Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023

Όταν οι αριθμοί «μιλάνε»

Όταν οι αριθμοί «μιλάνε» (σχόλιο με αφορμή την έκταση εκσκαφών, Λιγνίτες - ΒΑΠΕ):

 

Λιούζας Στέφανος

Βασιλειάδα Καστοριάς

 

Οι αριθμοί λένε : 200.000 στρέμματα περίπου καλύπτουν τα ορυχεία λιγνίτη (από αυτά τουλάχιστον τα δυο τρίτα έπρεπε ήδη - με βάση τις σχετικές υποχρεώσεις - να αποκατασταθούν και να αποδοθούν σε χρήσεις).

Η ζημιά στο περιβάλλον από την λειτουργία, με τα νέας γενιάς εργοστάσια, είναι απόλυτα ελεγχόμενη (προέκυψε και από ισχυρές πιέσεις και αγώνες  τοπικών κινημάτων)  και η σχετική απόδοση (ενέργεια χρήσιμη/ προς απορριπτόμενη στο περιβάλλον – σε υπερθέρμανση) ξεπερνά το 1/1 !

 Και αυτή μπορεί ακόμη να βελτιωθεί («κλέβοντας» ένα μέρος της απόρριψης σε χρήσιμη τηλεθέρμανση!)

Τα Αιολικά καλύπτουν ήδη 700.000 (1.200.000) στρέμματα σε  εγκατεστημένες Αιολικές.

Η προοπτική δε, είναι πολλαπλάσια και μάλιστα επάνω σε αυχένες και βουνοκορυφογραμμές σε όλη την επικράτεια και σε απάτητα ακόμη τοπία, όπου εν πολλοίς διαμορφώνονται τα τοπικά κλίματα και η διαρκής καθημερινή ενυδάτωση των  βουνών και των υπογείων υδροφορέων (έχω περιγράψει  κάπως την φυσική διεργασία σε  κείμενα μου).  

Ζημιά προφανώς γίνεται και στις δυο περιπτώσεις αλλά επίσης προφανώς από περιβαλλοντική, οικονομική, κοινωνική άποψη οι ζημιές από το «νεοφανές» φαινόμενο των Βιομηχανικων Αιολικών Εγκαταστάσεων είναι παρασάγγες μεγαλύτερες ήδη και χωρίς περιθώρια βελτιώσεων.

Και μόνο ο δείκτης απόδοσης τους το καταδείχνει αυτό!  Μπορεί να ανέλθει μετά βίας σε 1/6,7 (χρήσιμη ενέργεια  προς ενέργεια που  απορρίπτεται στο περιβάλλον   - μην εκπλήσσεσθε -  προφανώς εμποδίζει τον δροσισμό, από τον άνεμο, των κατάντη περιοχών και αυτό συντηρεί τις κλιματικές – υδρολογικές διαφορές και  πιέσεις  και ενδυναμώνει τα φαινόμενα στις περιοχές λειτουργίας (https://liouzasstefanos.blogspot.com/2023/07/v-behaviorurldefaultvml-o.html) …

Συνεπώς, θα ήταν πολύ πιο αποδοτικό, δημιουργικό, να μιλάμε, όχι με δεδομένα του 1970-80 που «επιβλήθηκε» πολιτικά με τα τότε τεχνικά και επιστημονικά δεδομένα σε αγαστή συνέργεια, το σημερινό μοντέλο περιβαλλοντικών αντιλήψεων και προφανώς πολλοί μας το πρεσβεύαμε  μέχρι τώρα, αλλά, με σημερινά  που "βλέπουμε"  και "μετράμε", πλέον εφαρμογές των τότε "εναλλακτικών διεξόδων", τις συνέπειες από κάθε μορφή παραγωγής ενέργειας (εδώ υπάρχει σχετική φτώχεια "δημόσιων" δεδομένων ακόμη, διότι εκμαιεύονται προφανώς πολύ δύσκολα, αλλά «υπάρχουν»…). 

Αυτό "επιβάλλεται" και για λόγους σχετικής ανεπάρκειας των "λύσεων" (δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα) αλλά και από λόγους πρακτικής και φυσικής εξέλιξης των δεδομένων...

Είναι μια πραγματικότητα που για να ειδωθεί, προφανώς χρειάζεται μια πιό διευρυμένη ματιά και θα έλεγα μια φιλοσοφική προσέγγιση που να δίνει περιθώρια ακόμη και αλλαγής "οπτικής γωνίας"! 

Πράγμα αρκετά δύσκολο μεν, αλλά επιθυμητό και εφικτό... 

Είπαμε, σε άλλες παρεμβάσεις, ότι το θέμα των νέων προτάσεων για λύσεις στο πλανητικό μας πρόβλημα που χαρακτηρίζεται ως "κλιματική αλλαγή " ή "κλιματική κρίση"  δεν  είναι κατά βάση, τεχνικό ή επιστημονικό πλέον!  

Από "εδώ" έχουν δοθεί τεκμηριωμένες αρκετές απαντήσεις, που, στήν πορεία, εξ αντικειμένου, θα επιδέχονται αναθεωρήσεων, δεν γίνεται αλλιώς...

Είναι, η "υιοθέτηση" νέων λύσεων, σήμερα, κύρια πρόβλημα κοινωνιολογικό και πολιτικό, άρα και πολύ πιό δύσκολο να προσεγγιστεί να κοινωνικοποιηθεί και να έχει άμεσα εφαρμοστέες  εκδοχές (μιλάμε για όλο τον κόσμο)! 

Ωστόσο αυτή η προσπάθεια, διεθνώς, έχει ήδη κατατιθεμένη σχετική τεχνογνωσία και λεπτομερείς επεξεργασίες, πως  μπορούμε να το κάνουμε αυτό, φυσικά, πρακτικά, κερδοφόρα, εφικτά. 

(https://liouzasstefanos.blogspot.com/2023/07/blog-post_51.html ).

Περιπτωσιολογικές μελέτες και εφαρμοσμένα παραδείγματα, είτε στην Ινδία, είτε στην Ευρώπη ή στην  Αυστραλία επιβεβαιώνουν ότι μπορεί να το κάνουμε πρακτικά και κερδοφόρα.

Και για επανέλθουμε στο θέμα του τίτλου.

 Όταν μιλάνε οι αριθμοί και τα στοιχεία  (πόση έκταση γήινου μανδύα  καταστρέφεται, πόσοι πόροι "ξοδεύονται", τι κοινωνικά ωφέλη  προσπορίζονται εν τέλει, πόση υπερθέρμανση «ταΐζει» η κάθε μορφή παραγωγής ενέργειας το γήινο θερμοκήπιο, κ.α.) και έχουμε την υπομονή και επιμονή να τα  κρίνουμε τεχνικά και επιστημονικά,  μάλλον  θα  υποστούμε τις συνέπειες μιας πολύ μεγάλης έκπληξης!