Το δέντρο
Παραθέτω ορισμένα «τεχνικά» στοιχεία για τα δέντρα, που μετρώντας τα, θα εκτιμήσουμε πιο καθαρά τις συνέπειες «κοπής» τους.
1. Κάθε τετραγωνικό κάλυψης (από την προβολή της κόμης ενός δέντρου), προσδίδει επιφάνεια διαπνοής και εξάτμισης από την φυλλική επιφάνεια γύρω στα 25 τετραγωνικά μέτρα.
2. Ήτοι για ένα δέντρο με διάμετρο 10 μέτρα και ύψος αντίστοιχο (επιφάνεια προβολής της κόμης περίπου 80 τετραγωνικά μέτρα) θα έχουμε επιφάνεια διαπνοής περί τα 2000 τετραγωνικά μέτρα!
3. Η διαπνοή των φυτών και δέντρων είναι βασικός τρόπος που ο πλανήτης διαμορφώνει το κλίμα του ώστε να είναι δυνατή η ζωή του καθως και όλων των οργανισμών του. Είναι ένας φυσικός «τρόπος» που δροσίζει και επιστρέφει μεγάλο μέρος από την προσπίπτουσα ηλιακή ενέργεια πίσω και έξω από την ατμόσφαιρα… (Διατηρείται έτσι το φυσικό θερμοκήπιο του πλανήτη σταθερά 33 βαθμούς Κελσίου ψηλότερα και κάνει δυνατή την ύπαρξη ζωής, εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια).
4. Για την παραπάνω φυλλική επιφάνεια (ενός δέντρου 10 μέτρου) αντιστοιχεί ενέργεια διαπνοής περίπου 50 MWH ετησίως (το μισό χρόνο που έχει βλάστηση) που δεσμεύεται από την θερμοκρασία του άμεσου περιβάλλοντος!
Αυτό σημαίνει απλά ότι, όχι μόνο μας χαρίζει την πολύτιμη σκιά του αλλά επιπλέον, δροσίζει την άμεση περιοχή του όσο περίπου 16 σπιτικά air conditions ετησίως (στο ίδιο χρόνο λειτουργίας της βλάστησης, επί 24 ώρες), χωρίς να απορρίπτει και υπερθέρμανση στην ατμόσφαιρα που είναι και το μεγάλο μας πλανητικό πρόβλημα
5. Η ίδια επιφάνεια σε τσιμέντο ή άσφαλτο θα είχε «επιστροφές» σε επανακτινοβολία (μεγάλου κύματος υπέρυθρη, υψηλής θερμοκρασίας) περίπου 90 Mwh ετησίως!
Συνεπώς δεν υφίσταται κάποια αναβάθμιση περιβαλλοντική με την όποια κοπή δέντρων, ούτε και εκφράζει κάποια βελτίωση των συνθηκών που απολαμβάνουν οι κάτοικοι της εγγύς περιοχής από άποψη δροσισμού και ευεξίας.
Ενδεχόμενα με την απομείωση τους και την αύξηση της επιφάνειας τσιμέντων, αφάλτου ή γυμνής γης θα έχουμε μεγαλύτερη δέσμευση θερμότητας και επανακτινοβολίας της (στο αισθητό υπέρυθρο ) ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες. Εάν δε, συνδυαστεί αυτό με σχετικά μεγάλη τοπική υγρασία θα έχουμε σημαντική επιβάρυνση των συνθηκών διαβίωσης των περιοίκων.
«Ανάπλαση»,(αναδημιουργία, αναμόρφωση), κάτι σαν ανάσταση δηλαδή… μια διεργασία που φέρνει τα πράγματα σε ένα βαθμό ανώτερα , «επί τα βελτίω» που λέγανε και οι αρχαίοι σοφοί παππούδες…
Δεν «κόβουμε» δέντρα λοιπόν…(ή να εφαρμόσουμε ένα «εθιμικό» παλιό κανόνα τρεις νέες - τριετείς φυτεύσεις για να «κόψεις» ένα!)
Λιούζας Στέφανος
Βασιλειάδα Καστοριάς
18/6/2023