Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023

Εναλλακτική αγροτική ανάπτυξη

 Πριν 9 χρόνια !

ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ

(ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ)

ΕΣΤΙΑΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΑ

20/12/2014

 Εναλλακτική αγροτική ανάπτυξη

 

Η διατήρηση και ανάδειξη της αγροτικής οικονομίας και παραγωγής πρεπει να  εξασφαλίζει τη βιοποικιλότητα, το εισόδημα των παραγωγών, τις κοινωνικές σχέσεις της υπαίθρου, την ολοκληρωμένη προστασία του περιβάλλοντος.

Ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα σε βασικο πυλώνα ανασυγκρότησης της υπαίθρου μας και ανάταξης της τοπικής οικονομίας, με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κινήτρων:

- Πανεθνικό πρόγραμμα διανομής   και καλλιέργειας όλης της γεωργικής γης, (από συνεταιριστική τράπεζας γης  με εισφορά κρατικής, ιδιωτικής, εκκλησιαστικής, αδιάθετης εν γένει γης, ακόμη και δεσμευμένης από τις τράπεζες… ), σε ανέργους νέους κυρίως, που επιθυμούν να επιστρέψουν στις γεωργοκτηνοτροφικές δραστηριότητες.

- Εσωτερική, αντίστροφη, μετανάστευση (όχι εξωτερική στην οποία στρέφονται πολλοί  άνεργοι νέοι σήμερα) με συλλογικές μετεγκαταστάσεις ανέργων νέων στην περιφέρεια, σε χώρους αυτοπαραγωγής και αυτοδιαχείρισης.

- Φορολογικές  και πιστωτικές διευκολύνσεις  για  απόκτηση και μεγέθυνση του κλήρου, ιδιαίτερα σε νέους.

- Ανασύσταση της αγροτικής παραγωγής στις ημιορεινές και ορεινές  περιοχές, με συλλογικές αγροτικές καλλιέργειες, με ομάδες παραγωγών και μικρούς αυτοδιαχειριζόμενους συνεταιρισμούς, που θα βασίζονται στην ποικιλία των παραγόμενων προϊόντων.

- Απαγόρευση  καλλιέργειας, αλλά και εμπορίας εν γένει, των γενετικά τροποποιημένων σπόρων

- Νομοθετικές ρυθμίσεις που θα εγγυώνται «τα δικαιώματα των αγροτών... στο να χρησιμοποιούν, να ανταλλάσσουν και να πωλούν τους δικούς τους σπόρους και τα φυτά τους, έτσι ώστε να γίνονται σεβαστές οι διακηρύξεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η Διεθνής Συνθήκη για τους Φυτογενετικούς Πόρους (ITPGRFA)

 ( Σήμερα στην Ε.Ε. και  στα διάφορα εταιρικά κέντρα διαμορφώνουν θεσμίσεις πολύ  αντιδραστικές και επιτάσσουν δομές αποικιακού τύπου ενάντια στο  «δικαίωμα στον ελεύθερο σπόρο». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο προωθούμενος κανονισμός της Ε.Ε. σχετικά με τον έλεγχο της παραγωγής, της εμπορίας και της πώλησης όλου του φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού, στον οποίο πρεπει να εκφράσουμε την μεγάλη αντίθεση μας και ταυτόχρονα στο εσωτερικό μας  να « απελευθερώσουμε  τον σπόρο»).

 

- Γενικευμένη εφαρμογή της βιολογικής γεωργίας  και κτηνοτροφίας ιδιαίτερα στις ευαίσθητες περιοχές της λεκάνης  απορροής της Ορεστιάδας λίμνης και του Αλιάκμονα (με ανάλογο συμφωνημένο πλάνο και διασφάλιση του εισοδήματος των αγροτικών  και κτηνοτροφικών νοικοκυριών) και για την Περιφέρεια  πρωτη επιλογή καθότι ειμαστε η πηγή των γλυκών νερών…)

- Εκτεταμένο πρόγραμμα αναδασώσεων (με δασικά αλλά και φρουτοφόρα), που είναι δυνατό  να δώσει εκατοντάδες  θέσεις εργασίας ιδιαίτερα στους ορεινούς  μας οικισμούς.

- Πολυαπασχόληση  (Μοντέλα πολυδραστηριότητας, πολυκαλλιέργειας) στην ύπαιθρο (πρακτικά δεν υπάρχει αυτή η  - νομική - δυνατότητα,  μεταπίπτει συγκυριακά ο καθείς και η καθεμία ανάλογα με  μέρες εργασίας να είναι αγρότης, εργάτης  αλλά κατά βάση πάντα ημιάνεργος)

- Αντιμετώπιση της επέκτασης των πολυεθνικών  αλυσίδων  ( συνεργατική στήριξη και των τοπικών προϊόντων)

- Στήριξη κοινωνικού τομέα οικονομίας (συλλογικές δομές εργασίας, αυτοδιαχειριζόμενα συνεργεία, τοπικά συστήματα ανταλλαγών…)

- Κέντρο εναλλακτικής γεωργικής  έρευνας και πρακτικής.

- Στήριξη τοπικών  λαϊκών αγορών  παραγωγών.

- Ουσιαστικοποίηση και ανάδειξη οικοτουριστικών  πρωτοβουλιών…

- Εξασφάλιση διατροφής τουλάχιστον 2.000 θερμίδων  ημερήσια για  κάθε πολίτη.  (Υποσιτίζονται φτωχοί, συνταξιούχοι λόγω  εισοδήματος, άνεργοι θύματα της κρίσης, χαμηλά εισοδήματα… )

 

 

*υποβάλλουμε σχετικό υπόμνημα που προωθήσαμε και στην Ευρωβουλή και στον υπεύθυνο για την γεωργία Ευρωβουλευτή μας τον σ. Γλέζο!