Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023

Μπορούμε να δώσουμε ικανοποιητικές απαντήσεις και λύσεις!

 πριν τρία χρόνια!

Λιούζας Στέφανος

Βασιλειάδα Καστοριάς

24/1/2021

 

Μπορούμε να δώσουμε ικανοποιητικές απαντήσεις και λύσεις!

Όσοι συναινούν στο να "κλειστεί" το λεκανοπέδιο Καστοριάς από ανεμογεννήτριες, είναι βαριά θύματα άγνοιας στο επίπεδο των επιπτώσεων. Αν είναι δε και δημόσιοι φορείς τοπικής εξουσίας αυτό είναι ακόμη χειρότερο, δεν δικαιολογούνται...

-        Πρόκειται για όλες τις γύρω βουνοκορφές που είναι σχετικά ακόμη απείραχτες από την ανθρωπινή επέλαση στο περιβάλλον.

-        Η ζωή  έμβιων (άγριων και ήμερων) δεν είναι δυνατή σε ένα μεγάλο εύρος  από την γραμμή που σχηματίζουν οι ανεμογεννήτριες! (υπάρχουν τεκμηριωμένες έρευνες και διαπιστώσεις). Αποκόπτεται έτσι ένας ζωτικός χώρος από τα ζώα του βουνού ακόμη και από βόσκηση από κοπάδια της λίγης έστω κτηνοτροφίας μας.(μια παράμετρος π.χ.: Είναι τουλάχιστον  σχετικά γνωστές οι δυναμικές  επιδράσεις συχνοτήτων ήχου, πάνω και κάτω από το δικό μας ανθρώπινο ακουστικό φάσμα!)

-        Κλείνουν τα περάσματα από ζώνες  Natura, σε πολλά είδη ζώων και πουλιών… (μια ματιά στον χάρτη μόνο κύριοι  των λεγόμενων «ανταποδοτικών» - Λίμνη Ορεστιάδας, Λίμνες Ζάχαρη, Χειμαδίτιδα, Πετρών, Βεγορίτιδα, Όρος Βίτσι, και από κοντά Λίμνες Πρεσπών…).

-        …και τι λόγος είναι αυτός από αυτοδιοικητικούς: «η Κλεισ... θα έχει ανταποδοτικά..»  και «δεν θα φαίνονται από την Κλεισ…» και τέτοιες φαιδρότητες…

-        «Καρφώνονται» (αυτές οι πρώτες στην περιοχή μας) ακριβώς πάνω από τον Βέργα, την Βασιλειάδα και το Λέχοβο! Συμβάλλουν ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΠΤΩΣΗ και όμορων οικούμενων περιοχών… και έπεται αλυσιδωτή συνέχεια… (ο τεχνητός τεμαχισμός του σχετικου  συνόλου   γίνεται για απόλυτη ευκολία διείσδυσης…).

-        Είναι εκπληκτική η  πολιτική αφέλεια (και δη νουνεχών  παραγόντων του τόπου) που οδηγεί σε λήψη καταστροφικών αποφάσεων (θα έλεγα εν πολλοίς και με πιο δικαίωμα) με επιπτώσεις στο διηνεκές.

-        Είναι πολύ μειωτική η δικαιολογία των «ανταποδοτικών» (στην προκείμενη περίπτωση)… προφανώς δεν σηκώνει καν επιχειρηματολογία διότι αποτελεί πραγματική κατάντια για όλους μας…

-        Οι επιπτώσεις και οι καταστροφές στο παρθένο περιβάλλον  ξεπερνούν κάθε όριο βελτίωσης  στην παραγωγή ενέργειας, άρα δεν υφίσταται – στη προκείμενη περίπτωση-  πραγματικός φιλοπεριβαλλοντικός λόγος εγκατάστασης τους ( ο ισχυρισμός μου αυτός είναι σχετικά μετρήσιμος!).

-        Εν τέλει, οι αυτοδιοικητικοί μας, σε αυτή την περίπτωση αδικούν τους εαυτούς τους και όλους μας.

-        Να το ανοίξουμε σε ειδική διαβούλευση το θέμα και τότε θα εκπλαγούμε με τις διαστάσεις  που έχει.

-        Θα διαπιστώσουμε, ίσως (προσωπικά αποκλείω το «ίσως»),  ότι επεκτείνουν τον περιβαλλοντικό καρκίνο σε αμόλυντες ακόμη περιοχές και μειώνουν κατά πολύ τα τοπικά φυσικά πλεονεκτήματα…

Μπορούμε, μετά από  επίμονες και επίπονες προσπάθειες να δώσουμε ικανοποιητικές απαντήσεις και στο ενεργειακό πρόβλημα και στο περιβαλλοντικό (με συνολικό κοινωνικό όφελος), αρκεί να θέλουμε να δούμε λίγο πιο σφαιρικά και ολιστικά το ζήτημα.