Τρίτη 11 Ιουλίου 2023

Βιομηχανικές Αιολικές Εγκαταστάσεις Θερμικές φούσκες (2ο)

Λιούζας Στέφανος

Βιοκαλλιεργητής - Τεχνολόγος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός

Βασιλειάδα Φεβρουάριος 2023

 

Γενικά επιχειρήματα για την  καταστροφική  διεργασία στο περιβάλλον από τις Βιομηχανικές Αιολικές Εγκαταστάσεις έχουν  κατατεθεί  και τεκμηριωθεί παγκόσμια, σε ένα, πλέον του «ανιχνεύσιμου», βαθμό.

Θα  παραθέσω μόνο ορισμένα στοιχεία που αφορούν, σχεδόν αποκλειστικά, στις συνέπειες στο τοπικό μικροκλίμα  και κατ’ επέκταση στο πλανητικό…

Προσέγγιση 1η. Το τοπικό μικροκλίμα:

«…Η αλλαγή στο μικροπεριβάλλον της περιοχής, από τη λειτουργία των ανεμογεννητριών κρίνεται δεδομένη: Μείωση του ύψους βροχής και της χιονόπτωσης (δημιουργία άνυδρου χειμώνα) με επακόλουθη τη μείωση της υγρασίας του εδάφους και άρα μείωση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα…»)*,

 «…υπάρχει άμεσος κίνδυνος καταστροφής και εξαφάνισης των πηγών αλλά και όλου του όγκου των υπόγειων υδάτων από το μέγεθος των κατασκευών των Α/Γ…»* αλλά και  ότι διασπάται η φυσική ισορροπία «…δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για προσβολές από βιοτικούς παράγοντες…»*

*Από εκθέσεις  και γνωμοδοτήσεις (σπάνιες είναι αλήθεια) αρμόδιων δημοσίων φορέων (από Δασαρχείο  περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας!)

 

Α. Περί ανέμων: Εν γένει, οι άνεμοι είναι  ροές αέρα που δημιουργούνται από διαφορές πιέσεων, θερμοκρασίας και υγρασίας, σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.  

Με την κίνηση τους τείνουν να εξισορροπούν αυτές τις διαφορές.  

Οι Ανεμογεννήτριες τοποθετούνται (με βάση  ανεμολογικούς δείκτες και μετρήσεις), στα πιο κρίσιμα περάσματα των ροών αυτών (για να «λάβουν» ισχυρότερη κινητική ενέργεια)  και μειώνουν σε σημαντικό βαθμό την ισχύ τους (στις κατάντη  περιοχές, κοιλάδες) ή  την αυξάνουν (σε ειδικές περιοχές λειτουργίας, γύρω από μια ευρεία στεφάνη του κύκλου των πτερυγίων τους - θεώρημα του Bernoulli).

Αυτό έχει σημαντικότατη επίδραση στους κλιματολογικούς δείκτες των περιοχών.

Προπαντός συμβάλλουν στην μεγέθυνση του χρόνου φυσικής απόσβεσης  των διαφορών αυτών.

Αυτό είναι το πιο μεγάλο από τα προβλήματα που ανακύπτουν, δηλαδή, η καθυστέρηση ή μείωση της φυσικής δυνατότητας για δροσισμό  - ψύξη  περιοχών. Συνεργούν στην διατήρηση για περισσότερο χρόνο των διαφορών πιέσεων, θερμοκρασίας και υγρασίας μεταξύ των  περιοχών που ορίζει μια κορυφογραμμή με Ανεμογεννήτριες.   

Διαμορφώνουν έτσι αλλαγές στα τοπικά και ευρύτερα  μικροκλίματα «ανείδωτες» και ασυνήθιστες.

Συνεπώς, έχουμε μια άμεση και δριμεία  επίδραση  αλλαγής μικροκλιμάτων, με εντατικοποίηση  των ακραίων φαινομένων  και εκφράσεων του κλίματος τοπικά και ευρύτερα, άμεση συμβολή στην λεγόμενη κλιματική αλλαγή ( χωρίς ωστόσο να βλέπουμε κάπου  - άμεσα - το CO2 !)  

Β. Για το παρόν σχετικό: Ανεμογεννήτρια 4 Mw Ονοματικής ισχύος  (ύψος 100m, φτερωτή 75m), όπως, περίπου, αυτές (οι 5 από τις 15-20 ) που προτίθενται να εγκαταστήσουν, σε πρώτη, φάση στο δικό μας βουνό και κορυφογραμμή Βούρμπιτσα, ανάμεσα στο Λέχοβο και την Βασιλειάδα (Αιολικό «Δούκας» στο Βίτσι,  στις σχετικές αδειοδοτήσεις).

Γ. Η Ανεμογεννήτρια : Ένα μέρος της ροής του ανέμου  «κινεί» τα πτερύγια. Θεωρητικά είναι, στο μέγιστο,  περίπου 59% της δυναμικής του ανέμου. Στην πράξη περιορίζεται, σε πραγματική απόδοση, σε ηλεκτρική ενέργεια, έως 35%, ήτοι  "απόσπαση" ενέργειας του ανέμου. Άρα για κάθε 1MW ηλεκτρικής ενέργειας από άνεμο δημιουργεί αντίσταση στη διαδρομή του ίση με 1/0,35 = 2,86 MW ή περίπου κατά τρεις φορές μεγαλύτερη της παραγόμενης ισχύος. 

Η αντίσταση αυτή προφανώς δημιουργεί μεγαλύτερη διαφορά πιέσεων "ανάντη" και "κατάντη" μιάς σειράς  ανεμογεννητριών με αποτέλεσμα να επιμηκύνεται ο χρόνος εξασθένησης του ανέμου καθώς και θερμοκρασιακές διαφορές.

Η «κίνηση» των πτερυγίων επίσης, «σπάει» τον άνεμο, διαμορφώνοντας και ανάλογες ροές, προς διαφορετικές κατευθύνσεις, ανάλογες  με την γωνία «πρόσκρουσης» στην επιφάνεια του πτερυγίου από την τρέχουσα φυσική ροή. Έτσι έχουμε και μια ισχυρότατη επίδραση στην περίμετρο των πτερυγίων (ανάλογη με τις εντάσεις των Ανέμων) που συμβάλλουν άμεσα στην σημαντική αλλοίωση των  συνθηκών, περιβαλλοντικών και κλιματολογικών, στον εγγύτερο χώρο εγκατάστασης της Ανεμογεννήτριας.

Δ. Ο Ανεμοφράκτης: Εφόσον δημιουργείται αντίσταση στην ροή του ανέμου (λειτουργεί κατά κάποιον τρόπο ως ημιπερατός ανεμοφράκτης), τότε έχουμε, όπως προαναφέρθηκε,   διαφορές πιέσεων, θερμοκρασίας και υγρασίας μεταξύ των δυο «μετώπων»  ανάντη και κατάντη της Ανεμογεννήτριας.

Από την θεωρία των ανεμοφρακτών  (παλιά γνωστή, από τους ανεμοφράκτες σε βιολογικά αγροκτήματα) αλλά και από ενδεικτικά πειραματικά δεδομένα (Εικόνα 1), μπορούμε να υποθέσουμε  ότι επηρεάζεται, δραστικά, Όγκος αέρα που προσομοιάζει  στο σχήμα με οριζόντια Σβούρα  (Κώνο για πρακτική μου  ευκολία) Διαμέτρου (75m+75m) Χ 3 έως 6 και μήκους 75m Χ10 έως 20 (με βάση την επιφάνεια κίνησης των πτερυγίων διευρυμένη κατά τις αναλογίες του ημιπερατού Ανεμοφράκτη), δηλαδή περίπου 40.000.000 m3, που διατηρείται θερμότερος από του περιβάλλοντος.

Στην πραγματικότητα δεν ψύχεται επαρκώς από τις  ψυχρότερες ροές του ανέμου που παρεμποδίζονται από τον «Άνεμο - φράκτη»! 

Εικόνα 1



Ε. Οι μετρήσεις: Από δεδομένα αξιόπιστων μετρήσεων (σπάνια δυστυχώς) έχουμε μετρήσεις που δείχνουν  αυξημένη θερμοκρασία στην περιοχή της Ανεμογεννήτριας.

Από μετρήσεις της NASA σε Βιομηχανικές Αιολικές εγκαταστάσεις στο Τέξας φαίνεται ότι η τοπική θερμοκρασία είναι αυξημένη κατά 0,650 Κελσίου. (Και επειδή είναι θερμότητα που προκύπτει από διαφορά θερμοκρασίας (Δθ), θα την χρησιμοποιήσουμε ενδεικτικά με σχετική αξιοπιστία).

Σε συνδυασμό  με τον επηρεαζόμενο όγκο αέρα και για  εκτιμώμενη  διαφορά θερμοκρασίας 0,65  Βαθμών Κελσίου (με υπολογισμούς απλής Φυσικής - Βασική εξίσωση θερμοδυναμικής Q=mcΔθ ), θα έχουμε θερμική ενέργεια περίπου 9.4 Mwh που δεν «επιτρέπεται» να  απομειωθεί (με δροσισμό – ψύξη) από την φυσική ροή του ανέμου, και από την επίδραση της επανακτινοβολίας θερμικής ενέργειας, στο σύνεγγυς περιβάλλον κύρια στο έδαφος, στη θέση της Ανεμογενήτριας !

Έχουμε δηλαδή: α) μια «θερμική  νησίδα - φούσκα», στην περιοχή της ανεμογεννήτριας στο "ανάντη και περίπου στο σχήμα που προαναφέρθηκε (οριζόντια σβούρα) β) και επιρροή, στην περίπτωση μας, άμεσα σε περίπου 157 στρέμματα εδάφους, δυσχεραίνοντας σημαντικά την φυσική ψύξη του από την «ανεμπόδιστη» ροή του ανέμου, διατηρώντας την θερμοκρασία επανακτινοβολίας του κατά 10,4οc ψηλότερα, κατά το νόμο  Stefan -  Boltzman !

Τα κλιματολογικά και υδρολογικά φαινόμενα, που περιγράφονται στην εισαγωγή, μάλλον επαληθεύονται!

 

Συσχετίσεις και ισοδύναμα για 4 MW ονομαστικής ισχύος  Βιομηχανικής  Αιολικής εγκατάστασης (για 1 Ανεμογεννήτρια):

 

Α) Παραγόμενη ενέργεια προς αισθητή υπέρ-θέρμανση (παρεμπόδιση δροσισμού):  Τα 4 MW Κινητικής ενέργειας του ανέμου  επί της Ανεμογεννήτριας (όσο και η ονομαστική της ισχύς) παράγει θεωρητικά  περί τα 2,36 MWh (μέγιστα αλλ΄ ανέφικτα) ή 1,4 MWh πραγματικά (0,35 συντελεστής απόδοσης).   

Η σχέση ενέργειας παραγωγής  προς ενέργεια επιπλέον απόρριψης θερμότητας (μη δροσισμού, αλλά και αύξηση τοπικής επανακτινοβολίας) είναι:  1,4 / 9.4 MWh  (4 MWh από άμεσο εμποδισμό ψύξης στα κατάντη + 5,4 MWh από αύξηση τοπικής επανακτινοβολίας), ήτοι: 1 / 6.7 ! (2,85 +3,85)

Υστερεί δραματικά, έναντι των κλασικών συμβατικών (μείγμα), που είναι  περίπου 1 / 1 (βιβλιογραφία) και έναντι Φ/Β περίπου 1 / 4 ! (από σχετική προσέγγιση Θερμικές φούσκες 1).

Β) Αποτύπωμα σε CO2: Η παρεμπόδιση δροσισμού - ψύξης ποσότητας θερμότητας 9.4 Mwh ή 82.000 Mwh ετησίως, ισοδυναμεί, περίπου, με καταστροφή από πυρκαγιά (υπολογισμοί με μέσους όρους)  137.500 τόνων δασικής βιομάζας, δηλαδή περίπου 5370 στρέμματα ενός μεικτού  δάσους της περιοχής μας και με άμεση έκλυση περί τους 1300 τόνους CO2! (ενώ για να παραχθεί η ίδια βιομάζα από την  διαδικασία της Φωτοσύνθεσης, θα απορροφούσε αντίστοιχα από την ατμόσφαιρα 773.500 τόνους  CO2! )

(Υποστηρίζεται, πάντως, από μέρος της Επιστημονικής κοινότητας ότι ο περιορισμός της θέρμανσης της ατμόσφαιρας, επιπλέον της φυσιολογικής, είναι Το σημαντικό κλειδί, για μέτρα και πολιτικές,  με απόδοση σε πολύ συντομότερο χρόνο, από ο,τι το έτος 2100 και πέρα,  που  υπολογίζουν οι θιασώτες της θεωρίας του CO2, για μια πιο ισόρροπη υδρολογική λειτουργία του πλανήτη και τον μετριασμό των πιό ακραίων εκφράσεων και μεταβολών στο κλίμα, που έχουν ήδη τεράστιο  οικονομικό και κοινωνικό κόστος στην ανθρωπότητα!  (https://www.regenerate-earth.org/ ).

Γ) Αντιστοίχηση σε …δέντρα: 100 MWh, σε λανθάνουσα ροή ενέργειας ετησίως, δεσμεύονται από διαπνοή  8 δέντρων δεκάμετρων (ακτίνα όγκου περί τα 5m). Για τα 82.000 Mwh, σε ενέργεια υπερθέρμανσης ετησίως, έχουμε  σε αντιστοίχηση περίπου 6560 δέντρα (σε 656 στρέμματα), που εξασφαλίζουν  μέσω της διαπνοής, δροσισμό - ψύξη στην περιοχή και στον πλανήτη, εξατμίζουν νερό,  δημιουργούν  σύννεφα και βροχές και εξασφαλίζουν την διατήρηση της ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα!

Δ. Οι «φούσκες»: Ο Όγκος αυτός θερμότερου αέρα και πίεσης, μεταφέρεται από την ροή του αέρα και τα ανοδικά ρεύματα στην ατμόσφαιρα, ως "πρόσθετη" θερμότητα. 

Μπορεί ωστόσο να συμβάλει, ενίοτε,  σε φαινόμενα «θερμικών νησίδων», που συντελούν στην εμφάνιση  πιο έντονων και ακραίων κλιματολογικών και υδρολογικών επιδράσεων τοπικά και ευρύτερα. Παρεμποδίζουν υγρασία, ομίχλες, νεφώσεις να «περάσουν» κατάντη (εμπόδια υψηλοτέρων πιέσεων) και, ενδεχόμενα, «ξεσπούν» στην περίμετρο των εμποδίων και φυσικά με μεγαλύτερη ραγδαιότητα…(οι «θερμικές νησίδες» ή «θόλοι θερμότητας» αποτελούν αντικείμενο προς μεγάλη διερεύνηση τα τελευταία χρόνια... αιτίες, τρόποι αντιμετώπισης κλπ).  

Αλλά με βεβαιότητα συμβάλλει στην  διατήρηση υπερθέρμανσης των, κατάντη,   δηλαδή αερίων μαζών της ατμόσφαιρας!

Ε) Αυτά με την… μία!  Με Όλες μαζί; Για μια  Βιομηχανική Εγκατάσταση  5  Ανεμογεννητριών  σε πρώτη φάση και περί τις 16  ακόμη, σε μια πιο  «μαύρη» προοπτική, στο δικό μας  μικρό βουνό, το μέγεθος  των επιπτώσεων  στα νερά, στο τοπικό κλίμα, πολλαπλασιάζεται!

Που να φανταστούμε και το τεράστιο Δίκτυο  Εγκαταστάσεων στην Δυτική Μακεδονία… ενώ για όλη την Ελλάδα…

Εάν όλη η ετήσια ηλεκτρική ενέργεια  περί τα 50Χ106 MWh στην Ελλάδα παραχθεί μόνο από
Βιομηχανικές Αιολικές τότε στην ατμόσφαιρα της χώρας,(σε όγκο όσο η επιφάνεια της
επί ύψος 3000m) θα ανέβαζε την θερμοκρασία της κατά 0,320c ετησίως!... Δηλαδή 
συμβάλλουν στην υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας κατά 4 φορές πιο γρήγορα από τον
λιγνίτη και 1,64  φορές πιο γρήγορα από τα Φ/Β,  εξαιτίας της παρεμπόδισης δροσισμού από
τις  φυσικές ροές των ανέμων.
 
Έχουμε αντίστοιχα, για λιγνίτη 0,08, για Φ/Β 0,196 Βαθμούς Κελσίου ετησίως 
(δες  Θερμικές φούσκες 1). 
 

Για τα Αιολικά 0,32 Βαθμοί Κελσίου!

Δηλαδή, επαναλαμβάνοντας, συμβάλλουν στην υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας κατά 4 φορές πιο γρήγορα από τον λιγνίτη και 1,64 φορές πιο γρήγορα από τα Φ/Β, εξαιτίας της παρεμπόδισης δροσισμού από τις φυσικές ροές των ανέμων.

 

Θα φλέγονται οι αιθέρες!

Υπάρχουν σχετικοί προβληματισμοί και για το παγκόσμιο δίκτυο Α/Γ  και το πολύ κρίσιμο σημείο που κρίνονται οι πλανητικές ροές ανέμων και ρευμάτων (μια αμελητέα διαφοροποίηση της τάξης του 0,5% επιφέρει τεράστιες μεταβολές δεδομένων και συντελεί στην πλανητική αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας "μακριά και  πέρα" των προβλεπομένων...μόνο μην είναι αργά οι σχετικές αντί - δράσεις)

(Φυσικά οι υπολογισμοί γίνονται με μέσους όρους για να καταδείξουν την τάση των συνεπειών, και όχι με σχετικούς συντελεστές μεταβλητότητας των δεδομένων, όπως μεταβαλλόμενη ένταση των ανέμων, δείκτες απόδοσης Α/Γ, ανάγλυφα, κ.α. Προφανώς, κάποια συνδυασμένη έρευνα Πανεπιστημίων και Ειδικών και αρκετά δεδομένα από μετρήσεις στα πεδία, που σήμερα είναι πολύ εφικτή, θα μπορούσαν να δώσουν, πιό πιστά, τις διαστάσεις του προβλήματος. Το θέμα είναι πλέον καθαρά πολιτικό. Πως και ποιός, σε αυτή τη φάση, θα χρηματοδοτούσε μια τέτοια έρευνα και θα έδινε άλλες κατευθύνσεις στην πορεία καταστροφής των ορεινών βιοτόπων... και ποιός θα μπορούσε να πει ευθαρσώς ότι "διαπράξαμε" λάθος "πλανητικών διαστάσεων"...) 

 

Προσέγγιση  2η.  Τα νερά των βουνών:

(Εικόνα 2) 

(Από https://www.regenerate-earth.org/  , https://www.youtube.com/watch?v=8JSbTncPM-Y&t=5065s Walter Jehne)



Ο εμπλουτισμός νερού και τα μικροκλίματα διαμορφώνονται εν πολλοίς στις κορυφογραμμές των βουνών, στο ποσοστό που αυτές δεν αλλοιώνονται και  δεν  καταστρέφονται (όπως πιο πάνω έχουμε δείξει, από σειρές Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων  Ανεμογεννητριών).

Κάθε μέρα (ιδιαίτερα  την νύχτα) συντελείται επαναφόρτιση των υδροφορέων του βουνού από την ατμοσφαιρική υγρασία και τις ανάλογες  υδρολογικές  ροές και διεργασίες.

Ο αέρας περιέχει, σχεδόν πάντα,  στο ελάχιστο περίπου  50.000 ppm υδρατμούς ή 5% κατά βάρος…(με σημαντικές διαφορές κατά τόπους, ωστόσο)

Τα φυσικά οικοσυστήματα των φυτών μπορούν να συγκομίσουν αυτό το νερό, ιδιαίτερα σε ερημικές και πιο ξερικές περιοχές, αλλά και στα δάση.

Στις βουνοκορυφογραμμές δε, έχουμε ένα υδρολογικό φαινόμενο από τα πιο «ευφυή» που διαμόρφωσε ο πλανήτης μέσα από την δισεκατομμυρίων  χρόνων  αυτοποιητική διαδρομή του!

Αυτό το υδρολογικό φαινόμενο εκφράζεται θαυμάσια όταν ο άνεμος θα πρέπει να ανυψωθεί για να περάσει μια κορυφογραμμή (ως  «ορισμένος φυσικός εξισορροπιστής»…)

Αλλά  ακριβώς μόλις την περάσει, όντας ήδη πιο συμπιεσμένος όσο ανεβαίνει, μπαίνει σε μια περιοχή χαμηλότερης  πίεσης και  «απορρίπτει» μέρος του φορτίου των υδρατμών λόγω συμπύκνωσης τους, στην ευρύτερη περιοχή του αυχένα… (στην αρχαιότητα αξιοποιούσαν αυτήν την δυνατότητα για να συλλέγουν νερό σε μικρές υδατοδεξαμενές ακριβώς σε τέτοιες περιοχές!)

Αυτή η διεργασία προφανώς  επαναφορτίζει κάθε μέρα και στο διηνεκές  τα αποθέματα νερού  στο βουνό, στις πηγές του και ακόμη και τους υδροφόρους στα χαμηλότερα.

Αυτά, λοιπόν, τα «εναέρια ποτάμια» νερού, είναι οι  καθημερινές πηγές ζωής και ανατροφοδότησης με νερό ευρύτερων περιοχών και ταυτόχρονα διαμόρφωσης των τοπικών μικροκλιμάτων.

Και η … Αποκαθήλωση  από την Ελληνική Επιστημονική Κοινότητα!

 "....Οι υδρατμοί που είναι μαζεμένοι εκεί δεν μπορούν να συμπυκνωθούν και να δημιουργήσουν βροχή, γιατί δεν τους αφήνει να συμπυκνωθούν η δράση των ανεμογεννητριών, επομένως έχουμε μια, θα λέγαμε, καταστροφή εν τη γενέσει τους των τοπικών βροχών και έναν εμποδισμό των υδρατμών κοντά στο έδαφος να κάτσουν στο έδαφος και να πάρουν μέρος στον υδρολογικό κύκλο της περιοχής..."

 (https://chronos.fairead.net/fakelos-anemogennitries...    https://youtube.com/watch?v=Wh3-JIRWtRs&feature=shares )

 

Τι κάνουν  οι  Βιομηχανικές Ανεμογεννήτριες ακριβώς  σε αυτές τις κορυφογραμμές των βουνών;

Είναι πρακτικές άγνοιας των φυσικών διεργασιών του πλανήτη, από την  σύγχρονη ανθρωπότητα;

Υποτίθεται ότι αποτελούν το απαύγασμα «καθαρότητας» και «πρασίνου», στην τρέχουσα, επιστημονική, τεχνική, κοινωνική αναφορά!

Πρόκειται για μια  ακόμη, συλλογικά διαμορφωμένη, «αχρωματοψία» και «θολερή» συνείδηση της πραγματικότητας;

Ας Κρίνουμε νηφάλια  αγαπητοί αναγνώστες, ας αναρωτηθούμε και …ας ανασκουμπωθούμε!