκτρικό ρεύμα) περί τα 1.200.000 Mwh.

Ήτοι, όση ενέργεια θα πάρουμε από το Πτολεμαΐδα 5 (ισχύος 660 MW, με παραγωγή ενέργειας βάσης περί τα 4.620.000 ετησίως, συν αλλα 140MW δυνατότητα απόδοσης για θέρμανση ή ψύξη), σε 100 ημέρες!

Αντέχεται όλη αυτή η καταστροφή τοπίων, η σπατάλη πόρων, η εξώθηση των τοπικών κοινωνιών σε απελπιστικές συναισθηματικές καταστάσεις τριβών…(μεταξύ μας, με τους εργολάβους, με τις Εταιρείες, με τα δικαστήρια, με τις ενστάσεις και εντάσεις, με τα ΜΑΤ,  με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τους "πολιτικούς", με...με…)  για ένα τόσο πενιχρό  (πλην των περιβαλλοντικών καταστροφών) «ενεργειακό» αποτέλεσμα;

β) Θα έχουμε επίσης, μια   θερμική απόρριψη (απώλεια δροσισμού για την ακρίβεια) 8.200.000 Mwh.

Από την  εξίσωση της θερμοδυναμικής Q=m*c*Δθ , έχουμε Δθ= 0,0046 βαθμούς Κελσίου ετησίως, άνοδο της τοπικής θερμοκρασίας  της προαναφερόμενης έκτασης μόνο από την «καθαρή» λειτουργία τους. ***

*** (ετησίως! η μετρημένη άνοδος στην ατμόσφαιρα του πλανήτη των τελευταίων 270 χρόνων είναι 0,75 βαθμοί Κελσίου, ήτοι ετησίως 0,0027 βαθμοί! (2 φορές πιο χαμηλά) άρα πολλαπλάσια υπερθέρμανση (από όποιες αιτίες, ή από CO2 κατά την επικρατούσα αντίληψη), από τις Α/Γ  του παραδείγματος !!!)

Να προστεθούν και σχετικές άνοδοι της επανακτινοβολίας από τις διανοίξεις δρόμων, κατασκευή γηπέδων, μείωση της χλωρίδας, αυτά συνιστούν μια  συμβολή στο «θερμοκήπιο» που ξεπερνά τα όρια του αμελητέου και προφανώς αρκετές φορές πιο «επιζήμια» από την Πτολεμαΐδα 5, για να έχουμε  και σχετικές συγκρίσεις!

Ένα, έως σημαντικό, αποτύπωμα, εν τέλει, στην τοπική υπερθέρμανση, αλλά προφανώς σε όλο το πλανητικό σύστημα!

 

Δ) Τα νερά των βουνών:


Ο εμπλουτισμός νερού και τα μικροκλίματα διαμορφώνονται εν πολλοίς στις κορυφογραμμές των βουνών, στο ποσοστό που αυτές δεν αλλοιώνονται και  δεν  καταστρέφονται (όπως πιο πάνω έχουμε δείξει, από σειρές Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων  Ανεμογεννητριών).

Κάθε μέρα (ιδιαίτερα  την νύχτα) συντελείται επαναφόρτιση των υδροφορέων του βουνού από την ατμοσφαιρική υγρασία και τις ανάλογες  υδρολογικές  ροές και διεργασιες.

Ο αέρας περιέχει, σχεδόν πάντα,  στο ελάχιστο περίπου  50.000 ppm υδρατμούς ή 5% κατά βάρος…

Τα φυσικά οικοσυστήματα των φυτών μπορούν να συγκομίσουν αυτό το νερό, ιδιαίτερα σε ερημικές και πιο ξερικές περιοχές, αλλά και στα δάση.

Στις βουνοκορυφογραμμές δε, έχουμε ένα υδρολογικό φαινόμενο από τα πιο «ευφυή» που διαμόρφωσε ο πλανήτης μέσα από την δισεκατομμυρίων  χρόνων  αυτοποιητική διαδρομή του!

Αυτό το υδρολογικό φαινόμενο εκφράζεται θαυμάσια όταν ο άνεμος θα πρέπει να ανυψωθεί για να περάσει μια κορυφογραμμή (ως  «ορισμένος φυσικός εξισορροπιστής»…)

Αλλά  ακριβώς μόλις την περάσει, όντας ήδη πιο συμπιεσμένος όσο ανεβαίνει, μπαίνει σε μια περιοχή χαμηλότερης  πίεσης και  «απορρίπτει» μέρος του φορτίου των υδρατμών λόγω συμπύκνωσης τους, στην ευρύτερη περιοχή του αυχένα… (στην αρχαιότητα αξιοποιούσαν αυτήν την δυνατότητα για να συλλέγουν νερό σε μικρές υδατοδεξαμενές ακριβώς σε τέτοιες περιοχές!)

Αυτή η διεργασία προφανώς  επαναφορτίζει κάθε μέρα και στο διηνεκές  τα αποθέματα νερού  στο βουνό, στις πηγές του και ακόμη και τους υδροφόρους στα χαμηλότερα.

Αυτά, λοιπόν, τα «εναέρια ποτάμια» νερού, είναι οι  καθημερινές πηγές ζωής και ανατροφοδότησης με νερό ευρύτερων περιοχών και ταυτόχρονα διαμόρφωσης των τοπικών μικροκλιμάτων.

Και η  σχετική… Αποκαθήλωση  από την Ελληνική Επιστημονική Κοινότητα!

 "....Οι υδρατμοί που είναι μαζεμένοι εκεί δεν μπορούν να συμπυκνωθούν και να δημιουργήσουν βροχή, γιατί δεν τους αφήνει να συμπυκνωθούν η δράση των ανεμογεννητριών, επομένως έχουμε μια, θα λέγαμε, καταστροφή εν τη γενέσει τους των τοπικών βροχών και έναν εμποδισμό των υδρατμών κοντά στο έδαφος να κάτσουν στο έδαφος και να πάρουν μέρος στον υδρολογικό κύκλο της περιοχής..."

 (https://chronos.fairead.net/fakelos-anemogennitries...    https://youtube.com/watch?v=Wh3-JIRWtRs&feature=shares )

 

Συνεπώς:

Τι κάνουν  οι  Βιομηχανικές Ανεμογεννήτριες ακριβώς  σε αυτές τις κορυφογραμμές των βουνών;

Είναι πρακτικές άγνοιας των φυσικών διεργασιών του πλανήτη, από την  σύγχρονη ανθρωπότητα;

Υποτίθεται ότι αποτελούν το απαύγασμα «καθαρότητας» και «πρασίνου», στην επιστημονική, τεχνική, κοινωνική αναφορά!

Πρόκειται για μια  ακόμη συλλογικά διαμορφωμένη «αχρωματοψία» και «θολερή» συνείδηση της πραγματικότητας;

Ας Κρίνουμε νηφάλια, ας αναρωτηθούμε και …

 

Να απορρίψουμε την εγκατάσταση  του παρόντος Βιομηχανικού Έργου!