Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023

Κοινωνική σταθερότητα και ειρήνη!

Κοινωνική  σταθερότητα και ειρήνη!

Η ενίσχυση των βιολογικών διεργασιών (όπως η ίδια η φυσική εξέλιξη του πλανήτη μας δείχνει – όσο μπορούμε να την κατανοήσουμε), μπορεί να επιφέρει πολύ γρήγορες αλλαγές ιδιαίτερα στο θέμα της ψύξης του πλανήτη, εάν «ενισχύσουμε» διαδικασίες που επιφέρουν βελτίωση των υδρολογικών φαινομένων!

Ωστόσο η σκέψη μας ακόμη είναι πολύ τετράγωνη, «μηχανική» παρά «βιολογική» και ίσως χρειάζεται και ορισμένα  μαθηματικά, φυσικές  - χημικές εξισώσεις και δεδομένα…

 

1.      80 δις δολάρια ξοδεύτηκαν  σε 50 χρόνια  για «μοντελοποίηση»  των  επιδράσεων του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα… και στην πράξη ουδέν! (κάποια απομείωση από τα 406 ppm και ψύξη του πλανήτη)

2.      Η διαπνοή της βλάστησης είναι  η απαρχή της διαδικασιας ψύξης και ισορροπίας  του πλανήτη επί δισεκατομμύρια χρόνια!  Η υδρολογία λοιπόν που σε κανένα  κλιματικό μοντέλο (από αυτά τα «γνωστά»), δεν λαμβάνεται υπόψη!

3.      Οι υδρατμοί είναι το κύριο αέριο του φυσικού (και «τεχνητού») θερμοκηπίου (εξου και ατμόσφαιρα) και ταυτόχρονα το πιο ισχυρό αέριο που απορροφά υπέρυθρη ενέργεια  από επανακτινοβολία μακρών κυμάτων, 590 θερμίδες / γραμμάριο (το διοξείδιο 72 θερμίδες αντίστοιχα).

4.      Στη  σύνθεση του θερμοκηπίου:  νερό 40,000 ppm, διοξείδιο 406 ppm ( ας κάνουμε μαθηματικά  λοιπόν…)

5.      Τα αέρια του θερμοκηπίου δεν μπορούν να απορροφήσουν εκ νέου θερμοκρασία που δεν  επανεκπέμπεται.

Eαν βάλουμε την «σόμπα - γη» στο πιο χαμηλό; (εξίσωση – νόμος των Stefan-Boltzmann ). Έχει πάρει ήδη στροφές η σκέψη μας;

6.      Μπορούμε να χαμηλώσουμε την  θερμοκρασία της επανακτινοβολιας της  «σόμπας – γης» σε ημέρες, μήνες, μέσα στον ίδιο χρόνο (με αναγέννηση εδαφών –  ενίσχυση της υδρολογίας -  αναβλάστηση και  μακροζωία της πράσινης βλάστησης, αναγεννητική γεωργία –  ένταση διαπνοής των φυτών (αύξηση υδρατμών και βακτηρίων δημιουργίας νεφών και κατακρήμνισης τους (βροχές), ψύξη  μικροκλιμάτων – ψύξη στο σύνολο του πλανήτη - μείωση της θέρμανσης επανακτινοβολιας, ελάττωση - εξάλειψη της «τεχνητής» υπερθέρμανσης  του θερμοκηπίου…), αντί για αιώνες  ( υπό αμφισβήτηση βέβαια  και αν συντελείται … για το διοξείδιο λέμε).

7.      130 δις τόνοι διοξείδιο εκπέμπονται  κατ’ετος (φθινόπωρο και χειμώνα) ενώ επαναδεσμεύονται 120 δις (άνοιξη και καλοκαίρι) άρα έχουμε 10 δις «περίσσευμα» στην ατμόσφαιρα (εξου και η αύξηση του  διοξειδίου στα 406ppm στην ατμόσφαιρα).  Από το 1950 είναι γνωστή η διαδικασία  (εξίσωση Charles Keeling ).  

8.      Η «τεχνητή»  επιβάρυνση από την καύση ορυκτού άνθρακα (όλων των μορφών) ανέρχεται σε 8 δις ήτοι 6% (ίσως γιαυτο είπαμε, πολύ εύκολα, ότι εάν  μηδενίσουμε αυτές τις εκπομπές  επανερχόμαστε περίπου στο ισοζύγιο!)

9.      Οι ωκεανοί παρακρατούν 30,000 δις διοξείδιο  (φυσική εξομάλυνση εκατομμυρίων ετών, αλλά ήδη υπερθερμαίνονται και οξειδώνονται), συνεπώς  θα υφίσταται συνεχώς διαδικασία εξισορρόπησης προς την ατμόσφαιρα!

10.   Ο στόχος των Διακυβερνητικών για μηδενισμό των εκπομπών  διοξειδίου έως το 2050 «φαίνεται» σημαντικός αλλά είναι παρωνυχίδα στο όλον, ουσιαστικά ανέφικτος στο άμεσο μέλλον και προπαντός  χωρίς κάποια σημασία !  

11.   Έχει αγνοηθεί παντελώς στα κλιματικά  μοντέλα η διαδικασία της επανακτινοβολιας (εξίσωση – νόμος των Stefan-Boltzmann) δηλαδή επιστροφή ενέργειας  στην ατμόσφαιρα – θερμοκήπιο και έξω από την ατμόσφαιρα. 342 watt/τετραγωνικό μέτρο, εισερχόμενη ενέργεια από την ακτινοβολία του Ήλιου και 339 watt, η σημερινή επανακτινοβολία έξω από την ατμόσφαιρα της γης! (αυτή η παρακράτηση  στην ατμόσφαιρα είναι η αύξηση μέχρι σήμερα κατά 0,75 και η επαπειλούμενη κατά 1,3 βαθμούς του θερμοκηπίου  από την  προβιομηχανική εποχή).

Ήτοι παρακράτηση 3 watt (δηλαδή περίπου στο 1%,  δηλαδή είναι ακόμη  μάλλον διαχειρίσιμη από τα ανθρώπινα μέτρα!)

12.   Στο «δικό μας» μοντέλο, εφαρμοσμένων  αγροοικολογικών, αναγεννητικών συστημάτων (γεωργίας- κτηνοτροφίας – αστικής γεωργίας – διαχείρισης των εδαφών, καλλιεργειών, βοσκότοπων, δασών, αστικού περιβάλλοντος), ξεκινάμε από την αποκατάσταση της εδαφικής γονιμότητας, διαδικασία που χρησιμοποιεί το διοξείδιο του άνθρακα ως  βασικό πόρο για να «κλειδώσει» άνθρακα στο έδαφος, άρα και πολύ εδαφικό νερό, άρα και πολλή βιολογία, άρα και πολλή βλάστηση και γονιμότητα, άρα και πολλή διαπνοή και  σύννεφα και «ψύξη» του περιβάλλοντος,  και ο κύκλος αυτός  ενισχύεται στο διηνεκές…(με 5% ενίσχυση της πράσινης βλάστησης έχουμε μηδενισμό της «κατακρατούμενης» επί πλέον  επανακτινοβολιας από το σύστημα της γης μας!)

13.   Και έχουμε στοχευόμενη αύξηση στην βιογονιμότητα των εδαφών άρα διατροφική επάρκεια για τα 10 δις ανθρώπων,  ενίσχυση οικονομική και κοινωνική των τοπικών κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο, κοινωνική  σταθερότητα και ειρήνη!

Λιούζας Στέφανος

Βιοκαλλιεργητής  - Ηλεκτρολόγος Τεχνολόγος Μηχανικός

Βασιλειάδα Καστοριάς

23/9/2022